Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Editorial
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24215
De la 07 Ianuarie 2003
122884282

Patriarhul şi embargoul

  • 18 September 2013, 23:00
Patriarhul Kiril (Gundeaev) al Rusiei a vorbit în fața enoriașilor moldoveni ca un comisar, ca un propagandist imperial, deși purta haine preoțești, și a spus că vizita sa în RM nu urmărește scopuri politice. Preasfinția sa părea să citească dintr-un manual de istorie a RSSM, din perioada sovietică:
„Înfiinţarea eparhiei Chişinăului a izvorât din puternica dorinţă a poporului moldovean de a fi unit cu poporul rus". Ca să vezi! Era 1813, trecuse un an de la sfâșierea Moldovei, trupul și sufletul ei sângera sfârtecat de săbiile rusești pe linia Prutului, iar capul bisericii pravoslavnice pretinde că moldovenii nu puteau de dorul călăilor săi!
Tot dintr-un manual sovietic s-o fi inspirat și Vlad Filat, liderul PLDM, când, l-a întâlnirea cu Kiril, ar fi spus, conform unui comunicat al Patriarhiei Ruse, citat de Radio Europa Liberă, că Patriarhul Rusiei este „mereu așteptat și iubit" în Republica Moldova. O fi fiind, dar nu de toți. Faptul că dl Filat l-o fi așteptând mereu pe trimisul Moscovei nu-i dă dreptul să le atribuie tuturor moldovenilor acest sentiment de dor.
Fățărnicia lui Kiril și Onișcenko
Fățărnicia este cuvântul de ordine al acestei vizite. Interdicția importului de vinuri moldovenești în Rusia, care a urmat după plecarea lui Kiril, dă în vileag, ca o foaie de turnesol, esența fariseică a predicilor sale ținute la Chișinău și Tiraspol. Este ca un acord grav, amenințător, la finalul unei piese patetice, festiviste. Cu ce se deosebește Kiril de Onișcenko?
Liderul PLDM a făcut, vineri, o declarație pentru presă, calificând corect gestul Moscovei ca pe o formă de „presiune, de intervenție" asupra RM, cu scopul de a o opri din cursul european. Crede el că scopul lui Kiril diferă de al lui Putin? Opținea europeană „este fermă, vitală și fără alternativă", a subliniat Filat, sugerând că, dacă rămâne în afara UE, RM riscă să-și piardă independența. Integrarea europeană „ține nu numai de valori, ci și de caracterul independent al țării noastre", a afirmat el. Dar nu independența noastră o dorește și Patriarhul Kiril? Nu pentru a ne opri din mersul nostru spre
UE a venit el la Chișinău?
Adresându-se partidelor de opoziție, liderul PLDM a spus că e nevoie de solidaritate pentru a ține piept multiplelor provocări și încercări de a periclita procesul de integrare europeană, de a pune bariere în această cale, menționând că ne aflăm „pe ultima sută de metri", după care „rezultatele concrete" vor fi resimțite „de fiecare cetățean".
Informare selectivă
Deși, în general, a fost un mesaj bine gândit, este regretabil și simptomatic faptul că a evitat să se pronunțe pe marginea cazurilor de concesionare a Aeroportului Chișinău unei companii rusești și de cedare a pachetului majoritar de acțiuni ale Băncii de Economii unei companii obscure, iarăși cu rădăcini rusești. Este o tăcere grăitoare. Anume aceste acțiuni sunt speculate de PCRM și celelalte partide de opoziție, și tăcerea nu este în folosul guvernării.
Liderul PLDM a anunțat inițierea unei campanii de informare amplă a cetățenilor, ca integrarea europeană să nu rămână „un proces al elitelor", ca cetățenii RM să cunoască ce se urmărește prin acest obiectiv („vom merge din localitate în localitate, să vorbim cu fiecare cetățean"). Informarea este un lucru necesar, obligatoriu, dar efectele ei vor fi reduse dacă cetățeanul nu va vedea că guvernul lucrează în interesul său.
Lipsa de transparență i-a determinat pe deputații din grupul liberalilor reformatori să se adreseze Curții Consituționale pentru a stopa concesionarea Aeroportului. Filat s-a referit la „încercările de creare a unor tensini în cadrul coaliției de guvernare", asigurându-ne că acestea „nu au cum reuși", că lecția a fost învățată, că partidele din Coaliția Proeuropeană vor acționa „consolidat, responsabil", dar tensiunile nu vor putea fi evitate, dacă nu va exista comunicare în interiorul CP, dacă grupul lui Hadârcă va fi tratat ca a cincea roată la căruță.
Percepția că stabilitatea de azi se bazează pe o înțelegere între Filat și Plahotniuc trebuie schimbată „nu prin vorbe, ci prin fapte". Nu pledăm pentru un nou război între PLDM și PD, vorbim de interesul public, de transparență reală și comunicare sinceră cu cetățenii RM.
Efectul politic al embargoului
Dacă UE va majora cotele de import pentru vinurile moldovenești, după cum promite Comisia Europeană, embargoul va eșua și efectele politice interne vor fi minime. Dacă vor scoate în stradă oamenii, PCRM și PL o vor face pentru Banca de Economii. E grăitor faptul că formațiunea comunistă nu a emis încă o declarație oficială în legătură cu embargoul asupra vinurilor moldovenești anunțat de Rusia.
Inițial, unii reprezentanți ai PCRM nu s-au jenat să dea toată vina pe guvernarea actuală, afirmând că nu e nicio legătură între embargoul din 2006 și cel din 2013. Ulterior însă tonul a fost coborât. Voronin a luat foarte pasiv apărarea Rusiei, spunând că situația cu vinurile nu trebuie politizată. „Nu dispun de documentele necesare pentru a confirma sau a infirma declarațiile despre calitatea vinului, dar nu trebuie să se politizeze imediat totul și să se lege cu diferite evenimente.
Ar putea fi o simplă coincidență" – a declarat el pentru kommersant.md, sugerând că cineva este interesat de această politizare. Nu e greu de ghicit la cine se referă liderul comunist. Dacă e să credem, ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, care a discutat cu unii funcționari ruși, decizia respectivă a Moscovei nu s-a făcut fără implicarea unor reprezentanți ai PCRM. „Unii politicieni moldoveni se deplasează personal la Moscova ca să convingă autorităţile ruse să impună Moldovei diferite embargouri şi să preseze ţara.
Interesul acestora este de a strica imaginea guvernării şi de a influenţa rezultatele la următoarele alegeri", a declarat Bumacov, citat de publika.md. Și Marian Lupu admite că liderii comuniști au „contribuit" la acest act dușmănos al Rusiei, din interes de partid. Nu este exclus acest lucru, dar Voronin înțelege că va avea de pierdut dacă va ataca guvernarea din cauza embargoului.
Imaginea CP
Nici Mihai Ghimpu nu s-a putut stăpâni să nu profite de acest moment, acuzând, superficial, CP, afirmând că, deși a știut, nu s-a pregătit pentru embargo, „ba din contra, a spus că nu crede că vom avea embargo, asta înseamnă că vorbim de integrare europeană, dar în realitate facem jocul ruşilor". Însă nici PL nu are de câștigat dacă va clătina acum barca guvernării. Așa cum se văd lucrurile azi, dacă Rusia nu va escalada războiul economic, Coaliția Proeuropeană trebuie să se teamă doar de propria imagine.
Nicolae Negru/b>

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Replica bărbatului către iubită
Victor Ponta, pe locul doi in topul liderilor politici cu cele mai multe minute petrecute in studiourile TV
Mizele renegocierii noului sistem de redevenţe petroliere
Victor Ponta: Săptămâna viitoare adoptăm Codul insolvenţei
Cum răspunde Victor Ponta la protestele sindicatelor din transporturi
nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma sindicatului
Torţionarii vor plăti victimelor despăgubiri de 25%-70% din venitul lunar pe o perioada de cinci ani
Comunicat de presă – Secţia etnografică a Muzeului Judeţean Botoşani
Comunicat de presă – Primăria Botoşani
Botoşani: Aparţine primarul Poortariuc lumii interlope?
Acui armă-i răzbunarea?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog