Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5749
De la 07 Ianuarie 2003
122891398

Peste 100 de medici au pichetat Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii.

  • 23 September 2013, 23:00
Peste 100 de persoane, membri ai Federatiei Sanitas, au pichetat luni sediul Ministerului Finantelor Publice. Alte cateva zeci de persoane au protestat in fata Ministerului Sanatatii.
Ca raspuns la actiunile de protest organizate zilele acestea de personalul medical, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca va purta discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru a gasi unele solutii in ceea ce priveste solicitarile Coalitiei profesionistilor din sanatate.
Angajatii din sanatate au organizat luni doua proteste, unul in fata Ministerului de Finante, la care au luat parte peste 100 de persoane, si unul in fata Ministerului Sanatatii, unde au fost cateva zeci de persoane, transmite B1TV. Protestatarii au cerut alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate, scandand lozinci precum "hotii" catre reprezentantii MFP.
"La protestul de astazi, participa peste 100 de salariati din unitatile sanitare din judetul Iasi si din municipiul Bucuresti. Oamenii cer alocarea unui procent de 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Sanatate, precum si promovarea unei legi pentru intreg personalul din acest domeniu de activitate.
Daca revendicarile noastre nu vor fi solutionate, atunci actiunile de protest vor continua pe parcursul acestei saptamani, urmand ca in luna octombrie sa organizam un miting si un mars de protest la Bucuresti. In cazul in care nici dupa aceste actiuni nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei noastre, ne gandim chiar sa declansam greva generala in Sanatate", a declarat pentru Agerpres Marius Sepi, prim-vicepresedinte al Federatiei SANITAS.
Agentia de presa citata precizeaza ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni ca va purta discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru a gasi unele solutii in ceea ce priveste solicitarile Coalitiei profesionistilor din sanatate.
"Deschidem discutiile cu Ministerul Finantelor. Este o discutie as spune destul de aplecata, cu cifre. O vom face in cursul zilei de astazi (luni - n.r.), o sa mai continuam si maine probabil. Nu sunt convins ca se gasesc resursele, pentru ca, daca ar fi, s-ar pune pe masa. Dar trebuie cautate o mie si una de solutii, multe alternative. Nu este usor, dar se incearca. Important pentru mine este ca sistemul sanitar functioneaza, ca medicii isi fac datoria, ca cetatenii care apeleaza la sistem sunt tratati", a afirmat Nicolaescu, la dezbaterea ZF Pharma&Health Summit'13.
El a precizat ca vor fi purtate discutii si cu oficialii care se ocupa de buget, pentru a gasi resursele financiare cerute de personalul din sanatate. "Ne straduim sa cautam resurse la Ministerul Bugetului. Discutiile cu Ministerul Bugetului ne vor ajuta sa gasim poate solutii mai multe decat pot eu sa ofer in acest moment. Eu nu cred ca o tara intreaga va suferi pentru faptul ca 15.000 de oameni nu s-au dublat salariile, s-au dat numai 18 procente sau 24. Vom vedea cat vom gasi. Mi se pare absurd sa pui in pericol sanatatea populatiei pentru cateva procente", a afirmat ministrul.
Referindu-se la cele convenite duminica in dialogul cu reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate privind salarizarea personalului medical, Nicolaescu a aratat ca acestea ar putea sa fie operabile in primul trimestrul al anului viitor. "Cele convenite cu coalitia ieri inseamna trimestrul patru grup de lucru, trimestrul I 2014 modificarea legislativa, ca sa poata sa fie operabila Legea 284", privind salarizarea unitara, a mai spus ministrul.
Ministerul Sanatatii a identificat duminica impreuna cu reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate mai multe solutii pentru a rezolva unele din revendicarile angajatilor din sistem.
Principala problema care nu poate fi rezolvata imediat este cea privind alocarea a 6% din PIB acestui domeniu, despre care ministrul Eugen Nicolaescu a sustinut ca va creste gradual pana in anul 2016, conform programului de guvernare.
Potrivit acestuia, vor fi gasite trei cai de solutionare prin care sa se prevada in Legea 95 faptul ca personalul medical nu face parte din categoria functionarilor publici.
Nicolaescu a mai spus ca in cazul in care Guvernul va acorda indexari salariale in anul 2014, personalul sanitar ar trebui sa aiba prioritate.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răspunsul Alinuţei
“Din lume, spre mine”, volum lansat la Biblioteca Botoşani
O noua biserică românească în Timoc
Guvernul din umbra al PDL: Predoiu, premier, Macovei - la Justiţie, Ialomţtianu la Finanţe
Victoria lui Merkel accelerează viitorul Europei şi al monedei unice
Curtea Constituţională discuta pe 23 octombrie sesizarea preşedintelui Băsescu privind Legea referendumului
Gruia Stoica trage de timp cu plata pentru cumpărarea CFR Marfă
Când românii protestează şi Soros se însoară
Ioan Rotundu
Comunicat de pres㠖 APIA Botoşani
A ieşit pe-a lui Băsescu!
Ioan Rotundu
Bernd Fabritius, primul sas din Transilvania ales in Bundestag
Karamba Diaby a devenit primul parlamentar german de origine africană
Astăzi, Ionel Bejenaru ar fi împlinit 65 de ani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog