Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19744
De la 07 Ianuarie 2003
122879811

Patriarhia Română, renegată de Sfântul Sinod de la Ierusalim.

  • BOR consideră decizia unilaterală
  • 11 May 2011, 23:00
Patriarhia Ierusalimului a anuntat ruptura comuniunii cu Biserica Ortodoxa Romana intr-un comunicat postat la 9 mai pe site-ul sau oficial, in care se explica motivele care au stat la baza acestei decizii si arata ca dialogul continua, relateaza Agerpres.
Construirea asezamantului romanesc la Ierihon fara incuviintare canonica de la Ierusalim este cauza intreruperii comuniunii dintre biserica "orasului sfant" si cea romana.
Dupa o examinare detaliata a acestei probleme, Sfantul Sinod a hotarat 'in unanimitate si cu parere de rau' intreruperea pomenirii patriarhului Romaniei, Daniel, si caterisirea reprezentantului Patriarhiei Romane la Ierusalim, arhimandritul Ieronim Cretu.
"Patriarhia din Ierusalim a fost pusa astfel intr-o situatie dificila. Atributiile sale canonice, confirmate de conciliile ecumenice si locale, au fost astfel amenintate in mod deschis si arbitrar. Patriarhia Ierusalimului i-a explicat Patriarhiei Romaniei ca daca ar fi fost acceptat argumentul acesteia conform caruia aceasta biserica a fost ridicata pentru pelerinii romani din Tara Sfanta, acest lucru ar fi insemnat ca jurisdictia Patriarhiei Ierusalimului sa se transforme intr-un camp liber pentru ca toate bisericile ortodoxe, unele formuland deja o astfel de cerere, sa-si cladeasca biserici", se afirma in comunicatul Patriarhiei din Ierusalim.
"Dat fiind ca, in pofida acestei situatii, Patriarhia din Romania nu a manifestat deloc disponibilitatea ecleziastica care se impunea, Patriarhia din Ierusalim l-a caterisit pe arhimandritul Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Romane in Tara Sfanta, care a fost autorul acestei initiative. De asemenea, in dorinta de a gasi o solutie pentru aceasta problema, patriarhul Ierusalimului, Theofil, i-a trimis o scrisoare patriarhului Romaniei, Daniel, in care sunt expuse in detaliu toate datele problemei si pozitia Patriarhiei Ierusalimului", potrivit comunicatului.
Patriarhia Romana considera unilaterala decizia Patriarhiei Ierusalimului.
"Desi in urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfintitului Parinte Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit initierea unui dialog bilateral fratesc intre cele doua Patriarhii pentru identificarea unei solutii privind existenta
Asezamantului romanesc de la Ierihon, Patriarhia Romana constata cu surprindere si regret ca Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterala', precizeaza biroul de presa al Patriarhiei Romane, conform agentiei de presa Basilica a aceleiasi institutii.
"Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului fata de Asezamantul romanesc de la Ierihon, camin pentru pelerinii romani care viziteaza Tara Sfanta, precum si relatiile Patriarhiei Romane cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din zilele de 19-20 mai 2011", potrivit aceleiasi surse.
Guvernul roman a suplimentat in luna aprilie cu un milion de lei bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru construirea Asezamantului romanesc de la Ierihon, Israel.
Banii provin din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, potrivit documentului care a fost publicat in Monitorul Oficial in aceeasi zi. In luna martie, Guvernul a decis suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte, fondurile urmand a fi utilizate pentru continuarea lucrarilor de constructii la unele biserici, pentru repararea si reabilitarea unor lacasuri de cult, dar si pentru sustinerea activitatii unor asezaminte sociale administrate de biserici.
"Eu cred ca si bisericile trebuie sprijinite in Romania. Fara credinta in Dumnezeu, cred ca nici dumneavoastra si nimeni din tara aceasta nu poate face nimic. Este o prioritate la fel cum sunt prioritatile pentru investitii", a spus Emil Boc, saptamana trecuta.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Constatarea soţiei
Botoşăneni puşi în pericol de „gospodinele” din vecini
Caricatura zilei
Lista completă a candidaţilor la funcţiile din PDL
vezi în text cum se împart pe judeţe taberele Boc şi Blaga
De la Hegel la Marx (o conferință de excepție)
Fondurile europene: valoarea proiectelor depuse – 53 miliarde euro
aprobate – 18,3 miliarde euro, plăţi – 2,4 miliarde euro
Ministru bulgar: Economia gri e mai bună decât nimic
Restructurarea datoriilor Greciei ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra economiei româneşti
Ca sa treaca puntea, Chirtoaca s-a facut frate cu Dracul?
Problematica unirii celor doua state romanesti ar trebui abordată deschis
La Botoşani, masacru canin de o cruzime inimaginabilă
criminalul oficial medicul veterinar Pancucriminalul din umbră viceprimarul Ghiorghiţă 230 de câini ucişi cu răngi şi cleşti de fier
203 cadre botoşănene vor primi gradaţie de merit
Spitalul din Dorohoi suspectat de raportări măsluite
preşedinta CAS, dorohoianca Huţuleac, face verificări
Gimnaziştii de clasa a VIII-ai vor primi broşuri de admitere în liceu
CAS ]ncă nu ştie cum vor fi plătiţi furnizorii de medicamente
Portariuc condamnă masacrul câinilor de la padocuri
PSD-iştii condamnă masacrul asupra maidanezilor
Unei femei i s-a făcut rău la Judecătoria Dorohoi…
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog