Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1085
De la 07 Ianuarie 2003
123124656
pnl
Petru Bogatu:

CSI se închide, iarna se anulează, Putin se îmbolnăveşte

  • 30 October 2012, 23:00
Planuri eşuate, vizite anulate, reuniuni amânate, întrevederi suspendate. O adevărată epidemie de evenimente compromise s-a abătut asupra Moscovei în ultimele zile. Şi toate au o singură pricină: starea de sănătate precară a liderului de la Kremlin.
Ciudăţeniile se ţin lanţ
În această ţară care, vorba poetului, nu poate fi înţeleasă cu mintea, de la un timp încoace ciudăţeniile au început să se ţină lanţ. Ruşii, de exemplu, iar au dat cu piciorul în fusul orar şi au refuzat să treacă la timpul de iarnă.
O vreme, experţii se căzneau să găsească nişte justificări raţionale pentru gesturile stranii ale „liderului naţional”. Când preşedintele Putin şi-a anulat vizita în Turcia, mulţi au pus acest fapt pe seama tensiunilor iscate între Moscova şi Ankara în urma războiului din Siria.
Când Putin şi-a contramandat voiajul în Pakistan, unde urma să participe la un summit consacrat situaţiei din Afganistan, elitele politice internaţionale au rămas tablou. Destule voci au încercat, totuşi, să explice absenţa liderului de la Kremlin prin neînţelegerile dintre Rusia, pe de o parte, şi puterile NATO, pe de altă parte.
„Şeful nu-i bine”
Între timp, gluma a început să se îngroaşe. Capac la toate a pus ultimul eveniment suspendat. La finele săptămânii trecute, nitam-nisam, s-a anunţat amânarea, la rugămintea Federaţiei Ruse, a summit-ului CSI de la Asgabat. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. Ca Moscova, singură şi nesilită de nimeni, să neglijeze o reuniune CSI, părea până nu demult un lucru cu totul neverosimil.
Devenise clar că se întâmplă ceva cu totul ieşit din comun. Mai multe surse internaţionale afirmă că Putin s-ar fi îmbolnăvit atât de serios încât nu mai poate să se mişte de sine stătător. Agenţia Reuters, un model în materie de credibilitate, transmite că liderul rus „ar avea probleme cu spatele şi necesită în viitorul apropiat o intervenţie chirurgicală”.
Trei funcţionari din anturajul preşedintelui au mărturisit, sub acoperirea anonimatului, că ceva nu-i în regulă cu „liderul naţional”. „Şeful nu-i bine”, a afirmat unul dintre ei. Altul susţine că l-ar fi văzut pe Putin într-un corset ortopedic. Presa străină precizează că la reuniunea APEC de la Vladivostok preşedintele rus şchiopăta.
Zicem Putin şi ne gândim la Brejnev
Indiferent ce o fi avut liderul de la Kremlin, osteocondroză, entorsă, scolioza sau hemoroizi care, după cum susţine mass-media, i-ar provoca dureri insuportabile, un lucru mi se pare simptomatic. Putin începe tot mai mult să se asemene cu Brejnev. Pentru că, oricât de „macho” ar fi, el nu are vână de Stalin.
Prin tentaţia de a guverna la nesfârşit, prin pretenţia de a fi singurul decident real în stat, prin obsesia de a-şi secretiza bolile, liderul actual al Rusiei aminteşte pe zi ce trece tot mai mult de anecdoticul secretar general care se încăpăţâna să conducă ţara din ipostaza unui marasm profund şi fără de scăpare.
Totuşi, ca asemănarea să fie totală, trebuia ca Putin să se îmbolnăvească subit când îi era lumea mai dragă. Şi mai urma ca suferinţa lui să devină o problemă naţională, iar informaţiile privind problemele sale de sănătate să fie clasificate ca fiind un secret de stat. Acum comparaţia-i perfectă.
Cu un regim ultracentralizat, cu un stat poliţienesc, cu o filozofie antioccidentală, cu o politică antidemocratică, cu o economie dependentă de gaze şi petrol, cu un lider inadecvat care trăieşte de parcă speră să nu moară niciodată, Rusia se îndreaptă, ca şi URSS pe vremuri, spre un colaps iminent. Amin!
Jurnal.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Prezervativul românilor şi guma francezului
Dan Voiculescu vrea iar suspendarea lui Traian Băsescu
îin 9 decembrie, odată cu parlamentarele, să fie şi referendumul de demitere
Regulamentul financiar al UE: mai multă transparenţă, avantaje, dar şi impuneri
Iulian Craciun va candida din partea ARD împotriva lui Dan Voiculescu
el este un tânăr imobilizat într-un cărucior cu rotile
Ticăloşi până în ultima zi de mandat
senatorii au respins solicitarea ANI privind încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu
Despre Biserică cu regizorul Cristian Mungiu
Posibili viitori senatori de Botoşani
Ioan Rotundu
Întâlnire cu scriitorul Dan Lungu la Botoşani
Schimb de ştafetă în CJ
Munca lui Flutur aplaudată de USL-işti la Modern Calor
Prefectul a verificat stadiul pregătirilor pentru iarnă
Botoşani: Transmiterea în direct pe Tv a şedinţei CJ a încins spiritele
Razie în Piaţa Centrală printre comercianţi
Trenul direct Botoşani –Bucureşti ar putea reveni în circulaţie
Botoşaniul se înfrăţeşte cu Râşcani
Manuela Zarug şi-a dat demisia din Consiliul Local
Candidaţii ARD Botoşani sunt gata de luptă electorală
Mor mai mulţi botoşăneni decât se nasc
Peste distribuirea cardurilor naţionale de sănătate s-a aşternut tăcerea
Din nou se vrea introducerea uniformei şcolare
Săptămâna viitoare este programat procesul asistenţilor medicali
Botoşani: Constantin Conţac şi fiul său Liviu au ajuns după gratii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog