In Uniunea Europeana, bacteriile Campylobacter si Salmonella sunt cele mai frecvente surse de infectie prezente in mancare, in special in carnea fripta. In 2008, cercetatorii Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) au realizat un studiu in cadrul caruia au extras mostre din 10.132 de loturi de carne din 561 de abatoare din cele 26 de state membre UE. Au selectat zece pui din fiecare lot si au analizat continutul intestinului gros a in cautarea bacteriei Campylobacter, dupa care au verificat prezenta ei si a bacteriei Salmonella in pielea gatului si a pieptului.
Campylobacter a fost gasita in peste 75% din carcasele puilor din 26 de state membre. Doua treimi dintre ele erau contaminate cu tulpina Campylobacter jejuni si o treime cu Campylobacter coli, in rest fiind vorba de alte tulpine. Romania a inregistrat un procent de contaminare de 64,2%. Infectiile cu Campylobacter provoaca, in general, diaree inflamatorie, crampe, febra si dureri si atrag cu sine o rata ridicata de deces. In plus, o cercetare realizata in 2004 arata ca bacteria cu pricina are o rezistenta multipla la antibiotice.
In ceea ce priveste Salmonella, aceasta a fost intalnita in 22 dint cele 26 de state membre cuprinse in studiu, iar raspandirea ei a variat intre 0 si 26,6% , cu o medie de 15,7%. Ungaria a inregistrat procentul cel mai ridicat de contaminare peste 85%, in timp ce al Romaniei a fost de 4,9% . Simptomele cele mai frecvente in cazul infectarii cu aceasta bacterie sunt greata, durerile abdominale, diareea si voma.
Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor sfatuieste ca gatirea minutioasa si igiena stricta din bucatarie poate preveni sau reduce riscurile impuse de carnea contaminata cu cele doua tipuri de bacterii.
Agenţia de presă HotNews