Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23242
De la 07 Ianuarie 2003
87675060

Petrom şi ExxonMobil au descoperit gaze naturale în Marea Neagră

  • 3 February 2012, 23:00
Petrom impreuna cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei ExxonMobil, au anuntat vineri ca Domino -1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, indica prezenta gazelor naturale. "Acest fapt este incurajator, insa este prea devreme in procesul de explorare si evaluare a datelor pentru a specula daca se vor dovedi comerciale sau nu", se mentioneaza in comunicat.
Sonda Domino -1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri si este forata cu tehnologie de ultima generatie. Operatiunile de foraj au inceput la sfarsitul anului 2011 si se desfasoara in continuare. Se estimeaza ca adancimea totala a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul marii.
Perimetrul Neptun are aproximativ 9.900 km2 in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 m. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. In perioada 2009-2010 Petrom si ExxonMobil au achizitionat date pentru peste 3.000 km2 din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D.
Deepwater Champion a fost construit in Coreea de Sud si a fost proiectat special pentru un acces facil in si din Marea Neagra. Deepwater Champion este o nava de foraj marin cu coca dubla care poate opera in medii moderate si pana la adancimi de 3.000 de metri. Nava a fost construita in 2011 de catre Hyundai Heavy Industries, Coreea de Sud.
Nava Deepwater Champion este capabila sa sa opereze pana la adancimi de 3.000 de metri (adancime ce poate fi extinsa pana la 3.600 m) si poate fora pana la adancimi de 12.191 m.
Nava masoara 229 metri in lungime si 36 de metri in latime si este propulsata de un motor principal de 60.346 Cai Putere (45 MW). Nava are si un helipad de 22.2 m x 22.2 m care permite aterizarea de elicoptere Sikorsky S61N si elicoptere S92A.
Condiitile de operare:
- Viteza maxima a vantului: 48,8 noduri
- Inaltimea maxima a valurilor: 6 m
Conditii de navigare pe furtuna:
- Viteza maxima a vantului: 100 noduri
- Inaltimea maxima a valurilor: 13 m
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Mama lui Bulă
Caricatura zilei
Număr unic pentru deranjamente în alimentarea cu energie electrică
Din nou fruntaş la “Săptămâna educaţiei globale”
BMW distrus de flăcări
10 incendii într-o singură zi
În 2012 vom avea UN NOU CET
Drept la replică - Modern Calor
Precizări din partea societăţii Modern Calor
Petru Bogatu: Trebuie schimbată denumirea Republicii Moldova
De principiu, Opoziţia va merge la consultări
Botoşani: Drama trăită de Denis şi Georgiana
La sfârşitul lunii februarie aflăm ce USL-işti se bat pentru primării
Directorul Modern Calor acuzat de Ţurcanu că ia clienţi cu arcanul
„Guvernul este autist”
La „Mavromati” lucrările de reabilitare au avansat foarte mult
Botoşani: Lista şcolilor închise
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă