Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20692
De la 07 Ianuarie 2003
122880759
Petru BOGATU:

Moscova, prima linie de război

  • 26 January 2011, 23:00
Cine sapă groapă altuia cade singur în ea. Putin, care ne-a menit un Kârgâzstan în Republica Moldova, s-a ales cu un Afganistan la el acasă, chiar în inima Rusiei.
Carnagiul de luni din aeroportul Domodedovo pare să fie mai mult decât un act terorist. El arată o dată în plus că prima linie de război se mută din Caucazul de Nord la Moscova.
Încărcătura explozivă detonată în capitala Rusiei a ucis 35 persoane şi a rănit altele 170. Printre victime se numără şi doi cetăţeni ai Republicii Moldova care au fost spitalizaţi. E o mare nenorocire, desigur, pe care noi o regretăm foarte mult. În ultimii ani în lume, ce-i drept, au fost comise atentate şi mai sângeroase. Însă cel de luni poartă pecetea eşecului istoric suferit de regimul Putin. Teroarea de la Domodedovo induce la Moscova o pronunţată stare de război.
Privită din acest unghi, Rusia nu se deosebeşte acum prea mult de Afganistan, Irak sau Pakistan, unde atacuri ucigaşe au loc uneori zilnic. Războiul de uzură al Kremlinului cu mişcarea separatistă din Cecenia s-a soldat astfel cu un fiasco total.
Insurgenţii nu numai că au rezistat, ci şi au reuşit să se constituie într-o forţă fundamentalistă musulmană care pretinde acum să desprindă de Rusia întregul Caucaz de Nord.
Mai mult decât atât. Războiul antiinsurecţional local s-a extins de la periferie în centru. În martie 2010, precum se ştie, un atentat cu 39 de morţi s-a produs în metroul Moscovei. Iată că la mai puţin de un an de atunci este lovit cel mai mare aeroport din Rusia.
Cu alte cuvinte, sunt atacate nu doar simple localuri aglomerate, ci obiective strategice, teroriştii dând de înţeles astfel că îşi propun să afecteze cele mai sensibile ţesuturi ale organismului de stat. Teatrul de război se transferă pe străzile Moscovei.
Deşi acum zece ani a promis stabilitate şi securitate în schimbul limitării drastice a drepturilor omului şi libertăţilor cetăţeneşti, Putin în cele din urmă a adus teroarea chiar sub zidurile Kremlinului. Ca şi în 1941, ruşii se văd astăzi siliţi să lupte pe teritoriul lor naţional, nu doar pe cel al coloniilor cotropite. Acest fapt, neîndoios, îşi va lăsa amprenta asupra politicii interne şi externe a Moscovei.
Se pare că de acum încolo vom avea de a face cu o ţară în care frontul va trece chiar prin capitala ei. Acest fapt este un motiv în plus pentru Republica Moldova să se mişte cât mai rapid posibil în direcţia vestică.
Vocea Basarabiei

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cancerul de col uterin face ravagii printre botoşănence
Spitalele judeţului s-au dezobişnuit să mai facă datorii
Pacienţii botoşăneni au acceptat umili taxa de internare
Trebuie mai mulţi logopezi în şcoli
Directorul DFP linişteşte primarii vitregiţi de fonduri
Concedieri la Modern Calor
peste douăzeci de angajaţi disponibilizaţi
Lucrările din Centrul Vechi sunt în grafic
Guvern: Anvelopele de iarnă, obligatorii din noiembrie
Tv SOMAX – Medicul de familie
Strig㠄hoţii!” ca să nu fie descoperiţi
Vor un circ politic mai lung
Ioan Rotundu
Emil Boc solicita declanşarea inspecţiilor fiscale generale la societăţile care au majorat preţul carburanţilor
Bancul zilei: Calm de pompier
Caricatura zilei: Gelozie
Nu avem o soluție în ceea ce privește alegerea șefului statului
Monumentele românilor din Basarabia
Puterea economică se deplasează dinspre Vest spre Asia
la Davos, Nouriel Roubini nu mai e atât de pesimist
Horoscop
Noua directivă privind plăţile contractuale
Facturile trebuie achitate in mai puţin de 60 de zile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog