Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7453
De la 07 Ianuarie 2003
122867520

Pensiile anticipate se calculeaza diferit incepand de duminica

  • 23 July 2016, 23:00
Legea care schimba metoda de calcul al pensiei anticipate, promulgata luni de presedintele Klaus Iohannis si publicata joi in Monitorul Oficial, a intrat in vigoare duminica. Legea modifica metoda de calculare a pensiei anticipate partiale, prin stabilirea ei in raport cu anii de cotizare peste limita minima, si nu printr-o reducere fixa de 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata, calculata din pensia cuvenita, scrie New.ro. De asemenea, legea prevede si posibilitatea ca notarii sa se asigura la sistemul public de pensii.
In noua formula, cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, potrivit unui tabel cu procentaje diferentiate, de la 0,50%, la 0,15%. Astfel, pana la un an peste stagiul minim de cotizare, penalitatea este de 0,50%, scazand cu 0,5%, in plaje de un an, pana la un minim de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim.
Legea prevedea, pana acum, ca valoarea pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
A fost astfel modificat sistemul de calcul al pensiei anticipate partiale, respectiv, al pensiei cu penalizarea cuantumului.
O alta modificare importanta adusa sistemului public de pensii se refera la fractiunea de an de stagiu de cotizare realizata in grupa I si/sau conditii speciale de munca pentru care nu se acorda reducerea varstei standard de pensionare. Potrivit noii legi, aceasta fractiune de an de stagiu poate fi cumulata cu perioadele de stagiu de cotizare realizate in conditii deosebite de munca in vederea reducerii varstei standard de pensionare.
Legea schimba si categoria persoanelor care se pot asigura la sistemul public de pensii, in baza unui contract. Pana in acest moment, in sistemul public de pensii se puteau asigura avocatii si personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute. Au fost introdusi si notarii in prevederile legii, care in acest moment sunt asigurati prin Casa de Pensii a Notarilor Publici.
In prevederile legii au ramas si modificarile cu privire la reducerea varstei de pensionare a persoanelor care au muncit in zonele afectate de poluare din Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mure, vizate de initiatori la depunerea legii.
Astfel, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea pentru pensionarea anticipata partiala.
Legea a fost adoptata de Parlament in luna iunie, fiind initiata de patru parlamentari PSD. In forma initiala, proiectul se referea doar la reducerea varstei de pensionare cu 2 ani pentru persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea de la Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures, si a fost respinsa de Senat, insa in comisiile din Camera Deputatilor a suferit mai multe modificari, fiind depasit cadrul initial.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nori negri se adună deasupra capului noului primar Azamfirei
Ioan Rotundu
Umilinţă şi dispreţ, ultimele servicii oferite de BCR la Botoşani
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Acasă, îîn zori de zi
Horoscopul săptămânii 18 – 24 iulie 2016
Guvernul lanseaza noua Strategie Nationala Anticoruptie
Ciolos:
Redacţia Jurnalul vă informează
Nu cred ]n sinceritatea liderului de sindicat Suciu
Ioan Rotundu
Situatia pensiilor private la data de 31 martie 2016:
Valoarea medie a unui cont a ajuns la peste 1.300 de euro
Hoţ prins de un poliţist de frontieră aflat în timpul liber
Un cleric saudit si-a indemnat adeptii sa evite Pokemon Go:
Jocul contine multe forme ale crucii, iar asta este un simbol al crestinilor
Botoşani: O nouă serie de elevi a absolvit cursurile Şcolii de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă
Marele actor Radu Beligan si optiunile sale politice:
De la elogiile aduse lui Ceausescu la sprijinul pentru Iliescu si Ponta
Presedintele Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii privind impozitul specific in turism
Nu te ridica marinare mai sus decât catargul!
Ioan Rotundu
Nu am de gand sa propun niciun fel de masura de gratiere sau de amnistie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog