Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22164
De la 07 Ianuarie 2003
122907813

Pentru cine lucrează Direcţia Consulară din MAE?

  • pentru Rusia sau pentru România?
  • 19 June 2009, 23:00
De mai multa vreme, Romanian Global News avertizeaza asupra faptului ca, in institutiile din Romania, inclusiv in serviciile secrete, isi face de cap o prospera agentura ruseasca.
Piedicile puse adoptarii unei legislatii privind redobandirea sau acordarea cetateniei romane pentru romanii din afara frontierelor, permanenta prezentare a Rusiei ca o superputere cu care nu are rost sa te pui, chiar daca iti calca in picioare interesele nationale si, mai nou, tot felul de piedici in strangerea legaturilor cu Basarabia si cu romanii basarabeni, sunt doar cateva exemple ale obiectivelor propuse si urmarite de agentura ruseasca, care, se pare, zburda in voie prin institutiile din Romania.
Mai nou acum, cand vrei sa ascunzi adevaratele interese, de dai dupa perdeau cu « directivele europene », directive pe care tari ca Germania, Franta, Bulgaria, Grecia sau Polonia le iau in seama doar atunci cand nu le aduc prejudicii intereselor nationale. La noi insa, orice motiv este bun ca sa acoperi interesele straine si sa-ti bati joc de interesele romanesti.
Avem un nou exemplu, avand ca protagonist principal Ministerul de Externe de la Bucuresti si pe Ministrul Diaconescu, care nu credem ca stie ce conduce de fapt si ce se intampla sub el. Sau poate, de fapt, nu el conduce ministerul...ci altcineva ?!
Numărul moldovenilor care vor să viziteze România a scăzut dramatic după ce Consulatul român de la Chişinău cere tuturor solicitanţilor de viză românească să prezinte dovada că deţin un cont bancar cu minimum 500 de euro. Noua prevedere a provocat mânia - dar şi decepţia - a mii de moldoveni care vor să-şi viziteze rudele de peste Prut, scrie Valentina Baciu in Timpul, preluat de Romanian Global News.
În timp ce ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, spune că informaţia este „total falsă", Consulatul continuă să ceară dovada deţinerii contului. Oamenii însă se plâng că nu au de unde să ia peste noapte aceşti bani, când salariile lor abia de ajung la 150 de euro, iar pensiile sunt sub 50 de euro...

Valentina Tighineanu, în vârstă de 61 de ani, are o fiică stabilită la Iaşi. Timp de doi ani femeia a obţinut viză prezentând doar o invitaţie autentificată la notar, prin care fiica se angaja să acopere toate cheltuielile pe durata aflării ei în România. Femeia este foarte mândră de fata ei, care a învăţat medicină în capitala Moldovei istorice şi a devenit un medic-psihiatru cunoscut la Iaşi. Marţi a fost la Consulatul de la Chişinău să-şi prelungească viza anuală, dar s-a întors acasă plângând. Ne povesteşte că nu ştie de unde să ia atâta bănet. „Să admitem că împrumut de la cineva ca să-mi fac cont în bancă. Dar nu sunt sigură că peste câteva zile îi voi putea scoate pentru a-i întoarce. Ştim că băncile au anumite probleme acum pe timp de criză", spune femeia. „În anii '70 am fost exmatriculată de la universitate din cauza convingerilor mele. De aceea m-am bucurat foarte mult când fiica a decis să rămână acolo, în felul acesta visul meu din tinereţe, de a fi mai aproape de Ţară, se împlinea", zice Valentina Tighineanu. Femeia mai spune că nu înţelege de ce ministrul român declară una, iar situaţia de la Consulat e cu totul alta.
Şi Andrei Bass, din Chişinău, trece prin probleme similare. Ca şi Valentina, el este pensionar, cu tocmai 570 lei (aproximativ 37 euro pe lună). Are rude apropiate în Canada, unde trebuie să meargă în scurt timp în vizită. Şi-a făcut programare la Ambasada Canadei la Bucureşti, dar nu poate merge, întrucât îi trebuie viză pentru a intra în România. „Am invitaţie pentru interviu, dar nu am de unde să iau banii ăştia. Nu înţeleg de ce a mai ieşit Diaconescu cu dezminţirea, spune el revoltat. Nu ştiu ce să fac acum. Aşteptăm să se întâmple ceva...". Ca Andrei Bass şi Valentina Tighineanu sunt, zilnic, sute de persoane în faţa Consulatului român la Chişinău...
Totodată, se pare că moldovenii au renunţat definitiv să mai meargă în România pentru turism. Nicolae Platon, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de turism din RM, este la fel de revoltat ca şi basarabenii care vor să-şi viziteze rudele de peste Prut. A încercat în fel şi chip să vorbească cu funcţionarii consulari, dar fără rezultat. „Pentru ca doi maturi să aleagă România ca destinaţie trebuie să aibă pe cont 1000 de euro, în plus, trebuie să plătească pachetul turistic. Nu văd care e logica. România a devenit foarte costisitoare", a menţionat Platon. Totodată, el zice că argumentele precum că România aplică aceste prevederi întrucât se pregăteşte să adere la Spaţiul Schengen nu sunt argumentate. „Şi Bulgaria se pregăteşte să adere la Schengen, dar Consulatul ei nu cere asemenea sume. Aşa cum Consulatul bulgar nu cere prezenţa persoanei pentru care solicităm viza", a mai spus Platon.
Menţionăm că, în mare parte, moldovenii sunt turişti în România pe cont propriu. Ei obţin vize cu intrări multiple şi nu apar în datele statistice ca turişti. Conform unor date, anual vizitează România în jur de 1,5 mln. basarabeni, inclusiv elevi şi studenţi. Contactat de noi, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al MAE de la Bucureşti, a spus că obligativitatea prezentării documentelor care atestă existenţa mijloacelor financiare atât la solicitarea vizei, cât şi la intrarea în România, este în vigoare de acum un an, dar a început să fie aplicată abia acum. „Subliniem că este vorba de aplicarea normelor europene în vigoare, ca orice alt stat membru al UE", a adăugat el. Totodată, MAE precizează că unei persoane care are viza aplicată în paşaport, dar care la frontieră nu poate face dovada existenţei mijloacelor de întreţinere menţionate, poliţia de frontieră îi poate refuza intrarea în ţară. Şerbănescu însă nu a spus niciun cuvânt despre declaraţiile anterioare ale ministrului.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bugetarii pot da năvală la biletele pentru concedii de odihnă
Şi cadrele medicale primesc lefuri mari… dar tot pe hârtie
Calificare pentru deţinuţii de etnie romă
Trandafiri de furat pentru răposata mătuşă!
Evenimente fără...foc
Nemulţumiţi de bani, dar prezenţi la bac
PDL şi PSD îşi împart directorii de şcoli
Deşi se vor numi „tichete”, în loc de coplată, tot bani din buzunar vom scoate
Tehnic Asist a câştigat licitaţiile la trei importante modernizări de drumuri
chiar dacă se spune că firma lucrează scump şi de proastă calitate
Încep lucrările de conservare a vestigiilor descoperite în parcarea din Centrul Vechi
Salariile continuă să pună probleme la DGASPC Botoşani
Horoscop
Mesajul Mariei către amant
Victimă a poliţiei comunitare
Liderii PSD se delimitează de inepţiile lui Ţurcanu
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 20 iunie
„Tâmpiţii” răspund preşedintelui României
Comunicat
5 ani de închisoare pentru sex cu fata concubinei
Statalitatea ca diversiune electorală
Uitucii (pamflet post(pre)electoral)
Numărul 25 al săptămânalului Foaia românească este pe standuri
Connect-R marturiseste că a găsit femeia perfectă!
2500 de burse oferite tinerilor basarabeni de statul român
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog