Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19706
De la 07 Ianuarie 2003
122879773
Pentru transportul elevilor şi cadrelor didactice spre şi dinspre Botoşani

La Coşula, s-au găsit soluţii simple dar ingenioase

  • 7 January 2010, 23:00
Despre Mircea Acatrinei, primarul de Coşula, ales în 2008 din primul tur de peste 75% din locuitori, am scris de nenumărate ori, şi mai mereu de bine, căci, pe lângă faptul că face parte din tagma primarilor cu care, într-adevăr, poţi discuta civilizat, este şi un gospodar pe cinste, care nu ezită să pună mâna pe lopată, la propriu, atunci când este nevoie, pentru a finaliza vreo lucrare.
L-am văzut cu ochii mei, acum vreo doi ani, săpând de zor, alături de alţi muncitori, la un mal care stătea să se surpe peste unul din zidurile împrejmuitoare ale Mănăstirii Coşula. Dar nu despre gospodarul ascuns în Mircea Acatrinei vreau să vorbesc acum, ci despre o altă iniţiativă de-a sa, de a forma încă de acum infrastructura umană pe care se va clădi viitorul localităţii.
Este cunoscut faptul că în Coşula, comună nouă, în care ţiganii acoperă cam o treime din spectrul geografic zonal, sărăcia este la ea acasă. Este motivul pentru care, de ani de zile, chiar şi copii mai răsăriţi, absolvenţi ai cursului gimnazial, nu au putut să meargă mai departe la un liceu (de o facultate, ce să mai vorbim?!), integrându-se unui sistem standard, de supravieţuire de azi pe mâine, fără nici un viitor.
În ultimii ani, lucrurile s-au mai schimbat şi, în ultima discuţie purtată în decembrie 2009 cu primul edil al comunei Coşula, am aflat şi în ce fel. „I-am chemat la mine, la Primărie, pe cei mai capabili dintre absolvenţi, opt fete şi doi băieţi, şi după ce i-am convins ce pas mare vor face în viaţă dacă vor merge la liceu, am pus mâna pe telefon, am vorbit cu cine trebuie şi am reuşit să-i trimit pe toţi la şcoală, pe unii la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" din Flămânzi, pe alţii la diverse instituţii de învăţământ din Botoşani. Mai mult decât atât, am reuşit să le asigur transportul gratuit, atât la Flămânzi cât şi la Botoşani, şi cu acest prilej am rezolvat şi problema cadrelor didactice navetiste”, ne-a explicat primarul Mircea Acatrinei.
Dacă pentru cei 15 elevi din Coşula care se deplasează zilnic la Flămânzi problema este relativ simplă, distanţa nefiind foarte mare, foarte bine au fost organizate lucrurile pentru cei care învaţă la diverse licee din Botoşani. „La Botoşani, în cursul dimineţii, microbuzul transportă 18 elevi, iar când se înapoiază la Coşula, aduce şi cele 18 cadre didactice navetiste. La orele 5 ale după amiezii, lucrurile se petrec invers: microbuzul transportă la Botoşani profesorii navetişti şi aduce înapoi elevii din localitate”, ne-a mai spus primarul Acatrinei.
Iată cum, într-un mod eficient şi elegant, au fost împuşcaţi doi iepuri dintr-un foc, fiind rezolvată spinoasa problemă a cadrelor navetiste care, ani de zile, s-au tot judecat cu Primăria Coşula, care, aflată în incapacitate de plată şi cu încasări simbolice la Compartimentul de taxe şi impozite, nu reuşea, efectiv, să deconteze transportul profesorilor care, mai pe cont propriu, mai cu autobuzul, veneau (şi plecau) zilnic de la Botoşani. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cei din învăţământ se îmbăţoşează din nou a grevă
Cei de la Transfuzii Sanguine încep anul cu procese
Vaccin de frica morţii
"Specialiştii" care ne fac viaţa un iad
Din nou despre externalizarea bucătăriei spitalului judeţean
Comentariul comentariilor (I)
Ioan Rotundu
Un bătrân accidentat grav pe trecerea de pietoni
Taxa fast-food şi silueta admirată de Boc
La Botoşani scade numărul infracţiunilor economice
S-au terminat problemele salariale de la DGASPC
Prefectul Cristian Roman aşteaptă noul coleg
Preşedintele CJ îşi asumă riscul scandalului
mulţi dintre angajaţii Apa Grup nu vor fi şi salariaţi la Nova Apa Serv
Ţâbulean nu vrea să fie fraierul Guvernului Boc
Camera Agricolă Judeţeană, băgată de stat pe gâtul CJ cu bani puţini
Bunuri confiscate de 515.000 lei în anul 2009
Dosar penal pentru o petardă aruncată la întâmplare
Uite-aşa n-a fost să fie, Anul Nou în noua primărie
Atenţie la băuturi. Coli e în toate!
Premierul basarabean Vlad Filat merge la Washington
De ieri, DRRP revine la vechiul nume de DRP
si este oficial in subordinea Primului ministru
Muzeul Tiparului şi Cărţii Româneşti Vechi din Targoviste este în pericol
Horoscop
Ţurcanu recrutează... brutărese
Hărţuire sexuală
România rămâne pe ultimul loc în UE la capitolul încredere în economie
Program TELE'M Botoşani, vineri, 8 ianuarie
Românul şI topirile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog