Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12916
De la 07 Ianuarie 2003
114977544

Patru partide şi-au unit forţele împotriva „teroristului Magopeţ”

  • 14 May 2008, 23:00
Ieri, la sala Căminului cultural din Ibăneşti, în prezenţa unui grup de săteni completat şi de o grupă de elevi de şcoală, au fost lansaţi candidaţii la funcţia de primar a partidelor PSD, PNL, PRM şi PC. Aflând de această lansare comună, am ţinut să fim prezenţi la eveniment, mai ales că nu există un precedent la nivel de judeţ. Ne-am interesat să aflăm ce anume le leagă pe cele patru formaţiuni politice de şi-au unit forţele într-o lansare de candidaţi comună.
Evenimentul a fost onorat de la Botoşani prin prezenţa mai multor lideri politici. De la PSD au fost prezenţi preşedintele Constantin Conţac, secondat de Gheorghe Marcu şi alţi candidaţi la funcţia de consilier judeţean. PNL-ul a fost reprezentat de vicepreşedintele Florin Ţurcanu, secondat de Viorel Ciobanu şi Liviu Andronic, actuali consilieri judeţeni şi totodată candidaţi. De la PRM şi PC nu a onorat evenimentul nici un lider judeţean, lăsând totul pe umerii organizaţiilor locale.

Conţac a făcut apel la toleranţă
Evenimentul a fost deschis de către preşedintele Constantin Conţac (foto 1 - împreună cu candidatul PSD Petru Maniga), care a informat audienţa că cele patru partide au considerat să-şi unească forţele politice pentru a sprijini candidatul din turul doi, cu scopul de a-l învinge în alegeri pe actualul primar PD-L Romică Magopeţ. Conţac şi-a continuat discursul cu prezentarea ofertei electorale a PSD-ului, fără a critica alte formaţiuni politice. Dimpotrivă, el a îndemnat audienţa să analizeze ofertele electorale ale tuturor candidaţilor şi să-l voteze pe acela în care au încredere mai multă. Oferta electorală a preşedintelui Conţac a constat în reabilitarea drumurilor judeţene, realizarea reţelelor de canalizare la centrele de comune, aducţiunile de apă, creşterea salariilor şi a pensiilor. De asemenea a insistat pe faptul că în fiecare an, în fiecare comună se va realiza cel puţin 4 km de pietruire a uliţelor. A mai anunţat că PSD-ul, de va reveni la guvernare, va asigura o subvenţie la ha de cel puţin 7 – 8 sute de lei. N-a lipsit nici referirea că judeţul va fi tăiat în cruciş şi curmeziş de către conductele aducătoare de gaz metan. Discursul său a fost scurt, după care a invitat candidaţii să-şi prezinte propriul program cu care vor să administreze comuna Ibăneşti, dacă vor fi aleşi primar.

„Teroristul Magopeţ”
În contrast cu discursul preşedintelui Conţac s-a situat discursul liberalilor. Liviu Andronic a ţinut să înfiereze comportamentul actualului primar PD-L, Romică Magopeţ, pe care l-a calificat drept „teroarea lui Magopeţ”. Andronic l-a acuzat pe Magopeţ că se laudă cu investiţii realizate pe banii aduşi în comună de către PNL. „Este un primar trecător, care nu poate fi considerat om” a mai precizat Andronic.
Liberalul Viorel Ciobanu s-a arătat şi mai vehement. Ciobanu susţine că PNL a trimis, de 8 Martie, flori femeilor din comuna Ibăneşti, însoţite de o carte de vizită liberală. „Magopeţ a schimbat cartea noastră de vizită cu una lui şi a împărţit florile ca fiind din partea sa” a fost o altă acuzaţie adusă lui Magopeţ, căruia i s-a reproşat că are un comportament murdar. Tot Ciobanu a clamat faptul că primarul Magopeţ a afişat banere cu posterul său, dar culorile aparţin PSD şi PNL, creând astfel o confuzie în rândul alegătorilor, care ştiu că „roşul” aparţine PSD iar „galbenul” PNL.

Oferte electorale trăsnite
Invitaţi de către preşedintele Conţac să-şi prezinte oferta electorală, candidaţii de primar s-au arătat a fi extrem de originali. Prof. ing. Octav Vitcu a citit vreo 12 puncte de activităţi propuse, axate în general pe nevoile învăţământului local şi nimic despre dezvoltarea comunei prin atragerea banilor europeni, nimic despre planul de dezvoltare rurală a comunei pentru următorii patru ani, nimic despre modul în care s-au ierarhizat priorităţile de investiţii din bugetul local. Vizibil jenat de postura de candidat, Vitcu n-a cules aplauze. Poate că cineva trebuia să amintească de faptul că prof. a lansat o monografie a comunei Ibăneşti, o lucrare interesantă, ceea ce ar fi merita să fie aplaudat.
Zâmbăreaţă, Gabriela Simona Olaru (foto 2 - împreună cu Lucica Alboiu, canidatul PNL), o asistentă medicală în vârstă de 32 de ani, a anunţat audienţa că ea vrea să ajungă primar PRM. N-a prezentat un program de administrare a comunei, dar i-a asigurat pe toţi cei de faţă că de va ajunge primar „voi rezolva toate cererile primite”. Vreo două băbuţe s-au arătat curioase de ce spune, că n-au înţeles nimic. Cu pieptul scos la înaintare, băţos la vorbă, candidatul PSD, un întreprinzător local, electronist de profesie, pe numele de Petru Maniga, a citit un text scurt dar care a smuls aplauze. El a promis că împreună cu un frate al său va ridica la Ibăneşti trei fabrici cu câte 700 muncitori fiecare. O fabrică de cutii de viteză şi două pentru piese auto. N-a spus cui va livra produsele şi de unde va scoate specialiştii în domeniu dar a anunţa pe cei prezenţi că sloganul său este „prin noi vin banii în comuna Ibăneşti” prin „noi” urmând a se înţelege fraţii săi.
Lucica Alboiu, o învăţătoare trecută de 50 de ani, s-a declarat fan PNL pentru că aşa a fost şi soţul său Victor, care a deţinut funcţia de primar în legislatura 1996 – 2000, dar ca primar social-democrat. Soţul a ajuns un „expirat” politic, şi pentru că nu vrea ca familia sa să abdice de la politica locală, a ieşit ea din „rezervă” ca să ajungă primar. Nici ea n-a avut un program, dar şi-a rostit sloganul „totul pentru oameni”. A fost aplaudată de elevi şi colegele de catedră, îmbrăcate toate în galben, ca nu cumva să ajungă la urechea inspectorului general Rusu de la IŞJ Botoşani zvonul că la Ibăneşti cadrele didactice au manifestări alergice la culoarea „galben”.
După mini-discursul doamnei Alboiu a urmat un spectacol, iar într-o cameră separată din Cămin s-a organizat un bufet suedez, ca nu cumva evenimentul să rămână nemarcat şi neudat.

Care tur doi?
Cum era şi normal, m-am dus la primărie să-l intervievez şi pe primarul Magopeţ, mai ales că i s-au adus o ploaie de acuzaţii şi mai ales că, deşi invitat să ia parte la eveniment, primarul l-a tratat cu indiferenţă. „O adunătură de frustraţi, de neîmpliniţi care habar n-au ce înseamnă să fii primar. Oamenii din comună mă cunosc şi ştiu ce am făcut pentru ei. Banii cu care am realizat unele investiţii în comună nu i-am primit de la Câmpanu sau Ţurcanu, i-am primit pe vremea când preşedinte PNL era Ţâbuleac. Am părăsit PNL-ul pentru că nu mă mai regăseam în partid. Bannerele sunt ale mele încă din perioada când am fost în Alianţa DA. Le-am recondiţionat şi acum le-am folosit din nou. Este problema mea cum îmi fac campanie şi dau socoteală în faţa legii nu a celor din PNL” – a fost replica primarului Magopeţ. L-am întrebat dacă nu se teme că în turul doi forţele unite ale patru partide l-ar putea învinge. Mi-a răspuns sec: „Care turul doi?”
(Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CXIII)
(Ioan Rotundu)
Poliţist de frontieră destituit pe motive disciplinare.
Culturi compromise
Ţiprigan va ajuta copiii sărmani
Primării în neregulă
Ziaristul Emil Petrescu decorat de regele Spaniei
"Sârma ghimpată de pe Prut este de mult ruginită, iar tot ce e ruginit trebuie să plece"
România cere clarificări cu privire la inscripţiile xenofobe din Alcudia
Un cardinal italian ia apărarea imigranţilor români
Horoscop
Reuşita lui Bulă
CARTEL AFLA - Campanie de sindicalizare
Vinde numai en-gross
Batjocoriţi la intrarea în Cătămărăşti Deal
Centrul Social de Urgenţă a fost recepţionat
Încurcături între corn şi lapte şi elevi lăsaţi flămânzi
„Arcaşii lui Ştefan” vor reprezenta judeţul la un Festival în Slovenia
Nu poate face municipalitatea cât pot distruge unii
Ghiorghiu s-a hărnicit brusc, dar nu ştie până când
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă