Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2759
De la 07 Ianuarie 2003
86773894

Patriarhia Română nu recunoaşte caterisirea părintelui Boian de către BOS

  • 30 October 2008, 23:00
Decizia de caterisire a Parintelui Boian de catre Episcopia Bisericii Ortodoxe Sarbe din Timoc a fost respinsa de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care „considera invalid actul de caterisire al acestuia”, transmite Romanian Global News. In ziua de 29 octombrie 2008, la Resedinta patriarhala din Bucuresti, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, s-a desfasurat sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.
In legatura cu situatia parintelui Bojan Alexandrovici de la Malainita (Valea Timocului), Sfantul Sinod considera invalid actul de caterisire al acestuia de catre tribunalul bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sarbe de Timoc, deoarece preotul roman nu este cleric al Bisericii Ortodoxe Sarbe. Mai mult, se constata faptul ca Episcopia Ortodoxa Sarba a Timocului nu respecta cele convenite in cadrul Comisiei mixte de dialog a celor doua Biserici Ortodoxe, din aprilie 2006 si anume asigurarea serviciilor religioase in limba romana pentru comunitatile romanesti.
Apreciind necesitatea continuarii dialogului cu Biserica Ortodoxa Sarba pentru rezolvarea acestei probleme, Sfantul Sinod l-a imputernicit pe Preasfintitul Parinte Daniel, Episcop-Loctiitor al Episcopiei Daciei Felix, sa intensifice demersurile pe langa autoritatile bisericesti si de stat sarbe cu scopul identificarii unor solutii practice pentru apararea drepturilor legitime ale romanilor din Valea Timocului de a avea preoti si slujbe in limba materna, se arata in comunicatul Patriarhiei Romane.
Prezent la sediul Patriarhiei Romane parintele Boian Alecsandrovic a fost primit de Preafericitul Parinte Daniel si a purtat discutii cu majoritatea membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Intr-o scurta declaratie facuta Agentiei de Presa Romanian Global News, Parintele Boian a multumit Sfantului Sinod al BOR si Preafericirii sale Patriarhul Daniel pentru increderea acordata si pentru sprijinul dat credinciosilor romani din Timoc. „Plec cu sufletul impacat si cu credinta ca lupta noastra pentru limba romana si pentru biserica stramoseasca a fost ajutata de acolo de unde sunt, de cei care s-au jertfit inaintea nostra si care prin rugaciune au calauzit hotararea Sfantului Sinod.
Atat Preafericirea Sa cat si membrii Sinodului au inteles ca noi nu suntem dusmanii nimanui si nu dorim sa avem decat ce am avut odata: Biserica romaneasca si limba romana in care oamenii nostri sa vina si sa se boteze, sa se spovedeasca si sa se ingroape”, a declarat Parintele Boian.
Conform purtatorului de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, contactat de ZIUA, asistam la "o umilire a credinciosilor ortodocsi romani din Valea Timocului"si "o prigonire"a preotului roman sub acuzatia ca a oficiat slujbe religioase in limba romana.
In actul ilegal de caterisire, semnat de episcopul Iustin se arata ca "Boian Aleksandrovici, fost cleric al episcopiei de Timoc, a dispretuit pe episcopul sau competent si fara aprobare si acord al bisericii noastre a fost hirotonit in treapta preotiei de catre un episcop al Bisericii Ortodoxe Romane. Ca urmare, pe presbiterul Boian Aleksandrovici il caterisim din treapta preotiei".
Gestul Prea Fericitului Daniel si al Sfantului Sinod al BOR de a ajuta si a sta alaturi de suferinta celor 300.000 de romani din Timoc vine practic si da o lectie politicii externe imbecile a statului roman fata de Serbia, in care Romania da permanent dovezi de prietenie( Kosovo, sustinerea Serbiei pentru integrarea in UE si NATO,etc.) iar Serbia isi bate joc la nesfarsit de romanii din Timoc si mai nou chiar si de cei din Voivodina.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Curtea cu Juraţi - o necesitate pentru sistemul juridic din România
Program SPORT 1 ( săptămâna 45/2008 )
Horoscop
Explicaţia Bubulinei
Ucraina se teme de România, în timp ce Rusia lucrează la dezmembrare
Drapelul secuiesc, ridicat pe clădirile statului român
România sub asediu
Ambasada Ungară atacă la baioneta publicaţia "Curentul"
Preşedintele Bush interpelat de comunitatea românească din America
CRIMINALII de la CNADNR au omorât o familie întreagă
haideţi să le răspundem şi noi pe măsură
Drumul care continuă să rămână ghimpele comunelor Coşula şi Copălău
Votaţi canidatul cu cele mai mari şanse de reuşită!
Votează "Omul tău!"
Votaţi paza bună, care să ne ferească de primejdia rea!
"Cancerul la sân - actualităţi şi perspective"
Cu BMW-ul în livadă
850 de imagini adunate de Vasile Şoimaru cu români şi pentru români
Încă o sală de sport pentru botoşăneni
N-a avut rezultate politice, n-are nici caracter
Vom plăti 394,35 lei gigacaloria la iarnă
Indianul mai are un pic de tăiat din „Forma”
Pană s-a molipsit repede de la contracandidaţii săi… să mintă frumos
nici n-a călcat bine prin Botoşani, că deja s-a pus pe fapte marimai trebuie să-şi găsească şi naivii care să-l creadă
Nici cu trădătorul alături, Ţâbuleac n-a obţinut ce şi-a dorit
Votând tinereţea, votaţi schimbarea!
Cadrele din învăţământ vor „vacanţă prelungită”
Se vrea închiderea laboratorului de analize din spitalul judeţean
Nu dau semne că s-ar teme de amenda lui Ţurcanu
Băsescu spune una, ministrul Nicolaescu vine cu alta
Voturile pierdute la profesori le vor recupera mai mult decât dublu de la părinţi
Tăriceanu s-a pus bine şi cu elevii de liceu
Liberalii vor să ne vindece de „portocalită”
cu doi medici candidaţi, promisiunea lor politică ar putea fi îndeplinită
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă