Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8896
De la 07 Ianuarie 2003
101879204
Petru Bogatu:

Al doilea Gorbaciov, o nouă catastrofă geopolitică

  • 27 September 2013, 23:00
Mai în glumă, mai în serios, de ani buni circulă prin Basarabia o sugestie. Zice-se că n-ar strica să-i înălţăm, la Chişinău, un monument lui Gorbaciov, pentru că fără el URSS ar fi existat şi astăzi. Privit din acest unghi, şi Putin merită cel puţin un bust în faţa reprezentanţei UE în Republica Moldova.
Cum „macho" a devenit loser
Fără actualul lider de la Kremlin, exista riscul ca Rusia să înlocuiască URSS în spaţiul ex-sovietic. Aşa însă încoace vine Uniunea Europeană. Şi, nu în ultimul rând, Alianţa Nord-Atlantică.
Putin consideră, precum se ştie, că dispariţia Uniunii Sovietice este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut. El s-a zbătut mult ca să atenueze consecinţele acestui „dezastru" care îl face să sufere şi astăzi. A creat Uniunea Vamală. A folosit biciul şi turta dulce pentru a readuce fostele republici sovietice sub comanda Kremlinului.
Totuşi, deşi pare o mână forte, un politician de succes, un lider maxim care pretinde că a redat Rusiei măreţia de altădată, că ar fi ridicat ţara din genunchi, în realitate Putin e un perdant ordinar. Un loser.
Înfrângeri în lanţ
Judecaţi şi singuri. Sub el, ţările baltice au intrat în NATO şi UE. Chiar în primii ani ai mandatului său, au aderat la Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică foştii sateliţi ai Moscovei din blocul sovietic: Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria etc.
Tot atunci, Moscovei i-a scăpat de sub control Ucraina. Candidatul filorus pierduse alegerile prezidenţiale din această ţară. În consecinţă, Kievul, sub Iuşcenko, a optat pentru vectorul occidental, pariind pe integrarea euroatlantică. Nici instalarea ulterioară la putere a favoritului său, Victor Ianukovici, nu l-a ajutat pe Putin să câştige terenul irosit. Dimpotrivă. Războiul comercial dezlănţuit de el în ultimul timp a stârnit în Ucraina o avalanşă nemaipomenită de sentimente antiruse, fapt ce a exclus orice posibilitate de revenire a Kievului în braţele Kremlinului.
Pe urmă, Putin a fost înfrânt în lupta pentru Serbia. Totodată, recunoaşterea internaţională a independenţei Kosovo a pus capac planurilor ruse de dominaţie în Balcani.
Chiar în primii ani ai aflării sale la putere, Putin a pierdut Azerbaidjanul care a încheiat un parteneriat strategic cu SUA, luându-şi concomitent o distanţă de precauţie faţă de Rusia. În 2005, CSI fusese părăsită de Turkmenistan, iar în 2008 – de Georgia.
În absenţa unor alte soluţii, cedându-i puterea deplină delincventului sadic Ramzan Kadîrov, Putin a pierdut de fapt Cecenia care, pe banii contribuabililor ruşi, a devenit efectiv independentă de Moscova. Între timp, jihadul musulman s-a extins în toate autonomiile Caucazului de Nord, un sângeros război terorist, de la Inguşetia până la Daghestan, cuprinzând întreaga zonă.
Putin a dat cu piciorul ofertei germane de asistenţă tehnologică şi modernizare rapidă în schimbul retragerii din Transnistria. Ca rezultat, Rusia rămâne o ţară cu o economie extensivă extrem de vulnerabilă, dependentă periculos de exporturile de gaze şi petrol. Încetinirea creşterii economice din ultimele luni nu face decât să crească riscurile pentru stabilitatea politică internă.
Groparii Rusiei
Verticala puterii, crezul velicorus şi mesianismul pan-ortodox, impuse de Putin, au ruinat toleranţă imperială de odinioară a societăţii ruse, dezbinând-o şi antagonizând-o. În aceste condiţii, aşa-zisul proiect eurasiatic e o profanare, o făcătură propagandistică fără nici un sorţ de izbândă.
În fine, dar nu şi în ultimul rând, asocierea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE îl aduce pe Putin la un capăt de ţară. Anume el este ultimul preşedinte rus care pierde definitiv ceea ce a fost cândva Rusia Kieveană fără de care Moscova, vorba lui Zbigniew Brzeziński, n-are nicio şansă să-şi satisfacă vreodată poftele imperiale.
Nici Gorbaciov n-a vrut să distrugă URSS. Din contra. El şi-a dorit doar s-o perfecţioneze. Şi Putin şi-a propus să refac㠄Rusia mare" de odinioară, nu s-o îngroape. Ceea ce-i leagă pe cei doi politicieni e că ambii până la urmă au clacat lamentabil, obţinând un rezultat exact invers celui scontat.
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Românul în Iad
Proprietarii ar putea fi obligaţi să-şi monteze detectoare de fum in locuinţe
Boala Alzheimer: Cum recunoaştem simptomele?
Plângere împotriva Lituaniei în legătură cu închisori secrete CIA
Reacţia Bucureştiului e foarte timidă în dosarul Schengen
autorităţile parcă au fost prinse pe picior greşit
Fostul ministru Ovidiu Silaghi, audiat la DNA fiind acuzat de trafic de influenţă
Un nou magazin la Uvertura Mall
Primăria Botoşani – Comunicat de presăSĂ
Luaţi-v㠓Măcelarul” acasă sau ce lipseşte Americii în România!
Câmpeanu: Încercăm să reducem CAS, restul taxelor sunt foarte mici
Primarii din marile oraşe franceze consideră imposibilă integrarea romilor
Dan Diaconescu, executat silit pentru o datorie la bancă de peste cinci milioane de euro
BNR: Economia dă semnale contradictorii
piaţa muncii transmite mesaje pesimiste
Un şut în cur maestrului Cobâlă
Ioan Rotundu
Botoşani: Primăria a organizat Zilele recoltei cu legume social-democrate
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă