Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16292
De la 07 Ianuarie 2003
89282041

Performantele învăţământului românesc lăudate de presa canadiană

  • 10 April 2008, 23:00
Publicatia canadiana The Globe and Mail a publicat in data de 5 aprilie 2008 un reportaj, preluat de Romanian Global News despre romanii din Canada, despre succesul lor in aceasta tara, despre perspectiva lor asupra educatiei si despre motivele “istorice” ale performantelor lor. O perspectiva culturala asupra educatiei ca rezultat al anilor comunisti ii plaseaza pe romani in randul celor mai buni din clasa.
Marcela si Alexandru Lupu sunt o familie de ingineri romani stabiliti in Canada anul trecut in august. Acestia sustin ca au venit aici pentru ca fiul lor Alex, in varsta de 17 ani sa poata studia la unul dintre cele bune colegii din Toronto, Forest Hill Collegiate.
Alex Lupu, asemeni multor altor adolescenti romano canadieni, va absolvi liceul si va obtine o diploma de bacalaureat. Conform datelor Consiliului Scolar din Toronto, elevii romani au cea mai ridicata rata de absolvire si cea mai scazuta rata de abandon scolar dintre toate grupurile minoritare din Canada. Prin comparatie, dintre toti elevii care s-au inscris in clasa a 9-a in 2000, 64% au absolvit, iar 24% au abandonat, informeaza aceeasi sursa.
Asa cum spun multi dintre imigrantii romano-canadieni, majoritatea lor specializati in domeniul tehnic, aceste rezultate deosebite in domeniul educatiei trebuie raportate la educatia din timpul regimului Ceausescu. “Pentru a reusi singura sansa pe care o aveam era sa invatam” spune Amalia Dina, administrator la IBM systems, venita in Toronto in 1999 si are un fiu de 14, Stefan, inscris la Programul de Bacalaureat International, la Liceul Victoria Park.
“Educatia era esentiala” spune Marta Teodosiu, partener manager la New York Travel, care traieste in Canada din 1973 si a carei fiica lucreaza la Liceul Northern. “Nici nu se punea problema abandonului. Aspiratia noastra era sa ajungem la facultate. Am crescut astfel si am insuflat aceasta dorinta si copiilor nostri.” A renunta la scoala nu este o solutie, spune doamna Teodosiu, ai carei parinti erau profesori. “Sincer, nu cunosc pe nimeni ai carui copii sa fi renuntat la scoala. Cei care au probleme grave, sunt trimisi in Romania pentru un an cu bunicii.” Contactul cu mediul scolar romanesc strict rezolva de obicei aceasta problema.
Profesor la Universitatea York, regizoarea Tereza Bart, care a parasit Romania in 1991 isi aminteste ca multe familii, indiferent de venituri au angajat profesori particulari pentru pregatirea copiilor. “Era o mentalitate bine intiparita. Trebuia sa fim pregatiti.”
Valentian Soltan spune ca parintii romani tind sa fie foarte receptivi la sfaturile profesorilor.” Se adapteaza mai repede si mai bine decat cei care provin din alte comunitati est europene” mai spune ea. Limba este un factor important. Pentru ca romana este o limba romanica, franceza este in mod obisnuit vorbita ca a doua limba, iar engleza este si ea predata in scoli.”
Cenzura din era comunista a disparut, dar nevoia de a invata o a doua si a treia limba a ramas. Alex Lupu, de exemplu nu a trebuit sa invete engleza ca a doua limba: a studiat engleza inca de la gradinita si ajuns in Canada a optat pentru franceza si germana.
Conform raportului din 2006 Consiliului Scolar din Toronto rata abandonului scolar trebuie pusa in legatura cu un alt indicator: venitul. “Elevii care provin din categoriile care inregistreaza venituri reduse au o rata de abandon de 33%, de 3 ori mai mare decat cea a elevilor care rpovin din categoriile cu venituri ridicate.” spune Robert Brown, unul dintre autori.
Conform datelor raportului Consiliui Scolar din Toronto din anul 2000, in randul elevilor romani se inregistreaza cea mai scazuta rata de abandon scolar dintre toate grupurile minoritare: din 102 elevi romani, doar 10.8% au abandonat, in comparatie cu 17.7%in ransul elevilor greci, dintr-un total de 124, 39.1% dintre elevii spanioli dintr-un total de 256 sau 42.5% portughezi dintr-un total de 134. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă eveniment
Comunicat de presă învăţământ
Comentariul comentariilor (XCIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Dorinţa poliţaiului
Nou director, noi reguli
Caravana locurilor de muncă
Se caută firme de consultanţă agricolă
Legalizarea documentelor de studii pentru romanii din Italia
Romanii ar putea avea cetăţenie spaniolă în 5 ani
Unde sunt templele memoriei noastre?
Serviciul secret al comuniştilor de la Chisinau atacă libertatea de exprimare
Scrisoare deschisă adresată preşedintelui României
Program TELE'M Botoşani, vineri, 11 aprilie
Acum sunt trei, dar va câştiga numai unul
Ioan Rotundu
Caravana „Cuza” vine în liceele din judeţ
Vor trebui să dea banii înapoi de la tichetele cadou
Elvădeanu priveşte duios la scaunul de prefect, rămas liber
„Dorule, floare de rouă” la cea de-a şasea ediţie
Liceenii dorohoieni vor avea o sală nouă de sport
Buletinele de vot costă autorităţile aproape 300.000 lei
Pedeliştii acuză Guvernul că face lucruri trăsnite
Ochelari pentru copiii săraci
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă