Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22704
De la 07 Ianuarie 2003
122882771

Percheziţii DNA la două notariate, în dosarul privind retrocedările satului Nadal

  • anchetatorii pun sechestru pe toate terenurile retrocedate familiei Colteu
  • 24 February 2014, 23:00
Procurorii DNA fac perchezitii, marti dimineata, la doua cabinete notariale din Arad si la un ocol silvic din satul aradean Nadas care apartine familiei Colteu, cea care a castigat in instanta 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului. Anchetatorii vor pune sechestru asigurator pe toate bunurile familiei Colteu, inclusiv pe conturi, dar si pe terenurile retrocedate, afirma surse judiciare, informeaza Mediafax.
Conform surselor citate, procurorii DNA Timisoara care fac perchezitii, marti dimineata, la Ocolul Silvic privat de la Nadas apartinand familiei Colteu i-au anuntat pe membrii familiei ca va fi pus sechestru asigurator pe toate bunurile acestora, inclusiv pe cele 8.700 de hectare de teren care le-au fost retrocedate. Actiunea anchetatorilor este coordonata de DNA - Serviciul teritorial Timisoara. DNA precizeaza intr-un comunicat ca "procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea, de catre mai multe persoane, a unor infractiuni de coruptie, cu un prejudiciu estimat de peste 20.971.503 euro si 296.942 lei."
"In cursul diminetii de 25 februarie 2014, ca urmare autorizarii de catre instanta competenta, sunt efectuate verificari si perchezitii in 5 locatii situate pe raza judetului Arad, urmand a se ridica documente in legatura cu hotararile instantelor, ce privesc retrocedarea unei suprafete de peste 8000 ha teren."
Conform unor surse judiciare, procurorii anticoruptie din Timisoara au suspiciuni cu privire la un dosar in care se vorbeste despre abuz in serviciu in ceea ce priveste restituirea satului Nadas din judetul Arad.
Perchezitiile de marti dimineata au loc la doua cabinete notariale din municipiul Arad, precum si la un ocol silvic din satul Nadas care apartine familiei Coltau, cea care a castigat in instanta retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului.
Stelian Lupu, avocatul care reprezinta un grup de sateni din Nadas ce au cerut revizuirea sentintei prin care a fost improprietarita familia Colteu, a declarat, marti dimineata, corespondentului MEDIAFAX ca perchezitiile procurorilor DNA au loc in urma unei plangeri penale formulate de el, in numele localnicilor, in anul 2012, plangere care a fost depusa la Parchetul instantei supreme, dosarul fiind transmis ulterior catre DNA.
Potrivit lui Stelian Lupu, in aceasta plangere localnicii spun ca familia Colteu nu avea dreptul sa mosteneasca terenurile pentru ca proprietarul initial de la care ar fi mostenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturilor ligitioase familiei Colteu, nu mai detinea acele pamanturi din anul 1939. "In acel an a existat o licitatie publica judecatoreasca, iar toate suprafetele au fost cumparate de catre Societatea Forestiera Nadas.
Exista documente in acest sens, iar licitatie este mentionata inclusiv in cartile funciare ale terenurilor. Ne intrebam cum a fost posibil ca judecatorii sa nu tina cont de aceste documente, asa cum nici Prefectura si nici Directia Silvica Arad nu au luat in seama existenta lor, desi teoretic aparau interesele statului", a declarat avocatul Lupu.
El a precizat ca la Societatea Forestiera era actionar, cu 81%, un cetatean roman. In plangere, satenii reclama si o posibila falsificare a numerelor topografice ale terenurilor si modul de intabulare a acestor suprafete.
De asemenea, satenii au mai reclamat modul in care s-au facut executari silite "care se refereau la terenuri libere, dar in realitate acestea erau ocupate si de case ale oamenilor".
Potrivit avocatului Stelian Lupu, marti dimineata procurorii DNA se afla la locuinta familiei Colteu si la birourile acesteia din Nadas.
"Pe toata perioada de la depunerea plangerii penale am colaborat cu procurorii DNA in privinta probatiunii", a adaugat avocatul Stelian Lupu.
In 2006, Judecatoria Ineu a admis o plangere a sotilor Viorica si Mihai Colteu prin care se cerea anularea unor hotarari din 2005 ale Comisiei judetene si Comisiei locale Taut pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor. Instanta a dispus reconstituirea in favoarea reclamantilor a dreptului de proprietate in natura pentru suprafata totala de 8.762 hectare de teren si padure, impreuna cu cladirile sau alte constructii aflate pe acestea.
Initial, atat Comisia locala Taut, cat si Comisia judeteana Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privata formulata de sotii Colteu. Impotriva sentintei Judecatoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeteana si Directia Silvica Arad, iar actiunea a fost admisa de Tribunalul Arad, care motiva ca reclamantii Viorica si Mihai Colteu, prin Ecaterina Mairovitz (de la care au beneficiat de certificatul de mostenitori), nu au calitatea de persoane indreptatite sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate, intrucat nu au vocatie succesorala.
Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestatie in anulare formulata de sotii Colteu, devenind valabila si irevocabila sentinta nr. 657/2006 a Judecatoriei Ineu.
Astfel, in 2009, sotii Colteu au reusit sa intabuleze suprafata dobandita in Cartea Funciara, adica tot extravilanul satului Nadas, cu 1.200 de locuitori. In 2012, fiica improprietaritilor, Simona Ilies, declara ca parintii sai au obtinut dreptul de proprietate prin mostenire de la o vecina, o batrana evreica, Ecaterina Mairovitz, care a murit la varsta de 93 de ani.
In noiembrie 2012, neintelegerile dintre unii localnici si familia Colteu au culminat in momentul punerii in aplicare a unei sentinte de evacuare a unei familii. Peste 30 de localnici s-au adunat atunci pentru sustinerea celor care locuiau in gospodaria ce urma sa fie evacuata.
Familia Colteu a mers atunci cu un buldozer pe o pasune unde exista un adapost pentru ciobani si animale, intentionand evacuarea terenului. Jandarmii si politistii au intervenit pentru a se evita conflictele intre parti, iar evacuarile nu au fost puse in practica.
Localnicii au sustinut, de-a lungul proceselor, ca jumatate din suprafetele obtinute de Colteu intrasera in proprietatea satenilor din Nadas in urma reformelor agrare de dinainte de 1918, din timpul Imperiului Austro-Ungar si in urma reformei agrare din anul 1921.
In februarie 2013, Prefectura Arad, Directia Silvica si o parte dintre localnici s-au adresat Judecatoriei Ineu, cerand revizuirea sentintei din 2006, satenii afirmand ca au intrat in posesia unor documente de arhiva care ar demonstra ca familia Colteu nu ar fi trebuit sa obtina terenurile. "Aici vorbim de inscrisuri care arata atat ca mostenitorul de drept al terenurilor era o alta persoana decat cea stabilita de instanta si care a transmis ulterior, prin mostenire, drepturile litigioase familiei Colteu, cat si faptul ca suprafetele atribuite prin sentinta sunt mult mai mari decat cele din documente", declara avocatul Stelian Lupu.
Instanta a respins solicitarea cateva luni mai tarziu, dar s-a declarat recurs, care a fost respins in septembrie 2013.
O luna mai tarziu, Prefectura Arad a depus la Judecatoria Ineu o noua cerere de revizuire a sentintei din 2006, afirmandu-se ca exista probe noi in acest caz. "Cererea de revizuire are la baza noi probe care ar putea determina revizuirea sentintei, alte probe decat cele pe care s-a intemeiat precedenta cerere de revizuire, respinsa de instantele de judecata", declara purtatorul de cuvant al Prefecturii, Lucian Cozma.
In 28 octombrie 2013, Prefectura anunta ca a depus la ICCJ o cerere de stramutare a procesului privind revizuirea sentintei. Cererea a fost aprobata, procesul fiind pe rol la Judecatoria Fagaras.
enţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Untelugentul!!!
Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Chiftele ucrainene
MFP: Declaratia de impozit pe profit poate fi depusa fara sa fie certificata
Obligaţii suplimentare de plată pentru fondul de mediu
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni
Ponta: Mariana Câmpeanu a suferit un accident vascular
dar continuă activitatea la minister
Victor Ponta: Daca PNL se retrage de la guvernare, am mandat pentru a negocia o alta majoritate parlamentară
Victor Ponta a demis luni trei demnitari liberali
Scânteia din cenuşa creştinismului daco-roman
La volan, fără permis de conducere
Salvată din foc de poliţiştii de frontieră
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Botoșănenii își doresc KFC la Uvertura Mall
Are tupeu baba!
Ioan Rotundu
Ticăloşi în libertate
Ioan Rotundu
Botoşani: Laşitatea primarului Portariuc nu este susţinută de lege
Ioan Rotundu
Victor Ponta insista ca UDMR sa intre la guvernare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog