Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1700
De la 07 Ianuarie 2003
123135440
pnl

Patru ani vor avea uşa īnchisă

  • Ioan Rotundu
  • 17 June 2008, 23:00
Mihai Ţābuleac este o persoană orgolioasă, şi cine nu ţine seama de această latură dominantă a caracterului său n-are cale liberă spre inima sa. Să ne amintim de acea perioadă imediată de după alegerile parlamentare ale anului 2004, cānd trebuia numit prefectul de Botoşani. Prima numire a fost īn persoana lui Ion Diaconu. Pentru că īn acea perioadă relaţiile dintre Ţābuleac şi Flutur erau īncă destul de aspre, Ţābuleac n-a fost de acord cu numirea făcută de premierul Tăriceanu. Īntre Tăriceanu şi Ţābuleac au avut loc discuţii dure pe tema numirii prefectului de Botoşani. L-a şantajat pe Tăriceanu cu plecarea din PNL, iar Tăriceanu a cedat, pentru că votul lui Ţābuleac īn Senat era hotărātor pentru a se asigura o majoritate fragilă PNL-ului. Ion Diaconu a fost revocat din funcţie. Flutur nu s-a lăsat īnvins şi, sprijinit de vărul Gheorghe, a īncercat să-l pună prefect pe Gheorghe Odae. Din nou a cāştigat Ţābuleac, iar Tăriceanu a acceptat numirea ca prefect a lui Cristian Roman, după cum a fost voinţa senatorului.
N-a durat mult, iar Ţābuleac a părăsit PNL-ul cu toată gaşca lui Stolojan, formānd Partidul Liberal Democrat, punte de legătură pentru fuziunea cu PD-ul. Īn tot acest timp, prefectul Roman a rămas consecvent intereselor lui Ţābuleac şi ale lui Flutur. Apoi, relaţiile dintre Ţābuleac şi Flutur s-au cimentuit şi mai mult după cearta dintre cei doi cu privire la preşedinţia făcăturii politice ale lui Băsescu, numită PD-L. Flutur l-a sprijinit pe Ţābuleac, īn mod sincer şi din toate puterile sale, iar acesta a fost ales preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.
Sunt multe necunoscute cu privire la apropiata constituire a CJ-ului, dar un lucru este sigur: Mihai Ţābuleac este preşedintele ales prin vot uninominal şi patru ani de acum īnainte nimeni nu-l mai poate da jos. Orgolios cum este, din această funcţie Ţābuleac are de plătit nişte poliţe şi sunt sigur că le va plăti cu vārf şi īndesat. Īn ultima confruntare pe Tv SOMAX Botoşani, contracandidatul Constantin Conţac l-a atacat pe Ţābuleac īn viaţa privată. I-a amintit că a divorţat de prima nevastă şi că dacă n-a putut colabora cu aceasta, cum va putea colabora cu celelalte forţe politice locale īn interesul judeţului? Am urmărit atunci atent reacţia feţei lui Ţābuleac. A fost o reacţie de introvertit, s-a īnveninat īn suflet dar n-a răspuns provocării. Īn acel moment mi-am zis că de va cāştiga alegerile Ţābuleac, cariera lui Conţac īn administraţia publică locală s-a īncheiat. Să presupunem că alianţa PNL – PSD va funcţiona la constituirea CJ-ului iar Conţac va fi ales vicepreşedinte. De va fi aşa, Conţac nu va avea un minut de tihnă şi va fi bucuros să părăsească funcţia, numai să nu se mai afle īn preajma lui Ţābuleac.
PSD-ul a obţinut 27 de primării. Aceşti primar vor fi, vreme de patru ani, nişte figuranţi. Pentru ei fondurile CJ-ului vor deveni tabu. Ţābuleac va şti să-şi facă din consilierii judeţeni liberali nişte apropiaţi ai săi şi susţinători prin vot. Va aloca fonduri şi sprijin pentru obţinerea banilor europeni primarilor liberali, numai să aibă susţinere ca primarii PSD-ului să nu primească nimic.
Īn PSD se găsesc doi primari īn pielea cărora n-aş vrea să fiu. Īn ultima săptămānă premergătoare alegerilor din turul II la primari, deja ales preşedinte al CJ, Ţābuleac s-a deplasat la Curteşti, să sprijine candidatul PD-L. Viceprimarul Dumitru Viţel, candidatul PSD la primărie, a organizat īmpotriva lui Ţābuleac un protest. Cu el īn frunte, oamenii la-u huiduit pe proaspătul preşedinte CJ, nesfiindu-se să-l ameninţe cu bātele. Ţābuleac l-a atenţionat atunci pe Viţel: „Roagă-te la Dumnezeu să nu ieşi primar!” Probabil că Viţel nu s-a rugat, că a ieşit primar. Īl pot asigura că vreme de patru ani nu va călca prin biroul preşedintelui CJ, iar răzbunarea lui Ţābuleac va fi dură. Brrr!
Vineri, cu două zile īnaintea turului II de alegere a primarului, Ţābuleac s-a deplasat la Dāngeni, tot pentru a susţine candidatul partidului. Turbaţi de băutură, primarul PSD Stelică Trofin, nevastă-sa şi cāţiva porecliţi ai satului s-au năpustit asupra lui Ţābuleac cu bātele. A fost pentru a doua oară, la interval de numai cāteva zile, iar agentul de poliţie din comună, care a stat īntreaga campanie la dreapta lui Trufin, n-a avut nici o reacţie. Şi primarului din Dāngeni i-a recomandat Ţābuleac să se roage la Dumnezeu să nu iasă. L-au ajutat banii prof. Mircea Dănuţă şi-a ieşit. Dar īn biroul preşedintelui CJ, nici el nu va călca vreme de patru ani. Iar comuna Dāngeni va rămāne tot cenuşăreasa judeţului, că n-au vrut să prindă māna īntinsă de PD-L. Īn schimb, acest Trofin nu va scăpa de māna răzbunătoare a lui Ţābuleac. Brrr! şi pentru el. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comisionul impus de bancă, fără negociere cu clientul, este ilegal
De ce nu se adoptă īn Romānia legea colectării debitelor?
care sunt interesele politice
Căldura de afară şi berea dinăuntru i-au purtat ghinion
S-a ales cu dosar penal...
Īn Italia nu se mai plăteşte impozit pentru locuinţa principală
Copiii strănierilor pot beneficia de alocaţii occidentale
Romanii din Spania sunt deja īn rāndurile şomerilor
Separatistul Igor Smirnov, dispus sa accepte ”planul Iuscenco”
Chişinăul nu vrea instituţii de īnvăţămānt din Romānia
Romānia “uită”, īn relaţiile cu Chişinăul, că e ţară NATO şi UE
Incluşi īntr-un program Antidrog
A fost acordat titlul de „Elevul Anului”
Fenomenul concedierilor īn masă este pe cale de dispariţie
Georgică n-a aflat de zicala cu ulciorul şi izvorul
Program Tele'M Botoşani miercuri, 18 iunie
Rugămintea lui Piţurcă
Horoscop
Comentariul comentariilor (CXXXIX)
(Ioan Rotundu)
Ţurcanu face uz de funcţie, īnainte de a fi ales
Ţābuleac a fost aşezat, legal, pe scaunul de preşedinte CJ
Conţac se pregăteşte să-l conteste
Vandalii fac viaţă grea municipalităţii Botoşani
se impune să fim solidari cu autorităţile, dacă vor un oraş frumos şi curat
Deţinuţii botoşăneni au dat-o pe actorie
Serviciu nou la Primăria Botoşani
Cuprinşi de febra constituirilor
Flutur a adus Botoşanilor importante economii
cu economiile realizate va moderniza noi străzi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog