Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
11319
De la 07 Ianuarie 2003
78386674

Pe la IŞJ Botoşani lucrurile sunt mai putrede ca în Danemarca

  • 27 April 2011, 23:00
Ieri, prefectul judeţului Botoşani a făcut publice rezultatele verificării efectuate de către comisia de control în cazul problemelor salariale care au scos în stradă cadrele didactice, împlinind astfel promisiunea făcută profesorilor şi reprezentanţilor sindicali.
Potrivit celor prezentate de către primul reprezentant al Guvernului în teritoriu, aşa cum s-a anticipat încă din timpul protestelor, Inspectoratul Şcolar Botoşani nu s-a implicat în nici un fel pentru soluţionarea problemelor salariale ale profesorilor, lucru pus în evidenţă de absenţa unui act oficial din care să reiasă clar că a fost informat vreun for superior cu privire la situaţia existentă.
Nici directorii de şcoli nu au fost mai responsabili. S-a constatat că atât unităţile şcolare cât şi Inspectoratul Şcolar şi majoritatea Consiliilor Locale nu au formulat niciun fel de apărări în cauzele aflate pe rolul instanţelor în 2010.
„Proiectele de buget au fost dimensionate la necesarul real al cheltuielilor de personal. La Grupul Elie Radu şi Colegiul Naţional Gr. Ghica din Dorohoi bugetele au fost dimensionate ţinând cont de sentinţele judecătoreşti privind majorarea salariilor. În majoritatea situaţiilor, nefiind hotărâri definitive şi irevocabile la acel moment, nu au fost luate în calcul majorările salariale.
Proiectele de buget, au fost modificate ca urmare a unei hotărâri de Guvern 1395/2010 prin care finanţarea unităţilor de învăţământ se face pe baza standardelor cost per elev.
Comisia de control nu a constatat existenţa vreunei corespondenţe transmise de unităţile şcolare sau Inspectoratul Şcolar către instituţiile abilitate care să semnaleze faptul că datorită existenţei sentinţelor executorii privind salarizarea cadrelor didactice trebuie luată în calcul o suplimentare de bani.
Doar Primăria Botoşani şi apoi Primăria Dorohoi sunt singurele care fac acest lucru. Asta se întâmpla la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lui februarie”
, a declarat prefectul Cristian Roman.
Prefectul Cristian Roman a adus la cunoştinţă un adevăr şocant descoperit în timpul verificărilor. Inspectoratul Şcolar a funcţionat o perioadă bună de timp fără jurist, cu toate că probleme erau cu nemiluita. Un document oficial a demonstrat că juristul angajat a plecat în concediu fără plată printr-o decizie a Consiliului de Administraţie, fără a exista o cerere întocmită de către acesta.
„Am mai stabilit că deşi există dispoziţia inspectorului general privind modul de gestionare al documentelor, această dispoziţie nu este respectată. Unul din atributele managerului este controlul. Dacă dai dispoziţii şi nu le verifici, nu poţi să spui că ţi-ai îndeplinit actul managerial. Inspectoratul Şcolar a avut jurist până în data de 16 iulie 2010 când Consiliul de Administraţie îi aprobă o cerere de concediu fără plată de un an de zile.
Noi nu am văzut această cerere. Există doar o hotărâre a Consiliului de Administraţie care nu avea nicio treabă să aprobe acest lucru. Este atributul managerului. Nu există temei legal pentru aprobarea unui concediu fără plată pe o perioadă de un an de zile”
a mai precizat prefectul Cristian Roman.
Ba mai mult, în aprilie 2010, Inspectoratul Şcolar a încheiat un contract de asistenţă juridică cu un cabinet de avocatură. În baza acestui contract cabinetul de avocatură s-a ocupat doar de 12 speţe care nu aveau nicio legătură cu litigiile cu sindicatele. Din primele semnale reiese că onorariul a fost de 20.000 de lei fără a se specifica perioada colaborării.
Prefectul a pus deficienţele de management pe seama tinereţii şefei IŞJ şi a anunţat că va înainta raportul ministrului Educaţiei. „Ar fi normal ca ministrul să ştie ce s-a întâmplat la Botoşani, cu atât mai mult cu cât noi şi Suceava suntem în această situaţie specială. Mai mult, ministrul a trimis corpul de control când situaţia a apărut la Suceava şi acum am zis că este corect să îi aducem pe masă adevărul şi modul în care unii au ştiut să acţioneze” a ţinut să precizeze prefectul Cristian Roman. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Adevăratul bărbat
Caricatura zilei
Lumea lu Rotundu
Hoţie fără precedent la Casa Agronomului şi Camera Agricolă
tartorul este Gheorghe Dănilă
Oprişanu, directorul de spital cel mai harnic
Spitalul Truşeşti a devenit cămin de bătrâni
Comunicat de presă Electroalfa
Liceeni în gardă
A primit un dar de suflet de la Mitropolitul Moldovei
Ce n-a făcut statul face Victor Mihalachi
300 de elevi cazuri sociale vor fi bursieri
Piedici la angajare pentru medicii cu competenţe limitate;
Vicepresedintele PE este acuzat că a plagiat lucrările unor academicieni pentru a-şi lua doctoratul
Echipa de prim-vicepreşedinţi ai lui Boc: Flutur, Anastase, Falca si Oltean
Un doctorand al Universităţii Harvard a fost ales lider politic al tibetanilor, în locul lui Dalai Lama
Câteva date despre monarhia Regatului Unit al Marii Britanii şi Prinţul William de Wales
Personalul centralei nucleare Kozlodui, evacuat după o creştere a nivelului radiatţilor
Gazprom prognozează majorări masive de preţuri pentru gazele naturale
500 dolari/mia de metri cubi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă