Potrivit subcomisarului Ciprian Silveanu care a efectuat ancheta asupra actelor de violenţă practicate de către agentul de poliţie Amalia Văcăreanu de la Postul de Poliţie Nicşeni, dosarul de anchetă a fost înaintat magistraţilor. Continui să reproduc fragmente din documentele existente la dosar prin care sunt descrise acţiunile poliţistei:
„După ce cu greu am ieșit din sediul SPR1 Botoșani, în noapte târziu, fiii mei văzând că mă simt extrem de rău și nu pot coopera cu ei din cauza dificultăților de respirație și a durerilor musculare și osoase provocate de leziunile corporale evidente au sunat la serviciul de urgență 112. Cel care a sunat la acest serviciu a fost mezinul familiei, Șușter Eduard.
În scurt timp a sosit ambulanța și din fața sediului poliției municipale m-a transportat la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean Botoșani în jurul orei 2330 unde mi s-au făcut mai multe investigații, fiind diagnosticat cu „Politraumatism prin agresiune. TCC și PC. Traumatism toraco-abdominal” și mi s-a prescris medicamentație specifică. După miezul nopții am plecat acasă la Costești.
Trebuie să mai precizez că la o jumătate de oră după ce UPU Botoșani m-a preluat, fiul meu Eduard primește un telefon de la SPR1 Botoșani să se prezinte la secție. Acolo, într-un birou, erau doi polițiști care i-au spus că au intrat în posesia numărului său de telefon de la serviciul 112.
Cel mai probabil, motivul acestei citații, este că un pacient sosit la o unitate UPU ca urmare a unei agresiuni, această unitate este obligată să anunțe organele de poliție. Cred că cel mai normal era, așa cum cer procedurile, ca organele de poliție să se prezinte la unitatea de urgențe pentru a lua contact direct cu pacientul agresat și nu să cheme la secția de poliție pe cel care a făcut anunțul la 112.
În fine, cei doi polițiști i-au cerut fiului meu să relateze circumstanțele în care eu am fost bătut, motivând că declarația fiului meu este necesară pentru a o trimite la parchet. În timpul povestirii, la un moment dat fiul meu a arătat că Ciocoi Paul este cumnatul polițistei Văcăreanu Amalia Ioana și că aceasta a venit la locul masacrului ca urmare a unui telefon pe care i l-a dat cumnatul său Ciocoi.
La auzul acestei constatări, cei doi polițiști au renunțat să-l mai audieze pe fiul meu și în dialogul lor s-au exprimat cam așa: „Treaba ei, să se descurce cum știe, că noi nu ne mai băgăm, că nu o să ne pierdem noi pâinea din cauza ei”. Iar, ca un corolar la aceste considerații ale lor, dar și a situției complicate care li s-a livrat, unul dintre polițiști s-a lăsat pe spate în fotoliul în care stătea, rostind academica formulă bulevardieră: „Să-mi bag p… ”. După care, i-au dat declarația să o semneze.
Apoi fratele meu a revenit la spitalul de urgențe. Surprinzător pentru mine este că în timpul când polițista ne tortura în sediul secției, nu s-a găsit nici un lucrător de poliție măcar să se intereseze de acest eveniment. A fost necesar ca UPU Botoșani să sesizeze acest caz de gravă agresiune pentru ca polițiștii botoșănene să se „deranjeze” în a întreprinde ceva concret în această situație. Este incalificabilă această manieră comportamentală a poliției române înhăitată cu golănimea satelor și orașelor.
A doua zi, duminică, 1 august 2021, fiul meu Șușter Eduard este sunat, pe la ora 11, de un polițist, al cărui nume nu l-a reținut, spunându-i ca eu să mă prezint la SPR1 Botoșani pentru audiere. Prin urmare, fiind însoțit de copii mei pentru că mă simțeam foarte rău în urma bătăii încasate și a regimului de gazare la care am fost supus, în jurul orei 13, m-am prezentat la secție.
În birou erau un polițist și o polițistă. La audierea mea, polițistul a solicitat să fie prezent și fiul meu Eduard, cel care a apelat la serviciul 112 noaptea trecută. Polițistul punea întrebări, iar polițista consemna pe foaia de hârtie cursul audierii. La un moment dat, fiului meu i s-a părut suspectă intervenția polițistei referitoare la autorul telefonului către polițista Văcăreanu, vrând să consemneze ceva cu serviciul 112. Atunci, fiul meu a intervenit, explicând că polițista a primit telefon de la Ciocoi Paul și că Ciocoi Paul nu a apelat serviciul 112 și că intervenția polițistei nu s-a datorat vreunei comenzi de la serviciul 112.
Văzând atitudinea ezitantă, deturnantă și cam părtinitoare a polițistei de la secție, fiul meu Eduard a insistat de 3-4 ori să consemneze în declarație cele expuse de el. Eu nu știu ce a consemnat polițista în declarație, doar că mi s-a spus să semnez declarația fără să mi-o dea să o citesc. Oricum nu eram în stare să mai citesc declarația din cauza stării deplorabile în care mă aflam pentru că durerile erau și mai accentuate decât când am plecat de la urgențe.
Polițistul care m-a interogat, observând leziunile de pe corpul meu și luând la cunoștință și de diagnosticul din Foaia de observație eliberată de UPU Botoșani, m-a lăsat să plec. Însă, când am ajuns la ușă, polițistul mi-a spus, citez exact: „Și nu există nici o cale de împăcare cu colega noastră ?” Eu i-am răspuns răspicat că nu, în nici un caz. Asta și pentru că polițistul de la secție era la curent cu barbarismul paleozoic la care s-a pretat nelegiuta polițistă.
Însă, raportat la expresia polițistului anchetator, se poate face conexiunea și cu atitudinea polițistei care scria declarația sub aspectul încercării sale de a denatura fluxul telefonic dintre polițista Văcăreanu și cumnatul ei Ciocoi. Mă întreb și eu de ce cei doi polițiști anchetatori au încercat să vină în apărarea brutalei polițiste Văcaru !!!!!!!!!!!!!!!!!
Pe 4 august m-am prezentat cu Foaia de observație emisă de UPU Botoșani la Laboratorul de medicina legala unde am fost consultat, iar pe 10 august mi s-a eliberat Certificatul medico-legal nr. 623/D1 din 09.08.2021 cu consemnările referitoare la vătămările provocate de bestia Văcăreanu Amalia Ioana pe care le supun spre judecată instanței de fond.
Pe 2 august, soția mea, Șușter Marinela, împreună cu fiul meu, Șușter Niculae, au fost invitați în audiență de Șeful SPR1 Botoșani, subcomisar Silveanu Ciprian. Faptul este dovedibil prin înregistrarea audienței la secție sub nr. A/602255 din 02.08.2021 cu consemnarea olografă a însuși subcomisarului Silveanu. Subcomisarul Silveanu le-a spus că are pe masă dosarul penal (pe care l-a prezentat și lor) care a fost întocmit ca urmare a faptelor săvârșite de polițista Văcăreanu ca, în finalul audienței, șeful secției să concluzioneze că „de acum în acolo, totul este de competența magistraților”