Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16559
De la 07 Ianuarie 2003
122902208

Peste 200.000 pachete de ţigări de contrabandă confiscate

  • 17 February 2009, 23:00
Poliţiştii de frontieră botoşăneni au ridicat în vederea confiscării 224.674 pachete de ţigări în decursul anului 2008. Valoarea ţigărilor atinge aproximativ 660.000 lei, persoanele implicate în aceste activităţi primind sancţiuni de la amendă contravenţională până la întocmirea de dosare penale. Ţigările erau destinate comercializării pe piaţa neagră atât din judeţ, cât şi din alte localităţi din ţară.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani au descoperit în cursul anului trecut 224.674 pachete de ţigări provenite din contrabandă sau trafic ilicit de bunuri, în valoare totală de 659.216,5 lei. Funcţie de gravitatea faptelor comise, persoanele descoperite cu ţigări provenite din activităţi ilegale au fost sancţionate contravenţional sau li s-a întocmit dosar penal pentru contrabandă. Pe lângă sutele de mii de pachete de ţigări confiscate, unii dintre contrabandişti şi-au pierdut şi libertatea în încercarea de a obţine profituri uriaşe din contrabanda cu ţigări.
Din analizele efectuate la nivelul instituţiei noastre se constată că fenomenul traficului cu ţigări de contrabandă a luat amploare odată cu creşterea preţului la ţigări în ţara noastră, comparativ cu piaţa din Ucraina sau Moldova, unde preţul este de câteva ori mai mic. La frontiera cu Moldova au fost predominante ţigările din mărcile Plugaru sau Monte Carlo, introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici - încadrate plafonului vamal - de către persoane fizice. La frontiera cu Ucraina, mărcile cele mai traficate au fost Ronson, Saint George sau Monte Carlo, traficanţii organizaţi în adevărate grupuri infracţionale încercând trecerea baxurilor de ţigări peste frontiera verde, în special noaptea.
La nivelul IJPF Botoşani cele mai frecvent folosite metode sunt ascunderea în autovehicule, printre mărfurile transportate de persoane juridice, a unor însemnate cantităţi de ţigări de contrabandă (metoda "capac") sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spaţii special amenajate. Unii dintre cei care încearcă introducerea ţigărilor în ţară prin punctele de trecere, folosesc pentru ascunderea ţigărilor buteliile de gaz cu care sunt dotate autovehiculele, rezervorul autovehiculului, podeaua, plafoniera sau tapiţeria. De asemenea, se mai foloseşte şi metoda ascunderii ţigărilor pe corp.
Poliţiştii de frontieră botoşăneni au reuşit ca în anul 2008, independent sau în colaborare cu alte instituţii, să destrame şi două grupuri infracţionale organizate cu preocupări în activitatea de contrabandă, care activau pe zona Rădăuţi Prut şi Dorohoi, acţiuni care au avut ca urmări percheziţii, descinderi şi arestări.
În data de 31.03.2008, în jurul orelor 04.00, în urma unei acţiuni pe linia combaterii contrabandei în zona de responsabilitate a S.P.F. Rădauti-Prut, a fost identificat la aproximativ 5 metri faţă de râul Prut pe o potecă de patrulare a poliţiei de frontieră, un autoturism marca Mercedes Vito de culoare albastră, înmatriculat în Botoşani, în interiorul căruia se observau mai mulţi saci de dimensiuni mari, plini cu ţigări. În urma verificării interiorului autoturismului, s-au descoperit un număr de 19 saci de ţigări, în total cantitatea de 34.031 pachete în valoare de 24.698 euro. Autoturismul, în valoare de 24.600 euro, a fost indisponibilizat la sediul I.J.P.F. Botoşani în vederea continuării cercetărilor. Au fost întocmite dosare penale pe numele persoanelor identificate pentru săvârşirea infracţiunilor de "instigare la intrarea/ieşirea în/din România prin trecere ilegală a frontierei de stat" şi "complicitate la infracţiunea de contrabandă", persoanele fiind cercetate în stare de arest preventiv.
În data de 16.05.2008 poliţiştii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul I.P.J. Botoşani au oprit la intrarea în Săveni un autoturism marca Dacia 1305x, înmatriculat în Botoşani. La controlul autoturismului au fost descoperite un număr de 19.499 pachete ţigări marca Monte Carlo cu timbru R. Moldova, care au fost indisponibilizate împreună cu autoturismul. Valoarea ţigărilor depăşea 19.000 euro.
În data de 19.06.2006 în urma celor 16 autorizaţii de percheziţie şi a celor 26 de mandate de aducere emise de Judecătoria Botoşani, s-a declanşat o acţiune de amploare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava coordonată de procurorul şef al D.I.I.C.O.T Botoşani, la care au participat 125 de lucrători din cadrul I.J.P.F. Botoşani, D.G.A. Suceava, S.J.C.C.O., I.J.J., D.P.I.R. S.R.I., S.A.S.I.-I.G.P.F. şi I.J.P.F.
Suceava având loc "descinderi" la 16 domicilii din localităţile Dorohoi, Dersca, Corjăuţi, Pomârla, Fundu-Herţii, Hilişeu-Crişan, Bucecea, Siret si Suceava în urma cărora au fost ridicate sume de bani, 9.000 pachete de ţigări de provenienţă R.Ucraina, calculatoare, înscrisuri, telefoane mobile, cartele telefonice, care urmează a fi administrate ca probe în vederea întocmirii rechizitoriului. Ulterior, în data de 21.06.2008 Tribunalul Botoşani a emis opt mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele celor opt cetăţeni din grupul mai sus menţionat pentru săvârşirea infracţiunilor de "constituire a unui grup infracţional organizat", "contrabandă" şi "trecere ilegală a frontierei de stat", autorii fiind cercetaţi în stare de arest.
În baza unei informaţii, în data 24/25.10.2008 a fost organizată o acţiune la care au participat agenţi din cadrul Detaşamentului de Intervenţie al I.J.P.F. Botoşani şi lucrători din cadrul I.P.J. Botoşani. În cadrul acestei acţiuni, la ora 0.10 pe comunicaţia Manoleasa-Zahoreni a fost oprită autoutilitara VW, condusă de cetăţeanul român Florin P., de 30 de ani. În interiorul autoutilitarei care a fost condusă la sediul poliţiei oraşului Ştefănesti au fost găsite un număr de 53.800 pachete ţigări „Plugaru” cu timbru R. Moldova, în valoarea de 26.900 euro. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului DIICOT.
Având în vedere prejudiciile aduse la bugetul de stat, poliţiştii de frontieră botoşăneni vor continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în întreaga zonă de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu ţigări, precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate.
Purtător de cuvânt în cadrul IJ PF Botoşani
Subinspector de poliţie
Răcnea MINODORA

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


SC Rapsodia Conf sub lupa inspectorilor muncii
Câmpanu îi recomandă lui Ţurcanu să nu se iţească peste calapod
1.000 lei amendă pentru transportatorii ce nu plătesc libera trecere
Câmpanu ales preşedinte al delegaţiei permanente de observatori
Strigăt de ajutor!
Judeţul Botoşani va avea o carte albă a patrimoniului
Avantaje pentru angajarea ţiganilor
Medicii de familie par a fi mulţumiţi cu promisiunile ministerului
Caz grav de meningită
Ecotaxa, amânată pe mai târziu
O lecţie de cuplare
Horoscop
Face un troc avantajos... de nevoie
Chec din cartofi
Victorie a sindicatului Impact asupra Protecţiei Copilului
Nemulţumirea lui Voiculescu
Comunicat de presă IJU
E nevoie de intervenţia Guvernului Român pentru stoparea manifestărilor anti-româneşti
Noua dilemă creată sau indusă: romi sau rromi?
Incendiu la fabrica de ulei din Viişoara
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog