Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
16976
De la 07 Ianuarie 2003
78505806

Patronii au la dispoziţie o lună să negocieze noile contracte de muncă pentru mutarea contribuţiilor

  • 17 November 2017, 23:00
Angajatorii sunt obligaţi să negocieze cu angajaţii, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, noile contracte de munca privind mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, potrivit unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului. Negocierile vor avea loc colectiv, chiar şi în cazul firmelor în care nu există un contract colectiv de muncă.
Prin Ordonanţa de urgenţă numărul 82/2017, Guvernul pune pe seama angajatorului şi a sindicatelor (unde este cazul) sarcina de a negocia noile contracte sau actele adiţionale, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 79/2017, privind mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Totuşi, noua lege nu prevede sancţiuni în cazul în care patronii nu negociază cu angajaţii.
Acolo unde angajaţii nu au un contract colectiv de muncă, adică firme cu un număr mai mic de angajaţi, angajatorul este obligat să îniţieze negocierea la nivel colectiv, se arată în Ordonanţă. În acest caz “participa la negociere reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor”.
Aceste negocieri trebuie să aibă loc în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie. Patronii care vor dori să mențină cel puțin aceleași salarii nete ale angajaților după mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, prin ordonanța de urgență decisă de Guvern recent, vor trebui să majoreze salariul brut al angajaților, din anul 2018.
Termenul de transmitere a modificărilor făcute de firmă la Registrul general de evidență a salariaților (Revisal), va fi extins la 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării și va fi valabil indiferent dacă modificarea se produce în urma încheierii unui act adițional la contractul individual de muncă sau a emiterii unei decizii a angajatorului, a explicat Ministerul Muncii pentru StartupCafe. OUG nr. 82/2017:
Art. VII. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă,’ iniţierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) şi (5) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare.
(3) În aplicarea prevederilor alin. (1)—(2) şi prin derogare de la prevederile art 135 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţi ai federaţiei sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii salariaţilor.
(4) În aplicarea prevederilor alin. (1)—(2) şi prin derogare de la prevederile art. 135 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor. (5) Prevederile alin. (1)—(4) se aplică în perioada 20 noiembrie—20 decembrie 2017.
sursa: legeaz.net

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Banul zilei: Reproul secretarei
Horoscopul zilei de 18.11.2017
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 17.11.2017
Ludovic Orban si-a asumat postura de premier din partea PNL
Peru a legalizat consumul de canabis, in scop terapeutic
Protest la sedinta Comitetului Executiv al PSD de la Herculane:
"Condamnatii penali nu pot conduce tara!"
Iohannis: O crestere bazata pe consum nu este sustenabila.
Partea guvernamentala nu si-a facut treaba. Trebuie sa incurajam investitiile
"Tot ce vine din PSD este toxic"
Un deputat PNL condamna colaborarea cu partidul lui Victor Ponta si Daniel Constantin:
Romania, in topul tarilor europene cu cel mai ridicat consum de antibiotice
si cea mai mare rata de rezistenta a bacteriilor la tratament. Cum neglijeaza autoritatile situatia
PSD a depus proiectul de lege pentru infiintarea Bancii de Dezvoltare a Romaniei.
Banca poate da garantii doar celor care infinteaza un proiect "pentru sau in beneficiul Romaniei"
Plesoianu cere Comitetului Executiv National al PSD un miting "impotriva abuzurilor"
Primul transplant de cap uman pe un cadavru a fost efectuat cu succes in China,
sustine controversatul doctor Sergio Canavero
Referendum pentru demiterea primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca,
duminica. Dodon: Nu alegem intre Est si Vest, e sansa noastra la o viata mai buna
Klemm: Coruptia inseamna furt, iar daca acest furt s-ar opri,
Romania ar putea investi in scoli, spitale, lucru care din nefericire inca nu s-a intamplat pe masura asteptarilor
Iohannis, despre noul dosar al lui Dragnea:
M-am exprimat clar din capul locului. Persoane cercetate penal nu trebuie sa fie in conducerea statului
Catrenul saptamanii
Să fie mitingul lui Dragnea unul de doliu al PSD-ului?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă