Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20089
De la 07 Ianuarie 2003
122905738

Patriarhia cere mai multor primării donaţii de peste un milion de euro

  • pentru Catedrala Mântuirii Neamului
  • 5 December 2012, 23:00
Arhiepiscopia Romana a cerut mai multor primarii din Romania donatii de peste un milion de euro fiecare pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului, dupa cum au confirmat pentru HotNews.ro primarii din Pitesti si Giurgiu.
Deocamdata administratiile locale nu au luat o decizie cu privire la suma pe care o vor dona Bisericii, hotararea urmand sa fie luata la inceputul anului 2013, o data cu aprobarea bugetelor locale. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat pentru HotNews.ro ca "este probabil" ca Patriarhia sa fi trimis astfel de cereri de donatie, intrucat legea prevede acest lucru.
Primarul orasului Pitesti, Tudor Pendiuc, a declarat pentru HotNews.ro ca a primit de la Patriarhia Romana o cerere de donatie de 5 milioane lei: "Din ce stiu eu, este o scrisoare trimisa la toate primariile din orasele resedinta de judet. Nu iau eu hotararea pentru acordarea acestui sprijin financiar, ci Consiliul local. Eu am prezentat aceasta cerere Consiliului. Deocamdata nu au zis nimic, deoarece este o cheltuiala neprevazuta. Se va discuta anul viitor, cand se va face proiectul de buget". Orasul Pitesti are in anul 2012 un buget de 280 milioane lei (circa 70 milioane euro).
Si primarul orasului Giurgiu, Nicolae Barbu, a primit o astfel de cerere: "Si Primaria Giurgiu a primit o astfel de cerere de la un consilier al Preasfintiei Sale, Patriarhul Daniel. Am facut un raspuns, ca vom ajuta in limita posibilitatilor. Noi avem pe plan local trei biserici in curs de construire.
Sigur, ne dorim sa avem o Catedrala a Mantuirii Neamului, ca toate capitalele europene, insa vrem sa avem si in cadrul comunitatii locale un lacas de cult in care lumea sa mearga. Inca nu am stabilit suma pe care o vom dona Patriarhiei. Vom hotari anul viitor, in functie de venituri. I-am spus si domnului consilier ca nu pot avansa o suma. Este bine sa fim alaturi de Biserica, dar avem si noi prioritatile noastre". Bugetul orasului Giurgiu pe anul 2012 este 107 milioane lei (circa 23 milioane euro).
Reprezentantii Primariei Bacau sustin ca nu li s-a cerut o astfel de donatie. "Am verificat la registratura si nu am gasit o astfel de cerere. Nu stiu ce au primit alte primarii, dar la noi nu este nimic", a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Bacau, Ionut Tomescu.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat pentru HotNews.ro ca este probabil ca Patriarhia sa fi trimis astfel de cereri de donatie, intrucat legea prevede acest lucru. "Este posibil sa se fi trimis o astfel de cerere. Legea prevede acest lucru. Pot fi facute pentru Catedrala Mantuirii Neamului donatii de catre autoritatile locale si Guvern.
Catedrala este reprezentativa pentru poporul roman. Costurile Catedralei sunt de 100 de milioane de euro, nu 400, asa cum s-a vehiculat in presa. Sursele de finantare sunt donatiile credinciosilor si sprijinul oferit de autoritatile locale si centrale", a declarat parintele Constantin Stoica.
In anul 2012, Primaria Capitalei a donat pentru Catedrala Mantuirii Neamului 10 milioane lei. “L-am rugat pe Preafericitul sa ne faca si noua o strana unde sa scrie “Primaria Municipiului Bucuresti”, iar Preafericitul ne-a binecuvantat”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu, in iunie 2011 cand s-a adus vorba pentru prima data despre aceasta donatie. In 2011 si Guvernul a acordat aceeasi suma.
Agenţia de şţtiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Interdicţie sexuală… cu probleme
Gastronomie: Friptură de porc cu paprika
Medici mobilizaţi la pregătire pentru cardul de sănătate
Legea Sănătăţii va aduce mai multă autonomie spitalelor
Danezii încearcă iarăşi să recruteze forţă din Botoşani
La Botoşani, Moş Nicolae aduce concedieri colectiv
Succes internaţional al teatrului „Vasilache” Botoşani
Ministrul Duşa insistă pe încheierea contractelor de deszăpezire
la videoconferinţa nde ieri el a ameninţat cu aplicarea de sancţiuni
La Garda de Mediu şefia rămâne interimară
Prefectul Macaleţi i-a mustrat părinteşte pe doi directori
Concursul l-a câştigat Tatiana Ungureanu
Bande rivale de proxeneţi români se încaieră în Italia
printre victime şi o botoşăneancă care a reuşit să supravieţuiască în mod miraculos
De după gratii, Cuciureanu salută iarăşi Botoşanii
A murit sub roţile autoutilitarei
Salvat în ultima clipă din flăcări, de pompieri
La Teatrul "Vasilache" se joacă Motanul
Situaţie dezastruoasă la fondurile europene
Comisia Europeană cere un nou audit la începutul lui 2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog