Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21082
De la 07 Ianuarie 2003
90817824

Pesediştii au votat sub aburii ţuicii, împotriva unei directive a UE

  • 10 February 2009, 23:00
Pesediştii au mai bătut un cui în soliditatea coaliţiei de guvernare. După ce dosarele lui Adrian Năastase au înfierbântat spiritele partenerilor de guvernare la nivelul comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, luni a venit rândul senatorilor să facă notă discordantă. De această dată, micul măr al discordiei are mai multe grade, lupta de orgolii având drept miz apărarea micilor producători de ţuică şi rachiu din fructe. Cu toate ca , social aceasta lege pare imorala, trebuie spus ca pesedistii au facut o enorma gafa, intrucat cererea de reexaminare trimisa de Presedintele Basescu se referea tocmai la faptul ca, era vorba de o transpunere in legislatia interna a unei decizii a UE; acum, Romania risca declansarea procedurii de infringment, daca la Camera Deputatilor nu se va vota pentru anularea ordonantei. Un vot inutil, insa care umple de penibil senatorii pesedisti.
Senatorii pesedisti si penelisti [ singurii care s-au opus au fost senatorii pedelisti ] au decis luni să respingă cererea de reexaminare înaintată de preşedintele Traian Băsescu la o ordonanţă de urgenţă a guvernului prin care producătorii de ţuică şi rachiu erau scutiţi de accize pentru o cantitate produsă de până la 250 de litri.
În confomitate cu reglementările Uniunii Europene, Băsescu propunea ca de această măsură fiscală să beneficieze numai persoanele care produc doar până la 50 de litri din această licoare bachică. Punctul de vedere al Cotroceniului a fost împărtăşit numai de senatorii PDL.Partenerii de guvernare social-democraţi au trădat cauza, desi decizia UE era extrem de clara, raliindu-se taberei PNL-UDMR care a votat pentru respingerea cererii prezidenţiale şi menţinerea unei cote netaxabile de 250 de litri de ţuica pe cap de producător. Interesant este de asemenea faptul ca, pesedistii s-au dat rotunzi la momentul la care s-a pus problema retrimiterii la Comisia Juridica a amendamentelor formulate de senatorii PDL Urban Iulian si Mircea Andrei la OUG 202 din 2002, motivand....nerespectarea unei decizii a UE. Adica, argumentand exact in sensul contrar votului dat de ei in privint OUG privind tuica!
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, a pledat pentru eliminarea accizării a cărei menţinere "ar încuraja procesul de evaziune fiscală". La rândul său, senatorul PSD, Petre Daea, preşedinte al Comisiei de agricultură, a afirmat că are semnale din partea Comisiei Europene conform cărora pe masa de lucru a autorităţilor comunitare s-ar afla reglementări în domeniu. Senatorul PNL Varujan Vosganian a atras atenţia că, prin măsura cerută de preşedinţie, şi agreată de Guvern, vor fi scoşi de pe piaţă producătorii de alcool din fructe.
UDMR, prin senatorul Gyorgy Frunda a făcut apella practica unor ţări din UE,precum Germania şi Austria unde fierberea ţuicii pentru consum propriu fără plata accizelor este permisă. "Nu ştiu România, atunci când discută cu UE, trebuie să ia poziţia de drepţi şi să spună "Da" întotdeanuna. Atunci când cererile noastre sunt raţionale, când scopul este interesul cetăţeanului şi nu are nicio conotaţie infracţională sau contravenţională, de ce trebuie să aducem nişte măsuri exagerate? (...) Cred că este o măsură contraproductivă din punct de vedere al evaziunii fiscale (...) Cred că dăm un exemplu negativ în dialogul pe care-l avem cu UE dacă palinca ungurească a reuşit să fie recunoscută în UE şi ţăranul ungur din Ungaria poate să-şi ţină cantitatea pe care a fiert-o, austriacul şi germanul la fel. De ce ţăranul din România nu poate avea acelaşi tratament?", a afirmat Frunda. Raspuns : pentru ca asa ne cer UE si atata timp cat am ales sa fim membri ai uniunii trebuie sa ne conforma deciziei acesteia, mereu, nu numai atunci cand ne convine.
Senator, Iulian Urban

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Blocarea roţilor la maşinile parcate anapoda este o sancţiune ilegală
ilegalitatea a stabilit-o instanţa de judecată
„Să-i alungăm! Bucureştiul să-şi ia canaliile înapoi”
Comuniştii încearcă să blocheze votul locuitorilor din Chişinău
Renate Weber, în apărarea românilor din Italia, interpelează Comisia Europeană
Televiziunea RAI încearcă să dreagă busuiocul
Proiect PNUD din Moldova, finanţat de România, dobândeşte recunoaştere internaţională
Un duhovnic al Neamului împlineşte astăzi 90 de ani
După numirea Prefectului român, în Covasna începe să se aplice Legea
Comunicat de presă
Profesorii bătăuşi sau violatori, albiţi şi protejaţi de colegii de breaslă
Conţac are mari probleme cu secretara
Răzbunarea soldatului
Horoscop
Omul se dă priceput în a ne face să vorbim
Comentariul comentariilor XXVIII
(Ioan Rotundu)
Românul şi viaţa sexuală imatură
25 % din drumurile judeţene afectate de alunecări
Actor cu aplecare spre zootehnie şi ţigani dornici de muncă
la Baranca este pe cale a se produce o minune
Se pare că preşedintele Ţâbuleac mai are protejaţi nerecompensaţi
el va înfiinţa un corp de control propriu
Au fost prinşi hoţii de la Bonintex
Tinerii invitaţi să devină manageri în funcţii publice
Bolnavii lăsaţi fără medicamente originale, dar din cele generice vor avea la discreţie
Viaţa unui om evaluată la 15 mii lei amendă pentru E.ON
În privinţa crizei economice, AJOFM rămâne la faza de intenţii
Inspectorii sanitari îi vor lua la bani mărunţi pe directorii de spitale
Dau ei în ai noştri, să dăm şi noi în ai lor!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă