Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23977
De la 07 Ianuarie 2003
122909626

Pentru munca sa ştiinţifică uriaşă, preotul Canciuc n-a primit nicio mulţumire publică

  • Ioan Rotundu
  • 9 February 2023, 14:54
Recent, an urcat pe You Tube, canalul „Lumea lu’ Rotundu”, reportajul intitulat „Preotul cărturar Ioan Canciuc”, un reportaj dedicat preotului care s-a aplecat cu multă credinţă şi strădanie, cu acribie ştiinţifică, asupra istoricului aşezămintelor bisericeşti şi ale învăţământului din judeţul Botoşani.
Părintele, acum la venerabila vârstă de peste 81 de ani, în vara anului 2004 a participat la Durău, judeţul Neamţ, la o întâlnire bisericească organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei prin părintele mitropolit de atunci Daniel. La acea întâlnire, părintele mitropolit a sugerat preoţilor prezenţi să-şi facă o îndatorire bisericească din a consemna istoria aşezământului bisericesc la care slujesc pentru ca generaţiile viitoare de creştini să cunoască şi să păstreze cu sfinţenie tradiţiile creştine ortodoxe.
Atunci, în mintea părintelui Ioan Canciuc s-a născut ideea unei contribuţii monografice la aşezămintele bisericeşti şi de învăţământ din Protopopiatul Săveni din care făcea parte, el slujind la biserica din satul Strahotin, comuna Dângeni.
De reamintit că părintele Ioan Canciuc este perceput la nivelul judeţului Botoşani ca un bun cunoscător al istorie medievale a Moldovei, el având o contribuţie îndemnată la ca membru în colectivul de întocmire a monumentalului Tezaur toponimic al Moldovei şi Bucovinei al Institutului de Filologie „Alexandru Filippide” din Iaşi (partea I 1991 – 1992 şi partea II 2004).
Pe cont propriu şi fără niciun sprijin bisericesc al Protopopiatului Săveni, părintele , în urma unor profunde cercetări documentare prin arhivele statului a întocmit lucrarea intitulată „Protopopiatul Săveni – Contribuţii monografice asupra aşezărilor Bisericii şi Învăţământului” lucrare apărută la Editura „Axa” din Botoşani în anul 2005.
Pentru că lucrarea s-a bucurat de succes, părintele a fost solicitat de Constantin Pânzaru, părintele protopop al Protopopiatului Darabani să întocmească o lucrare similară. Alţi ani de cercetări prin arhive iar lucrarea a apărut în anul 2009 la Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
De acum părintele devine un nume cunoscut în lumea bisericească şi părintele protopop al Protopopiatului Dorohoi îşi manifestă dorinţa ca o lucrare similară să fie realizată şi pentru zona Dorohoi. Toate aceste trei lucrări au fost prefaţate de către regretatul istoric prof. univ. dr. Ioan Caproşu de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi, născut în localitatea Mitoc – Botoşani.
Marele profesor, ce a fost şi membri corespondent al Academiei Române, a constata cu deosebită satisfacţie că lucrările realizate de părintele Ioan Canciuc sunt de o ţinută ştiinţifică ireproşabilă, valoarea lor documentară fiind de primă importanţă pentru istoricii şi i8ntelectualii din viitor.
Pentru că rămăsese un gol în demersul său de a cartografia monografia aşezămintele bisericeşti şi de învăţământ de pe raza Protopopiatului Botoşani, părintele s-a decis să întregească lucrarea sa la nivel de judeţ şi cu acest gol.
Numai că, în demersul său, părintele s-a lovit de oponenţa părintelui protopop Lucian Leonte care i-a cerut să-şi oprească activitatea pentru că o astfel de lucrare o va realiza el. Mai mult, părintele protopop s-a dus la conducerea Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi şi i-a cerut prof. univ. dr., acum şi academician, Gheorghe Cliveti să-l oprească pe preot de a săvârşi o astfel de lucrare.
De loc din Darabani, prof. Cliveti i-a explicat că lucrările părintelui Canciuc au o mare valoare ştiinţifică şi că nu este nicio problemă dacă şi părintele protopop vrea să realizeze o astfel de lucrare. Va prima cea mai valoroasă.
Anii au trecut, părintele protopop Leonte s-a pensionat şi nici urmă de lucrare. În schimb, părintele Canciuc a reuşit ca în anul 2021, la Editura Doxologia din Iaşi, să tipărească cele 2 volume referitoare la aşezămintele bisericeşti şi de învăţământ ale Protopopiatului Botoşani, întregind astfel o monumentală lucrare care înmănunchează întreg istoricul bisericilor creştine de pe raza judeţului Botoşani, alături de istoricul instituţiilor de învăţământ.
Sunt şi voci care-l critică pe părinte pe motiv că el nu este istoric şi că lucrările sale ar avea valoare ştiinţifică. De vreme ce doi academicieni, nume cu reputaţie naţională şi internaţională în domeniul istoriei, mă refer la academicienii Ioan Caproşu şi Gheorghe Cliveti, au recunoscut şi girează că lucrările părintelui au o valoare ştiinţifică deosebită şi că ele vin să umple un gol în cunoaşterea istoriei creştinismului de pe teritoriul judeţului Botoşani, vocile cârcotaşilor sunt doar ecourile invidii lor şi a neputinţei intelectuale de a-l umbri pe părinte în dimensiunea personalităţii sale.
L-am întrebat pe părintele Ioan Canciuc dacă în urma realizării acestor lucrări, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Patriarhia României i-au mulţumit public pentru efortul depus în creşterea în imagine a BOR prin a-i acorda o diplomă de merit sau o medalie. Nimic din toate acestea. Până şi lucrările realizate s-au tipărit într-un tiraj extrem de mic. De exemplu, pentru Protopopiatul Botoşani s-au tipărit 57 de exemplare, deşi sub autoritatea acestuia se află peste 200 de parohii. Zgârcenia şi lăcomia financiară a oamenilor Bisericii se manifestă chiar şi atunci când vine vorba de imaginea publică a instituţiei.
În ce mă priveşte, am întreg setul de lucrări şi îmi este extrem de util în activitatea mea publicistică.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 6 – 12.02.2023
Bancul săptămânii: Efect matrimonial ucrainean
Noul sistem educaţional din Japonia
România a ajuns codaşa UE la capitolul democraţie
Ioan Rotundu
Încă un dosar penal pentru consilierul PNL Petru Panaite
Ioan Rotundu
Traian Popa continuă lupta cu corupţia din Primăria Suli8ţa
Ioan Rotundu
Preotul cărturar Ioan Canciuc
Controverse despre Charles Darwin - audio
Dezmorţirea la viaţă a preşedintelui Iohannis şi tupeul ministrului Bode
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog