Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1959
De la 07 Ianuarie 2003
93616879

Patronii de restaurante la mare ananghie

  • 15 January 2017, 23:00
Legea care reglementează impozitul forfetar pentru hoteluri, restaurante şi baruri inclusiv pentru microîntreprinderi a fost adoptat de către Parlament în septembrie anul trecut şi a intrat în vigoare începând cu anul 2017. Legea pune biruri înrobitoare acestor categorii de activităţi prestatoare de servicii comerciale iar consecinţele nu se vor lăsa aşteptate.
Reamintesc celor care au uitat că impozitul forfetar a fost introdus şi de Guvernul Boc. Consecinţa a fost închiderea a peste 1100 de mii de firme mici. Speriat de consecinţele economice dezastruoase, închiderea firmelor generând şomaj şi cheltuieli sociale mai mari din partea statului, premierul Boc a anulat legea. Iată că nou Guvern socialist condus din umbră de Liviu Dragnea, ca să asigure o parte din veniturile care să acopere pomenile electorale făcute cu majorările de salarii şi alte indemnizaţii sociale, a ignorat experienţa nefastă a Guvernului Boc şi o repetă.
O să iau în analiză ce consecinţe va avea acest impozit forfetar asupra restaurantelor. Am observat cu toţii că de câţiva ani restaurantele, mari sau mici, ne oferă acelaşi meniu, de parcă au dispărut din memoria bucătarilor orice urmă de reţete tradiţionale. Borşul de pasăre, de porc, de fasole, de legume, de afumătură preparat cu aceleaşi legume şi condimente, cu gust dat de aceleaşi concentrate din comerţ şi acrit cu aceeaşi zeamă numită borş alimentar care nu are nimic din gustul boşului tradiţional este singura ofertă pe care o citim pe panourile stradale puse în calea pietonilor.
Felul doi este preparat din aceiaşi carne de pasăre fadă la tavă, ostropel sau cu un piure de cartofi ori orez din care uleiul lipseşte. Carnea de porc, vită şi ea lipsită de gust, un fel de iască ne este oferită preparată la tavă sau pe grătar.
La puţine restaurante găsim ciorba bucovineană preparată după cum este priceperea bucătarului, o ciorbă albită cu smântână şi făină, fără gustul ei de la mama de acasă. Nici ciorba de burtă nu mai este cea de altădată. Îţi trânteşte ospătarul în faţă un castron cu nişte zeamă tulbure şi te pune pe tine s-o acreşti, să-i adaugi smântâna din ceşcuţă şi să torni zeama de usturoi care nu miroase a usturoi. S-au pierdut vremurile când mergeam la restaurantul Mioriţa, Flora sau Rapsodia pentru a mânca o ciorbă de burtă cu specificul casei, c u gustul dat de bucătar, galbenă la culoare, semn că s-au pus suficiente gălbenuşuri de ouă şi smântână iar c când ospătarul ţin-o aducea la masă, mirosul ciorbei ajungea la tine înainte de a ţi se pune farfuria în faţă.
Acum, că se va aplica acest bou impozit, nici borşurile şi felul doi, aşa anoste la gust cum ne sunt oferite, n-o să lei mai găsim. Restaurantele mai mici se vor închide sar în cel mai fericit caz se va renunţa la bucătar sau barman, cumulându-se funcţiile pentru a se crea economii. Un nou val de firme mici se vor închide şi vor genera şomaj. Nu8 pot să nu fac o paranteză ca să atrag atenţia socialiştilor care beau votcă parşivă prin barurile zoioase ale cartierului că noul impozit le va scumpi „parşiva”. Pe cine vor mai înjura, că la guvernare sunt „ai noştri”?
Închiderea restaurantelor va afecta şi activitatea fermierilor zootehnişti care furnizează carnea de porc, vită, pasăre la bucătării dar şi a legumicultorilor care asigură zarzavaturile necesare.
Abia s-au înfiripat câteva şcoli profesionale pentru a pregăti bucătari, ospătari, barmani şi iată că deja Guvernul actual îi lasă fără locuri de muncă. Pregătim o nouă serie de şomeri care îşi vor căuta de lucru în afară.
Desigur, se poate să constatăm şi un efect benefic din punct de vedere gastronomic în sensul că patronii de restaurante vor renunţa la angajaţi şi vor lucra cu membrii de familie aşa cum se procedează în Occident. Concurenţa îi va obliga să revină la reţetele tradiţionale, să diversifice meniul, să caute a prepara reţete originale cu care să atragă clienţii. Numai că toate aceste măsuri de a rezista în activitate va duce la scumpirea porţiilor iar buzunarul românilor este tot mai gol. Deja suntem pe locul doi în Europa între ţările unde cetăţenii nu iau masa la restaurant.
Regăsim în politica Guvernului PSD acea lege a lui Ohm când dacă ceva merge bine, se va găsi cineva să-l facă pe acel ceva să meargă prost.
Lucullus

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Donald Trump vrea sa se intalneasca cu Vladimir Putin in cadrul unui summit desfasurat in Islanda
6Horoscopul zilei de 16.01.2017
Theresa May va anunta saptamana viitoare planul pentru Brexit.
The Telegraph: Premierul va semnala ca este pregatit sa scoata tara din piata unica
Bancul zilei: Răzbunarea lui Ion
Nicusor Dan: Sper la proteste de strada daca apare Legea amnistiei
Consilierul guvernatorului BNR: Nu este nicio gaura in buget
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 13.01.2017
Directorul CIA il avertizeaza pe Trump "sa aiba grija" ce declaratii va face ca presedinte
si "sa fie atent" la Rusia: Spontaneitatea nu protejeaza interesele de securitate nationala
Sărbătoarea omagierii naşterii poetului Eminescu tot mai politizată
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă