A spus ca unul dintre posibilele motive este cresterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor si pune presiune pe inflatie. Petre Daea spune ca este o explicatie pe care o catalogheaza "impotriva tarii". La randul sau, premierul Mihai Tudose a ironizat situatia: Au inceput sa circule caricaturi cu gaini care isi cumpara haine de blana. Trebuie precizat ca Bogdan Chiritoiu a fost pentru cateva secunde in sala de sedinta, insa a parasit-o inainte ca Daea sa faca declaratiile.
"Am rugat, prin adresa scrisa, pentru ca asa e normal intre institutiile statului sa comunicam, asa cum trebuie, presedintele Concurentei care, daca este astazi aici, poate sa mai dea o data o explicatie pe care n-as cataloga-o decat impotriva tarii. Foarte atent spun acest lucru si foarte apasat, pentru ca a spune ca sunt diferente de pret ca urmare a faptului ca au schimbat, ca e deficitul bugetar, mi se pare prea mult", a spus Daea.
"Ar fi bine sa dea explicatii Guvernului Romaniei, pentru ca dumnealui nu este paun printre gaini, fara sa-si pateze aripile si noi sa fim in fiecare zi perpeliti, fie de situatia reala pe care o are tara, iar dumnealui se plimba cu explicatii cautand un raspuns peste doi ani de zile cand nu mai sunt nici gainile si poate nu mai suntem nici noi", a spus Daea.
Acesta sustine ca fermierul îl produce oul cu 36 de bani. "Îl scoate la poarta fermei sigilat, ambalat, etichetat, îl și transportă în piață, îl duce pe raft, practic, îl pune pe raft și de aici, deodată, până la 1 leu, ceea ce din punctul nostru de vedere nu este justificat", considera ministrul agriculturii.
"Fac apel sa se abtina de la explicatii din acestea superfluu", a adaugat Daea. Acesta a mai acuzat ca din 15 noiembrie nu a primit nicio comunicare scrisa din partea Consiliului Concurentei, desi Bogdan Chiritoiu "imi tot spunea ca-mi cere documente si date".
Reamintim ca in urma cu o zi, Bogdan Chiritoiu a declarat ca"excesul de cerere din deficitul bugetar se duce in importuri, creste deficitul comercial. Deci daca am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce genereaza o scadere a cursului si genereaza inflatie. Intrucat mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade fata de euro, acestea genereaza o crestere a preturilor. Sunt legi ale economiei".
Agentia de stiri HotNews