Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5634
De la 07 Ianuarie 2003
75006114

Patriarhia Moscovei se teme de ortodocşii români

  • Cazul Hagi Curda: punctul de vedere al unui specialist ucrainean în domeniul religiei
  • 16 September 2011, 23:00
Acţiunile Bisericii Ortodoxe Ruse îndreptate spre interzicerea activităţii Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina reprezintă un populism aferist, o poziţie agresivă şi teama de o concurenţă demnă, consideră Andrei Iuraş, docent al Universităţii Naţionale „Ivan Franko" din Lvov, specialist în domeniul religiei.
„Din punct de vedere legislativ, poziţia Patriarhiei Române în Ucraina poate fi aceeaşi ca şi a Patriarhiei de Kiev. Legislaţia ucraineană nu conţine şi nici nu poate să conţină nici un fel de interdicţii privind dezvoltarea în ţara noastră a comunităţilor, iar în viitor şi a eparhiilor oricărei patriarhii", a explicat Andrei Iuraş.
Potrivit dumnealui, în acest caz este vorba de două planuri: legislativ şi religios. „Nimeni nu le poate interzice credincioşilor care doresc să aparţină de Patriarhia Română, să creeze aici jurisdicţia acesteia. În Ucraina activează şi Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Frontierelor, şi Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi, şi alţii.
De aceea, şi cei care doresc să aparţină de Patriarhia Română au acelaşi drept. Cu totul altceva este atitudinea Bisericii Ruse, care doreşte să-şi păstreze influenţa asupra parohiilor de limbă română, mai cu seamă asupra parohiilor din regiunea Cernăuţi, unde există peste o sută de asemenea parohii. Totodată, aceasta se referă şi la partea de sud a regiunii Odesa".
Docentul Andrei Iuraş consideră că Eparhia de Odesa a Bisericii Ortodoxe Ruse încalcă nu doar limitele impuse de canoanele Bisericii, dar şi limitele oricărei logici şi ale bunului-simţ. „Patriarhia Moscovei declară „necanonicitatea" Bisericii Române, care este perfect canonică sub toate aspectele, doar pentru faptul că Patriarhia Română activează fără coordonare pe un teritoriu pe care Biserica Rusă îl consideră ca fiind al ei.
Patriarhia Moscovei a ajuns chiar să considere că sfintele taine ar fi „lipsite de har", iar Sfânta Liturgie – „nevalidă"."
Andrei Iuraş este convins că asemenea acţiuni ale eparhiei Bisericii Ortodoxe ruse reprezintă un populism aferist, o poziţie agresivă şi teama de o concurenţă demnă.
Specialistul în domeniul religiei a subliniat că fiecare parohie dispune de personalitate juridică. Înregistrarea unei eparhii se face cu aprobarea organelor centrale bisericeşti. Pe când o parohie este înregistrată de stat dacă în acest sens îşi exprimă voinţa 10-20 de persoane care doresc să-şi practice credinţa. Nimeni nu este în drept să le interzică acest fapt.
„Consider în mod univoc că, mai devreme sau mai târziu, parohiile de limbă română din cadrul Bisericii Ortodoxe din Ucraina (Patriarhia Moscovei) se vor desprinde de aceasta şi vor reveni la Biserica Ortodoxă Română. Este doar o chestiune de timp", consideră Andrei Iuraş.
Foto: Biserica din Hagi Curda, Ismail, înainte de demolarea de către sovietici şi reconstruită sub binecuvantarea Mitropoliei Basarabiei Amintim că la 16 iulie, grănicerii ucraineni au reţinut un grup de jurnalişti români şi de reprezentanţi ai societăţii civile. Aceştia se deplasau la sfinţirea bisericii din satul Kamâşovka (Hagi Curda), raionul Ismail, regiunea Odesa. Este vorba despre prima parohie a Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina.
Mitropolia Basarabiei, în comuniune canonică cu Patriarhia Română, care cuprinde parohii din spaţiul fostei URSS, a şi calificat aceste acţiuni drept o încălcare a drepturilor omului, iar Eparhia de Odesa (Patriarhia Moscovei) a fost calificată drept „românofobă". Respingând orice acuzaţie de „necanonicitate", Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolit al Basarabiei (Patriarhia Română) a remarcat următoarele: „toţi clericii, toate slujbele şi toate tainele bisericeşti din parohiile din Republica Moldova şi din Ucraina sunt perfect canonice şi valide, dat fiind că noi activăm în cadrul unei Biserici canonice – Patriarhia Română".
LIhor LUBYANOV, GAZETA PO-UKRAINSKI, KIEV

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Sacrificiu rusesc
Reţeta zilei: Clătite cu spanac
Datoria publică a Spaniei a crescut la 65,2% din PIB
Legea care interzice rugăciunile pe străzi a intrat în vigoare
Domnul Ghiţă este un escroc. Punct
Alternativă imposibilă a Europei: paradoxul Greciei
Potrivit afirmatiilor cancelarului german Angela Merkel si presedintelui
Băncile din Romania şi clienţii acestora au uitat deja lecţiile crizei
American condamnat pentru ameninţări către Obama şi Bush
Hromei, sau cum facerea de bine devine… zicală
Ioan Rotundu
Botoşani Armenii – o forţă culturală şi economică
Un plus de două miliarde pentru termoficare
Modern Calor a oferit marele premiu
PNL nu are primari traseişti
Ţurcanu împarte deja funcţii de pe post de preşedinte CJ
Salariaţii de la primăria Pomârla muncesc pe gratis
Prefectura Botoşani a dezbătut mafia cerealelor la secret
Botoşani: Şefa IŞJ vrea să desfiinţeze fondul clasei
Huţuleac zice că are bani pentru plata analizelor de laborator
Angajaţii SJA vor avea birouri modernizate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă