Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5152
De la 07 Ianuarie 2003
123138892
pnl

Patron botoşănean implicat în rambursări ilegale de TVAQ

  • paguba este de aproximativ două milioane de euro
  • 7 December 2012, 23:00
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată şapte persoane, printre care un botoşănean, acuzaţi că în calitate de acţionari şi administratori ai unor firme au înşelat statul român cu aproximativ 2 milioane de euro prin rambursări ilegale de TVA.
Persoanele trimise în judecată sunt: Radu Olteanu (acţionar majoritar al SA Alcor SA Botoşani şi administrator al SC Moldavia Impex SRL), Adrian Tănase (administrator la SC CA-SI Expedition SRL, SC Ykea Serv SRL), Ion Garbaciuc (administrator la SC Ykea Serv SRL), Omar Chama (cetăţean sirian), Mohamed Kamel Abdrabbo Nassar, Khachouk Jihad Mohamad Khairo (cetăţean libanez), Mahmoud Abdelfattah Abu Tahoun (cetăţean iordanian).
Toţi sunt acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi evaziune fiscală. Potrivit anchetatorilor în perioada august 2002 – martie 2003, cele şapte persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul însuşirii unor sume considerabile de bani prin rambursări ilegale de TVA.
În acest sens, inculpaţii au pus în practică un mecanism financiar în care au implicat mai multe societăţi comerciale tip ‘fantom㒠şi prin care au realizat circuite financiare fictive sau exporturi de bunuri nevandabile, mult supraevaluate.
Sumele de bani astfel obţinute erau apoi transferate prin conturile firmelor tip fantomă, în scopul ascunderii adevăratei origini, după care erau transferate în conturi din afara României. În această modalitate, prin inducerea în eroare a funcţionarilor din cadrul Direcţiilor Generale de Finanţe Publice din mai multe judeţe şi din Bucureşti, inculpaţii au obţinut în mod injust suma totală de 7.637.154 lei (echivalentul a aproximativ 2.224.489 euro), cu titlu de rambursări ilegale de TVA şi au încercat să obţină suma totală de 2.827.247 lei (echivalentul a aproximativ 836.734 euro), pe care nu au mai încasat-o ca urmare a intervenţiei reprezentanţilor instituţiilor statului.
În mod separat de acest grup infracţional, în cursul anilor 1999 şi 2002, inculpatul Khachouk Jihad Mohamad Khairo s-a asociat cu alte persoane în vederea constituirii unor altor trei grupuri infracţionale în scopul obţinerii sumei totale de 4.697.827 lei cu titlu de rambursări ilegale de TVA. În cadrul acestor grupuri, inculpatul a pus la dispoziţie documente contabile false emise de firme despre care ştia că nu funcţionau la sediul social declarat, în scopul sustragerii de la controlul fiscal.
De asemenea, în scopul ascunderii adevăratei provenienţe a sumelor de bani obţinut, Khachouk Jihad Mohamad Khairo a transferat o parte din aceşti prin conturile unor societăţi comerciale pe care le controla. Ministerul Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu sumele de 7.637.154 lei şi 2.827.247 lei.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Radu Olteanu şi ale părţii responsabile civilmente SC Moldavia Impex SRL. Având în vedere că s-au sustras urmăririi penale, la data de 14 octombrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpaţilor Khachouk Jihad Mohamad Khairo, Chama Omar şi Mahmoud Abdelfattah Abu Tahoun. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Leac pentru… neatârnare
Gastronomie: Cârnaţi tradiţionali domneşti din Maramureş
Exemplul României pentru abordarea problemelor fiscale
Rusia, scoasă din joc
Nicolae Negru
România aleasă
Botoşani: Diversiune ARD împotriva primarului de Ungureni
Dacă Băsescu refuză să îl nominalizeze pe Ponta premier, va fi suspendat din funcţie în 24 de ore
Vicepremierul Zsolt Semjen este acuzat de plagiat
Medicii desemnaţi pentru depistarea cancerului de col uterin şi-au început activitatea
IŞJ Botoşani a primit vizita unor elevi şi profesori din Macedonia
ITM încheie anul fără şef adjunct în schemă
Luptă pe sfârşite pentru un loc în CA la Nova Apaserv
Suliţa: Şoferul care a provocat accidentul mortal a fost arestat
Botoşani: Consilierii locali PP-DD voteaz㠄pe încredere”
Afacerea cu tichetele de călătorie de la ASPC rămâne în ceaţă
„Şcoală după şcoal㔠pentru elevii din Parcul Tineretului
Medicii desemnaţi pentru depistarea cancerului de col uterin şi-au început activitatea
Pamflete electorale filmate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog