Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9166
De la 07 Ianuarie 2003
122869233
Pe ultima sută de metri de şefie

Prefectul Simionovici, printr-un ordin abuziv, a restituit un castel

  • beneficiarii sunt moştenitorii boierului Rosetti
  • în acest castel statul a investit zeci de miliarde de lei
  • Mihai Grigoriu, funcţionarul Prefecturii, a intrat în forţă peste Primăria Vf. Câmpului
  • împreună cu un avocat el voia restituirea imediată a castelului către moştenitori
  • 6 November 2007, 23:00
Curios este faptul că, deşi ordinul cu pricina fusese semnat de prefect cu aproximativ o lună în urmă, conducerea Căminului de la Ionăşeni şi Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap au fost înştiinţate de primărie despre existenţa ordinului abia săptămâna trecută. Primăriţa Mariana Huţu susţine că, atunci când a primit ordinul şi-a spus că „ceva scârţâie în privinţa acestui act“ şi de aceea nici nu s-a grăbit să-l pună în aplicare. „Nu mă aşteptam să primesc un ordin al prefectului fără o hotărâre luată în acest sens de Comisia judeţeană. De mai multă vreme mi s-a părut suspectă atenţia care i s-a acordat acestei cereri de restituire, comparativ cu alte cereri de restituire ale unor clădiri care au aparţinut unor boieri. Documentaţia pentru castel şi pământ, depusă de moştenitorii boierului Rosetti, a fost rapid analizată şi verificată în comparaţie cu documentaţiile depuse de alţi moştenitori“, spune Mariana Huţu.
Ba mai mult, aceasta susţine că în urmă cu câteva luni au venit la primărie Mihai Grigoriu, şeful Serviciului fond funciar, şi un avocat care au grăbit-o, mai mult au forţat-o, să semneze un act de propunere privind restituirea castelului.
Curios este şi faptul că ordinul prefectului a fost înregistrat la primărie cu o dată greşită. Eroare care face ca data de primire a Ordinului să fie înregistrată ca fiind 5.01.2001, cu câteva zile mai devreme decât data la care susţine primăriţa că ar fi ajuns ordinul în comună. Greşeală despre care Mariana Huţu susţine că ar fi apărut din neglijenţa secretarului. În opinia primăriţei, ordinul fostului prefect nu are zile multe. „Mai mult ca sigur că noul prefect va anula vechiul ordin“, este de părere primăriţa din comunei Vârfu Câmpului.
Cei doi moştenitori ai boierului locuiesc acum în capitală şi au depus la Primăria Vf. Câmpului documentaţia prin care solicitau restituirea clădirii, încă din iarna anului trecut, încadrându-se astfel în termenul impus de Legea 1/2000. Se pare că aceştia nici nu vor să audă de restituirea contravalorii castelului, fiind decişi să intre în posesia clădirii. Şi asta cu toate că, aşa cum precizează directoarea căminului, A. Curelaru, unul dintre moştenitori a trecut cu câteva luni în urmă prin unitatea în care îşi duc traiul bolnavii fără speranţă de însănătoşire, fără însă a fi prea impresionat de drama acestora.
„Ne-a declarat atunci că în momentul în care va redobândi castelul, nu îi va schimba destinaţia, bolnavii urmând să fie în continuare găzduiţi în castel. Sunt însă convinsă că nu aceasta este intenţia sa. Nu înţeleg atunci de ce s-ar zbate atât pentru a obţine o clădire de care să nu se folosească“, spune directoarea Curelaru. Aceasta susţine că se va interesa care este calea legală de atac al ordinului, despre a cărui emitere crede că este cât se poate de „suspectă“. De altfel, se pare că această construcţie se află „în picioare“ la această dată doar datorită celor care au avut grijă de ea. Numai în ultimele opt luni s-au făcut investiţii care se cifrează la vreo şapte miliarde lei, bani veniţi din fondul de solidaritate cu persoanele cu handicap.
„Castelul nu a avut nimic, nici apă, nici canalizare. Am înţeles că atunci când a fost preluat nu avea nici geamuri, nici uşi, era în paragină. S-ar fi dărâmat de mult dacă nu ar fi fost întreţinut, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi cu alte clădiri pe care le-a deţinut boierul respectiv. Dacă ar trebui să ne plătească despăgubiri pentru lucrările făcute de-a lungul anilor, cred că s-ar ajunge la vreo 30 de miliarde de lei“, spune directoarea Curelaru.
În ultimul an, condiţiile de viaţă ale bolnavilor internaţi în căminul spital s-au îmbunătăţit destul de mult. Cu toate acestea, din cauza handicapului lor, viaţa lor este o suferinţă permanentă. După cum ne spune directoarea Curelaru, marea lor majoritate sunt uitaţi de familii. În cazul în care bolnavii ar trebui să părăsească clădirea, nu ar avea unde să se ducă. Nu există alternativa dezinstituţionalizării lor. Multora nici nu li se cunosc familiile, iar posibilitatea de a fi mutaţi în altă parte nu există pentru viitorul apropiat. (Aurora HRIŢCU)

N.R. – Articolul a apărut în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 421/15.01.2001. N-a durat mult, şi ex-prefectul Simionovici, împreună cu Mihai Grigoriu, au fost arestaţi în dosarul „buletine de vot”, în care Simionovici şi Grigoriu au fost acuzaţi de luare de mită. Ambii au fost condamnaţi şi au fost încarceraţi pentru perioade diferite de timp.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ponoasele le tragem noi
Ioan Rotundu
Friptură de pui cu cartofi şi gutui la cuptor
Horoscop
Concluzia ciobanului
După cum îşi laudă maşina, mai că n-ar trebui s-o vândă!
Anunţ important
Mihai Dedu îndeplineşte dorinţele românilor în Israel
Program antidrog pentru elevii din România
Magda Pălimariu ia lecţii de zbor
Ofertă electorală europarlamentară PNL
Comisari ai Gărzii de Mediu agresaţi la Darabani
Deţinuţi deveniţi confecţioneri
O grevă în care nu cred nici cei care o iniţiază
Directorii instituţiilor de cultură trebuie să devină mai sprinteni în acţiuni
Suplimentare de fonduri pentru mobilierul şcolar
Rromii botoşăneni din Italia se cred protejaţi de patroni
Simulare pentru tezele cu subiect unic fără elevi
Eu-Ro caravana a poposit la Botoşani
A scăzut interesul pentru locuinţe
Delegaţie chineză în vizită la Botoşani
Garda Financiară i-a dat pe trei întreprinzători pe mâna Parchetului
Surprinşi pe picior greşit de Garda Financiară
Comisarii financiari îi îneacă pe agricultori cu amenzi
ATV-urile la Poliţia Comunitară, un moft pe banii publici
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog