Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
51799
De la 07 Ianuarie 2003
118616034

Paştele Blajinilor, un străvechi obicei românesc

  • 23 April 2012, 23:00
În majoritatea satelor din Botoşani, luni după Duminica Tomei, se iese la cimitir cu coşurile pline cu ouă, cozonac şi pască şi se dă de pomană oamenilor întâlniţi în cale pentru sufletele celor plecaţi din această lume.
În lumea satului, Blajinii erau nişte oameni buni la inimă, ce posteau, din foarte mare credinţă, încă o săptămâna după Paşte, fie nişte români răpiţi de tătari ori alţi necredincioşi, care pierduseră şirul zilelor şi ajunseseră să serbeze Paştele o săptămână mai târziu decât se obişnuia.
Ei aflau despre sărbătoarea de Paşte numai datorită cojilor de ouă roşii aruncate în apele curgătoare în sâmbăta Paştelui, care ajungeau pe tărâmul lor după ce râurile se vărsau în apa Sâmbetei.
Atunci când soseau în acea lume, cojile deveneau din nou ouă intregi, iar Blajinii mâncau câte douăspreze din acelaşi ou. Comuna Călăraşi este una din zonele în care se păstrează cu sfinţenie acest obicei.
Luni, de Paşte Blajinilor, se dau pe apă coji de ouă înroşite pentru ca rudele decedate să poate fi înştiinţate că a fost paştele şi că pot să guste din ouăle roşii. Apoi, la cimitir, se dă de pomană, se sfinţesc mormintele.
„Am făcut panacidă pentru părinţi. Amândoi sunt morţi şi noi în această zonă chiar credem că sufletele mănâncă din aceste ouă. Eu chiar am visat într-o noapte că părinţii mei mi-au spus că bune au fost ouăle şi cozonacul. Deci orice ar spuen oamenii, eu cred în asta şi până voi muri, voi da de pomană. Şi nu trebui să dai numai la cei sărmani, ci la toţi cei întâlniţi în cale”, a spus Rodica Pintilie, de 56 de ani.
„În majoritatea microzonelor, dacă luăm ca zonă Botoşaniul, oamenii dau coşi de ouă roşii pe apă pentru a anunţa că a fost Paştele. Dar nu numai luni după paşte, ci şi cu o zi înainte. Se dă apoi de pomană cozonac, pască, fiecare ce are”, a spus Steliana Băltuţă, etnolog. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Pensionarul protestatar de pe Pietonalul Unirii era să ia bătaie
Amenzi aspre pentru cei care au făcut scandal la Zilele Oraşului
Informaţii utile referitoare la Bac
Elevii vor trebui să recupereze materia
Sindicatul Sanitas vrea sondaje de opinie printre asiguraţi
Bancul zilei: Colaborare amoroasă
Comunicat de presă Nova Apaserv
„Vreau să fiu pompier voluntar”
Caricatura zilei
Românii sunt cei mai numeroşi străini din această ţară
Mai mulţi români aflaţi în Ungaria au fost atacaţi cu gloanţe
CNCD dă liber la persecutat români în Covasna și Harghita
COMUNICAT – Mişcarea pentru Botoşani
Horoscop
Botoşani: Mesajul Înalt Preasfinţitul Teofan către botoşăneni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă