Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Mondene
Publicitate
Pamflet
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16555
De la 07 Ianuarie 2003
93589340

Pe cine îl doare în pix pentru Memorialul Ipoteşti ?

  • 1 July 2009, 23:00
_ Pe mine! zice câte un ăla care a fost încadrat la Memorial din bunăvoinţă şi din omenie, iar, după ce şi-a văzut sacii în căruţă, începe cu ,,lăcrimaţiile”, plângându-se că nu îi este bine de atâta stat degeaba, că el ar vrea să facă o gaură în cer, dar nu îi dă Directorul ustensilele necesare. Vor să îşi construiască, prin tot felul de tertipuri, un viitor sigur. Adică urmăresc ,,enteresul şi numai enteresul” Memorialului Ipoteşti.
Dar unde eraţi stimabililor când Directorul Memorialului, dl. prof. Valentin Coşereanu, devenit, între timp, Doctor în Eminescu, a bătut drumurile la Bucureşti o vară întreagă, cu maşina proprie, rugându-se la fiecare şefuleţ din Minister pentru fondurile necesare ridicării Bibliotecii şi pentru alte fonduri trebuitoare ? Ştiaţi că mai bine de un anotimp propria maşină i-a fost şi casă şi masă celui care a durat la Ipoteşti ceea ce nu înţelegeţi dvs. astăzi ?
De ce nu l-aţi dat atunci afară, având posibilitatea să deveniţi eroi, rămânând în locul lui, ca să duraţi un asemenea lăcaş de cultură?
Abnegaţia pe care o manifestă faţă de Ipoteşti ar trebui să se concretizeze, mai întâi, în felicitări şi laude adresate celui care a trudit, a crezut, a durat şi va lăsa în urma sa, la plecare, Memorialul de care un om are nevoie, şi nu numai, fără a ne grăbi să găsim bube în cap tocmai celor care şi-au înţeles rostul.
Ceea ce a făcut Directorul la Ipoteşti a înfăptuit cu mare caznă, cu multe renunţări personale şi cu satisfacţia că e pe drumul cel bun, că redă românilor pe Eminescu cel adevărat, considerându-se un slujbaş umil al Geniului, de opera căruia nu s-a desprins niciodată, studiind-o în profunzime, cu respectul filologului sensibil şi înţelept, rezultând din această muncă mai multe cărţi publicate şi un doctorat. Această comunicare biunivocă între Filolog şi Geniu s-a făcut cu folos, iar Cultura nu a avut decât de câştigat.
Şi tot de câştigat a avut Memorialul, care s-a îmbogăţit cu o Bibliotecă adăpostind donaţii foarte importante, cu o sală de conferinţe, cu un parcurs pe tema vieţii şi operei eminesciene în construcţia nouă, concepută strălucit, cu camere cochete, dotate cu gust, aflate la dispoziţia cercetătorilor, cu căsuţe de vacanţă moderne, cu o încântătoare curte a casei Poetului, în care vor străluci albăstrele, simbol al dorului eminescian, cu o livadă bogată şi îngrijită şi cu Casa Papadopol, trezită la viaţă pentru vizitatori.
Noi îl avem pe Eminescu şi sântem bogaţi! Mai avem un Director al Memorialului Ipoteşti şi câţiva muzeografi talentaţi şi pasionaţi, care slujesc cauza înaltă a Culturii naţionale, oameni pe care trebuie să-i încurajăm în această muncă dificilă. Ei nu au plecat la câştiguri facile, ci au rămas să facă naveta la Ipoteşti şi să-l slujească pe Eminescu, din credinţă şi convingere.
Din jdemiile de controale efectuate la Ipoteşti de organe chemate cu insistenţă de reclamagii cu vechi state de plată, nu reiese că un Om a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l reda pe Eminescu circuitului de valori al lumii, iar acest lucru i-a reuşit.
Răspândacii ar trebui să ştie că opera eminesciană trebuie cercetată de cei în drept şi învăţată de cei care nu o ştiu. De când se află acolo, ce au reuşit să facă pentru binele Memorialului?
Mai bine am încerca să înţelegem şi să ne însuşim învăţătura din câteva versuri superbe, aparţinând lui A. Păunescu:
„În fiecare zi ne batem joc
de păsări, şi de oameni, şi de soare,
fără să ştim că vom lăsa, în loc,
un nesfârşit deşert de disperare...”

Maria Baciu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Criză de comisari la Garda de Mediu Botoşani
noul şef îi fereşte de ispite pe angajaţii din subordine
Au şi botoşănenii „Săgeata albastră”!
Contestaţiile strică socotelile autorităţilor şi ale firmei Tehnic Asist
Românul şi concertele
Marginalii la un amplu program de manifestări culturale "Ştefan Luchian"
Capra cu trei iezi
Ministerul Educaţiei preconizează noi modificări în sistemul de examinare
Directorii de spitale au zilele numărate
Beleaua cu tichetele de sănătate pică tot pe cei care muncesc
cel puţin aşa a decis ministerul Sănătăţiinoul bir este cu 50% mai mare decât cel actual şi se adaugă la cel vechi
Încercările de copiat la Bac n-au leac deocamdată
Filarmoniştii botoşăneni ar cânta şi la ţară, dar nu au scaune
Accidentat de către un atelaj hipo scăpat de sub control
D-le Pogea, dar pentru boii care plătesc la zi datoriile la stat, ce daţi ?
Comuniştii au început deja fraudarea alegerilor din iulie
utilizând televiziunile Moldova1,N4 si NIT
S-a plătit trădarea intereselor româneşti?
Bani maghiari pentru PNL şi PSD în anul 2007
Părintele Băsescu exorcizează demonii civici
A fost realizată cea mai completă hartă a Pământului
Antrenament politic
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 2 iulie
Joaca lui Blaga si Videanu cu micutul Boc
Spectacol: „ Apus de Soare “
de BARBU ŞTEFĂNESCU DELAVRANCEA
Magda Pălimariu, vacanţă all’italiano la început de vară
Casierii comune E.ON în judeţul Botoşani pentru plata facturilor de gaze şi electricitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă