Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16594
De la 07 Ianuarie 2003
122902243

Patru inspectori fiscali sunt cercetaţi penal

  • 21 August 2013, 23:00
În urma acordării unor restituirii de TVA firmei Agripolis Gulioaia (foto), în baza câtorva facturi false, patru inspectori fiscali urmează a fi cercetaţi penal. Trebuie menţionat că acest caz, cu inspectori fiscali urmăriţi penal, este primul de asemenea gen de după 1990.
"Rezultatele muncii noastre încep să se vadă. S-a dispus începerea urmăririi penale faţă de patru inspectori fiscali, iar în curând vom înainta propunerea către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani", susţin surse anonime din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani nu neagă existenţa unui astfel de dosar, dar, susţin ei, pentru buna desfăşurare a cercetărilor numele celor acuzaţi este ţinut la secret. Cu tot secretul păstrat de poliţişti şi procurori, în cursul zilei de ieri am reuşit să aflăm numele unuia din cei patru cercetaţi. Este vorba de inspectorul fiscal Camelia Iliescu.
Interpelată, Gabriela Nanu, şefa Direcţiei de Control Fiscal, susţine că nu ştie nimic despre urmărirea penală a subalternilor săi. "Nu am primit nimic oficial în acest sens, dar nu cred că este adevărat. Doamna Iliescu lucrează la noi de 12 ani şi într-adevăr a fost şi ea în control la Agripolis. Însă, repet, nu ştiu nimic despre cercetarea penală. Noi nu am fost anunţaţi, poate ştie directorul executiv, însă eu nu ştiu nimic", a spus Nanu.
Îngrijorată peste măsură, Gabriela Nanu ne-a întrebat, pe un ton obişnuit, cine este persoana care ne-a furnizat informaţia despre cercetarea penală aflată în derulare, pentru a discuta personal cu ea. Gheorghe Maga, directorul general al Finanţelor Publice, a fost prins ieri în mai multe şedinţe şi din această cauză nici unul dintre subalternii săi nu a fost în măsură să furnizeze date legate de cazul Agripolis. Vasile Ştefan, şeful Serviciului de colectare, a refuzat, în lipsa acordului lui Maga, să facă publice sumele returnate de la bugetul de stat firmei Agripolis, deşi aceste date sunt publice şi se află sub incidenţa Legii 544.
Societatea aparţine unui italian, iar în perioada 2000-2003 a primit de la stat câteva miliarde de lei drept returnări de TVA. Evidenţa contabilă a firmei a fost condusă de către fiul lui Olga Alexa, doar cu numele, deoarece mama sa contabiliza toate documentele.
Cât timp s-a aflat în Italia, patronul firmei a desemnat o persoană să-i reprezinte interesele societăţii. Toţi banii trimişi de el în România au ajuns în buzunarul administratorului, o tânără avocată. Din această cauză italianul a depus o plângere împotriva avocatei, acuzând-o de înşelăciune.
Din acel moment firma Agripolis a fost asaltată de reprezentanţii mai multor instituţii printre care Poliţia, Garda Financiară, Direcţia de Control Fiscal, în vederea elucidării cazului. Odată cu reclamarea înşelăciunii, organele de control au descoperit şi alte nereguli la firmă. Garda Financiară a constatat că unele facturi, în valoare de aproape 2,5 miliarde de lei, sunt false.
Cu toate acestea, Direcţia de Control Fiscal a admis restituirea de TVA către Agripolis la echivalentul sumei de 500 milioane de lei. Deocamdată n-am reuşit să aflăm dacă această sumă a ajuns în conturile firmei patronului italian sau în buzunarele unor personaje cu funcţii importante, dat fiind condiţiile în care a fost acordată restituirea. "Dacă cei implicaţi în afacerile acestei firme nu s-ar fi acuzat între ei, nici Garda Financiară nu ar mai fi descoperit nimic", a declarat nemulţumită Gabriela Nanu.
Pe lângă această restituire de TVA societatea Agripolis a mai beneficiat şi de alte restituiri de TVA în valoare de aproape 1,5 miliarde de lei, în urma unor importuri de maşini şi utilaje agricole. Sunt persoane care susţin că Olga Alexa s-ar fi sinucis din cauza combinaţiilor financiare în care a fost antrenată firma Agripolis, cu sau fără ştirea patronului italian.
Reamintim că miercuri dimineaţă Dorin Alexa s-a sinucis aruncându-se de la etajul trei al blocului în care locuia, vecinii şi colegii de muncă afirmând că a luat această decizie deoarece nu mai suporta singurătatea. Faptele însă conduc spre altă motivaţie a sinuciderii. Sperăm să revenim cu mai multe detalii. Mai ales că directorul Gabriela Nanu a ţinut să ne precizeze că anumite fapte prezentate de noi nu sunt în conformitate deplină cu realitatea.
Ea a infirmat zvonurile conform cărora s-ar fi certat cu Olga Alexa cu o zi înainte ca aceasta să se spânzure în podul casei. "Joi şi vineri, înainte de nefericitul eveniment, nici măcar nu am fost la lucru, deoarece am avut câteva zile de concediu pentru că urmez un curs de masterat la Institutul de Administraţie Publică. Deci nu am avut cum să mă cert cu ea cu o zi înainte de a se sinucide, nu ştiu de unde deţineţi această informaţie", a declarat şefa Direcţiei de Control Fiscal. (Bogdan CALINIUC)
JDB 17.09.2004

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Evreul şi… analiza medicală
Amişculesei şi malaxorul mitei
Întru respectarea tradiţiei, Mariţa a fost jertfită
Adevărata faţă a noilor parlamentari (II)
Comunicat de pres㠖 Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog