Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
9932
De la 07 Ianuarie 2003
68517030

Pe drumul Lui Eminescu

  • 18 February 2013, 23:00
„Ascultă-a noastre plângeri,/ Regină peste îngeri;/ Din neguri te arată,/ Lumină dulce, clară,/ O, Maică Preacurată/ Şi pururea Fecioară,/ Marie!” (M-Eminescu – Rugăciune)
Aceasta era rugăciunea Marelui Eminescu pe care am recitit-o sâmbătă seara şi care mi-a dai imboldul de a merge la Mănăstirea Agafton pentru a-i mulţumii Maicii Domnului pentru toate încercările în care mi-a fost călăuza ieşirii la liman.
Aveam o datorie mai veche, de a mulţumi unei măicuţe ce s-a rugat pentru mine şi m-a sfătuit, în piaţa mare a oraşului – acolo o abordasem - cum să scot la bun sfârşit o încercare pe care mi-o dăduse Bunul Dumnezeu. La despărţirea de măicuţă, printre lacrimi, i-am mulţumit pentru sfaturile primite şi, în treacăt am întrebat-o de la ce mănăstire este.
Problema mea s-a rezolvat şi am simţit rugăciunile măicuţei abordate de mine şi a Maicii Domnului la care se ruga. Odată pragul trecut oare nu era frumos să merg să-i spun cum s-a rezolvat problema mea şi să-i mulţumesc pentru rugăciuni, cu atât mai mult cu cât mi-a luat doar pomelnicul şi mi-a refuzat banii din el? Da, dar scuze ca: nu am cu ce ajunge, nu am timp, nu-i bună vremea de drum de câmp, îmi puneau bariere.
A avut grijă „Regina peste îngeri” să-mi pună în braţe cartea Eminescului şi să-mi facă „drumul lin” chiar în dimineaţa următoare. Slavă cerului că am ajuns şi-i mulţumesc şi domnului Radu care, în loc să-mi taxeze drumul mi-a dat doi bănuţi pentru un pomelnic.
Nici unul nu ştiam unde-i exact mănăstirea, uite-aşa se oprise motorul maşinii şi am coborât şi eu să văd ce are maşina de nu mai merge şi poate-oi vedea un suflet de om să ne arate drumul. Nu a fost nevoie, maşina se oprise chiar la poarta mănăstirii. Am împins poarta pentru a găsi „ghidul” şi am zărit mănăstirea şi căsuţele vechi ce adăposteau măicuţele mai tinere sau mai în vârstă. Maşina a pornit la prima cheie, după ce domnul Radu îmi înmânase pomelnicul şi cei doi bănuţi.
Am intrat în curte şi nu am văzut nici o mişcare. Era ora 7,45 dimineaţa, m-am îndreptat spre biserică, uşa era descuiată, am intrat în pridvor şi primul bun venit mi-a fost dat de Sfântul Ierarh Nicolae din icoana veche pe care o vezi aşezată pe un suport faţă-n faţă cu uşa. M-am închinat Sfântului apoi, în dreapta mea am văzut o măicuţă la o măsuţă cu lumânări, hârtie pentru pomelnice şi pix.
Am dat bineţe, m-am scuzat că nu am ştiut programul şi am venit aşa de dimineaţă, măicuţa mi-a spus că părintele Siluan este la Sfântul Altar şi pot intra în biserică să nu stau în pridvor. Atunci i-am recunoscut glasul Măicuţei, am avut curajul să-i mulţumesc pentru ajutorul acordat şi să-i spun că venisem să-I mulţumesc şi Maicii Domnului chiar în mănăstirea unde Sfinţia Sa slujeşte.
M-am închinat la icoanele la care se închinase Eminescu şi rudele sale, am dat pomelnicul la Sfântul Altar şi aşteptam începerea slujbei rugându-mă ca obştea de aici să fie ajutată în a începe şi termina pictura bisericii şi gândid „Oare cei din conducerea judeţului şi, de ce nu şi a comunei Curteşti, realizează că lăsând în paragină construcţiile vechi, nereabilitându-le ca monumente istorice „rup cu ghearele” o parte din istoria noastră, a Lui Eminescu?
Uşor, uşor biserica se umplea de lume. Măicuţele şi-au ocupat locurile şi… surpriză. A venit şi buna mea măicuţă, era chiar maica Ambrozia – stareţa mănăstirii, i-am înţeles gradul după straiele purtate – care a stat între „rândunelele” care au dat răspunsurile de la strană. Nu mi-am închipuit niciodată ca de la o mănăstire apropiată de oraş vine chiar maica stareţă la piaţă pentru a cumpăra, ca o mamă, hrană pentru mănăstire.
La Sfânta Liturghie merg să mai învăţ câte ceva până mă voi muta într-o lume mult mai bună. În această duminică am învăţat că unde este Dumnezeu este şi o mare ordine. Măicuţele au fost exact cum sunt albinele în stup. Fără să le spună cineva ceva, câte una sau două – după cum cerea tipicul – se desprindeau dintre ele şi erau la sfeşnice, la altar şi la toată slujirea. Apostolul a fost citit chiar de Maica Ambrozia. Măicuţele mai în vârstă au stat în spate şi rău mi-a părut că nu am avut curajul să merg să le sărut mâinile trudite de rugăciunea pentru mine, pentru familia mea, pentru noi toţi care nu avem timp de închinare.
Predica de la sfârşitul slujbei, rostită de părintele Siluan, a întregit frumuseţea zilei prin acea povestioară rostită de părintele care se încheia prin a ne îndruma să credem că Dumnezeu ne ajută chiar dacă noi nu-L vedem.
Slavă Domnului şi Maicii Sale că am fost învrednicită să calc pe urmele unor sfinţi trecuţi la Domnul şi să mai primesc o povaţă din acele locuri.
Cum am ajuns acasă? Important este că am ajuns sănătoasă, odihnită şi plină de speranţe de ajutor de la Dumnezeu. (I.C)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


.Bancul zilei: Leac pentru nervii şefului
Horoscop
Gastronomie: Cartofi şi cârnaţi, scăldaţi în smântână, la cuptor
Nicolae Negru: Nu există soluţii radicale pentru criza AIE
Hugo Chavez, revenire-surpriză iî Venezuela
Traian Basescu câştigă din nou procesul cu Dinu Patriciu in
Grapini: Impozitul forfetar se va aplica şi service-urilor auto
Jumătate dintre britanici ar vota pentru ieşirea din UEl
Ministrul Vosganian nu agreează cum luptă cei de la Oltchim
el nu acceptă ameninţări cu greva foamei sau că-şi dau foc
Deşeuri din zeci de comune aduse la groapa de gunoi a municipiului
Impozit din bârlogul de după gratii
Ioan Rotundu
IŞJ: Băbuţa Mardare, trimisă la pensie de şeful de partid
Medicii de familie, cu actele la control
Continuă seria angajărilor la Consiliul Judeţean
Ministrul USL a pus bir pentru restanţierii la Bac
Primăria se răfuieşte cu zarzavagii necăjiţi
Au furat din Carrefour
Botoşani: În noua conducere a PP-DD a plouat cu vicepreşedinţi
Patron dorohoian trimis în judecată pentru evaziune fiscală
Primăria Botoşani se va împrumuta cu bani de la băncile străine
La beţie, nepotul şiu-a gâtuit mătuşa
Deşi din Santa Mare, ghinionul l-a lovit la Vereşti
Primăria Botoşani a pus taxă pe mărţişoare
Judecătoria Botoşani: L-au părăsit martorii pe Florin Ţurcanu?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă