Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Sindicate
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23646
De la 07 Ianuarie 2003
122883713

Paul Stănescu: Președintele trebuie suspendat dacă nu semnează revocarea lui Kovesi.

  • Iordache: "Nu trebuie să mergem până la demitere"
  • 13 June 2018, 23:00
Vicepremierul Paul Stănescu, care deține și funcția de vicepreședinte PSD, a declarat miercuri că președintele Klaus Iohannis "trebuie suspendat" dacă nu va semna revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dar că decizia se va lua în partid. Totodată, deputatul Florin Iordache a repetat joi faptul că președintele poate fi suspendat fără a se ajunge la demiterea sa, prin referendum.
"Președintele trebuie suspendat în momentul în care nu semnează revocarea dar nu vom lua o decizie separat. Fiecare îşi spune punctul de vedere, dar va fi o decizie în partid. O să aşteptăm să vedem. A zis că mai are puţin de citit, nu aşa mult, aşa a zis preşedintele, şi în momentul în care va spune că nu este de acord cu decizia CCR, sigur, în partid, vom decide ce facem în continuare. Vom analiza din toate punctele de vedere şi vom lua o decizie în partid" a declarat Paul Stănescu, la Senat.
Întrebat joi din nou despre suspendare și despre faptul ca tot mai mulți membri PSD spun că trebuie făcut acest demers, Iordache a răspuns: "Cu siguranța discutăm, dar deocamdată așteptăm rezonabilul termen cerut de președinte, și dacă președintele, după ce trece acest timp rezonabil, nu duce la îndeplinire o hotărâre a Curții Constituționale normal că este motiv de suspendare."
Întrebat în continuare dacă se va merge până la un referendum de demitere, Iordache a răspuns:
"Credeți că este necesar? Haideți să citim Constituția și sunt destule elemente în Constituție, și acolo o să vedem, nu este necesar să mergem până la demitere".
Florin Iordache nu a detaliat, însă, potrivit Constituției, șeful statului poate fi suspendat și în cazul punerii sub acuzare pentru înaltă trădare, cu votul a două treimi dintre parlamentari. De la data punerii sub acuzare, șeful statului este suspendat de drept, până când Înalta Curte se pronunță.
Articolele din Constituție în care se prevede procedura de suspendare
ARTICOLUL 95 Suspendarea din funcţie
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
ARTICOLUL 96 Punerea sub acuzare
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare. (2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.
(4) Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Simbolul coarnelor
Horoscop zilnic 14.06.2018
Cum se laudă policienii cu proiectele Băncii Mondiale în campanie, exemplul dat Viorel Ștefan
Ponta: Dacă Dragnea va fi condamnat, va arunca țara în aer
România a înregistrat în primele patru luni un deficit de cont curent de 2,05 miliarde euro,
cu 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
CSM a amânat pronunţarea în cazul acţiunii disciplinare a Inspecției Judiciare împotriva lui Kovesi
privind refuzul prezentării în Parlament
Deputații au votat pensii speciale pentru Avocatul Poporului și adjuncții săi, cumulate cu indemnizația.
USR: "Pensie de 3400 euro, plus indemnizația. Vi se pare justiție socială? Rușine!"
Tăriceanu, întrebat dacă folosește transportul în comun:
Nu mă plimb prin București, dar sunt mulți ”plimbăreți”. Toată ziua este un trafic fabulos. În Munchen după ora 8 traficul dispare, lumea este la serviciu
Niculae Bădălău: În cazul în care președintele Iohannis nu pune în aplicare decizia CCR privind revocarea lui Kovesi,
trebuie să se aplice legea penală
Iohannis, aluzie la Dăncilă: Analfabetismul funcțional se reflectă în cele mai înalte sfere ale politicii
Codul de Procedură Penală în varianta susținută PSD a trecut fără probleme de Senat
Denunțul este practic desființat, un dosar este clasat dacă nu e trimis în judecată în maxim un an
De ce a fost mituit Ciorbea cu pensia specială
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog