Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8377
De la 07 Ianuarie 2003
122868444
Pentru că tot nu se vindecă,

CAS va umbla la costul tratamentului pentru bolnavii cronici

  • 27 September 2010, 23:00
Reprezentanţii instituţiei de asigurări de sănătate lucrează în prezent la restructurarea sistemului de evidenţă a bolnavilor cronici. Chiar şefii acestei instituţii au recunoscut că deşi, la ora aceasta, Casa de Asigurări de Sănătate are una dintre cele mai complete baze de date din România, nu se poate spune cu precizie câţi bolnavi cronici sunt şi ce resurse financiare utilizează aceştia pentru tratament.
„La acest moment apreciem că bolile cronice consumă 60-70% din resursele instituţiei de asigurări de sănătate” a precizat medicul Lucian Duţă. Reprezentanţii casei trimit la nivel central toate datele legate de bolnavii cronici aflaţi la acest moment în evidenţele medicilor din judeţ, motivul invocat fiind că se încearcă stabilirea unei strategii pe termen mediu şi lung legată de managementul bolilor cronice.
„Strategia presupune elaborarea unor pachete de servicii dedicate fiecărei boli cronice în parte, urmând ca pachetele să fie particularizate până la nivel individual, pentru fiecare pacient”, susţine un angajat al instituţiei judeţene de asigurări de sănătate.
Reprezentanţii acestei instituţii neagă că această „inventariere” a bolnavilor cronici s-ar face pentru a se găsi soluţii de a se „strânge şi mai tare cureaua” la tratamente. Ei spun că obiectivul strategiei îl constituie optimizarea resurselor. „Cu aceleaşi resurse financiare ale casei să fie trataţi cât mai mulţi bolnavi”, îşi propun reprezentanţii CAS. O restructurare majoră vizează mai ales programul de oncologie, mare consumator de fonduri.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că deşi se cheltuiesc mulţi bani cu terapii scumpe, se folosesc toate terapiile de ultimă oră în chimioterapie, rezultatele nu sunt spectaculoase, nici măcar acceptabile, rata de succes şi supravieţuire fiind, adeseori, la o treime din cea prezentată de studiile producătorilor de medicamente.
„Toate aceste costuri duble sau triple pentru acelaşi efect terapeutic înseamnă amputarea resurselor pentru pacienţii care încă îşi aşteaptă rândul. În 2011 Casa va dispune de instrumentele necesare cunoaşterii numărului de pacienţi, a tipului de boală, a stadiilor şi a schemelor de tratament folosite”, preciza medicul Lucian Duţă. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, mar'i, 28 septembrie 2010
Bancul zilei: Soţ încet la minte
Doi neo-nazişti polonezi au descoperit că sunt evrei
"A fost un şoc", susţin ei
Traian Basescu la depunerea jurământului lui Traian Igas
sa fiţi la înălţimea predecesorului vă face misiunea şi mai grea
Românii cu cele mai mari venituri din drepturi de autor
Mihai Ghimpu reales. Dan Dungaciu si Vlad Lupan in conducerea PL
Topul primilor 20 de politicieni botoşăneni
săptămâna 20 – 26 septembrie 2010
Dan Humelnicu şef la PDL Botoşani
Controale la comandă politică şi licitaţii „cu cântec”
Liberala Lupaşcu a lăsar CJ-ul fără buget
S.C. Nova Apa Serv ne dă apă de la 1 octombrie
Soldă mai mică pentru militarii care luptă pe frontul altora
ăniţiativă UNPR
Botoşănean înjunghiat la Vereşti
Bunică de 93 de ani violată de un tânăr de 19 ani
Eforturi mici, la vreme de criză, pentru îmbunătăţirea infrastructurii din Frumuşica
Două autocare cu profesori la mitingul din Bucureşti
De la 1 octombrie bolnavii vor plăti de zece ori mai multg pentru medicamente
Începe reducerea de personal TESA din spitale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog