Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3142
De la 07 Ianuarie 2003
122888791
Pentru a-i descuraja pe solicitanţi şi economisi bani

Birocraţia a făcut utilizarea formularului E112 aproape imposibilă

  • până să obţii aprobările necesare să fii operat în străinătate, mori cu zile
  • 26 November 2007, 23:00
Puţini sunt botoşănenii care suferă de boli ce nu pot fi tratate în ţară şi cunosc de existenţa unui formular ce le dă posibilitatea să se trateze cu succes într-o ţară a Uniunii Europene. Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Botoşani a primit până la ora actuală doar trei cereri pentru eliberarea unui asemenea formular. Iar din aceste cereri doar una a fost făcută în formă scrisă, restul fiind solicitate verbal.
Conducerea CJAS Botoşani susţine că le-a recomandat solicitanţilor să îşi pregătească documentaţia necesară pentru eliberarea acestui tip de formular, intitulat E112. "La noi există nişte cereri, una scrisă şi două verbale pentru eliberarea acestui formular, iar persoanele respective au fost îndrumate să îşi adune documentele necesare în vederea eliberării. În momentul în care au documentele necesare Casa de Asigurări le eliberează în aceeaşi zi", a declarat Rodica Huţuleac, directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Botoşani.
După cum susţine directorul CJAS, acest tip de formular se eliberează doar în două situaţii. În primul rând se poate acorda lucrătorilor şi membrilor lor de familie care după ce au dobândit dreptul de asigurare într-un stat membru al Uniunii Europene, sunt autorizaţi de Casa Asigurărilor de Sănătate să revină pe teritoriul statului membru UE în care îşi au reşedinţa. În al doilea rând, pot primi formularul persoanele asigurate şi membrii de familie care sunt autorizaţi de CAS să se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru a primi tratamentul adecvat stării lor de sănătate.
Pentru acest lucru este nevoie ca persoana în cauză să aducă un referat sau un raport medical care să conţină recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, precum şi dosarul medical. Acesta va conţine ca elemente de ordin general înscrisuri medicale din care să rezulte diagnosticul. Din înscrisuri trebuie să rezulte faptul că serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de bază, de care beneficiază asiguraţii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, precum şi că acesta nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unităţile sanitare din România.
În acest caz trebuie luată în considerare starea curentă de sănătate a persoanei şi evoluţia probabilă a bolii. De asemenea trebuie explicat şi argumentat explicit motivul pentru care serviciul medical respectiv nu poate fi acordat într-un interval de timp normal într-o unitate sanitară din ţară. "De asemenea trebuie şi o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru în care se intenţionează efectuarea serviciului medical cu privire la disonibilitatea acestei unităţi de a acorda serviciul medical respectiv în perioada indicată de persoana solicitantă", a adăugat directorul CJAS Botoşani.
Huţuleac susţine că nu orice afecţiune se poate trata în străinătate. Nu sunt incluse în fondul de asigurări pentru a fi tratate în străinătate intervenţiile chirurgicale estetice, transplantul, o serie de dispozitive medicale, bolile profesionale sau accidentele sportivilor. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oamenii de afaceri străini îşi închid fabricile
aproape 1000 de salariaţi lăsaţi fără loc de muncă în prag de iarnă
Agenţii economici vor plăti cu o taxă mai puţin
Elevii de clasa I vor fi vaccinaţi
Profesori botoşăneni participanţi la o reuniune de proiect în Franţa
„Educaţie” şcolară cu palmele şi recipiente din plastic
CJ încheie cu succes un proiect transfrontalier cu partenerii Ucraineni
Scump, domnule preşedinte, scump!
Ioan Rotundu
Încercări de protejare a copiilor instituţionalizaţi
S-a găsit o soluţie pentru muzeul de etnografie
CJ va avea sală de şedinţe separată de Instituţia Prefectului
Multe semne de întrebare asupra votanţilor unguri din Botoşani
Primarul Flutur vrea să copie din modelul francezilor
Mulţumirea lui Ciuştea este în contradicţie cu rezultatele votului
Democraţii botoşăneni au rămas fără preşedinte
Şocant - Escrocherie Caritas la Allianz Ţiriac în România
Cisternă căptuşită cu ţigări
Părinţi şi copii celebri vin la ”Happy Hour” de 1 decembrie
Încercare de ieşire ilegală din ţară prin folosirea forţei
Confuzie
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, marţi, 27 noiembrie
Anunţ important
Românul şi groapa
Tochitură Burebista
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog