Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1999
De la 07 Ianuarie 2003
76679030
Petru Bogatu:

Cum a oprit Armata Română revoluţia mondială

  • 18 April 2012, 23:00
Acum exact 93 de ani a început cel de-a doilea război al Rusiei sovietice împotriva României. Cel dintâi, precum se ştie, a fost dezlănţuit de Lenin încă la finele lui 1917 pentru a împiedica Bucureştiul să se opună înţelegerilor sovieto-germane de la Brest-Litovsk şi, ulterior, pentru a descuraja curentul unionist din Basarabia.
În primăvara lui 1919, căpeteniile bolşevice de la Petrograd au atacat România pentru a sprijini “Ungaria sovietic㔠condusă de comunistul Bela Kun. La 16 aprilie Armata Roşie a lansat o ofensivă de proporţii de-a lungul râului Nistru. Totodată, Hristian Rakovski, conducătorul guvernului sovietic din Ucraina, şi Gheorghi Cicerin, comisarul poporului de la Moscova pentru afaceri externe, au dat un ultimatum Bucureştiului prin care solicitau evacuarea trupelor române şi returnarea Basarabiei, specificând că scopul lor era, după cum arată Larri L. Watts în fulminanta sa carte “Fereşte-mă Doamne de prieteni”, “de a acorda întreaga asistenţă fraţilor unguri sovietici”.
Cu o zi mai înainte, pe 15 aprilie 1919, trupele maghiare bolşevizate au intrat în Transilvania, atacându-i pe români în Valea Crişului. Armata Regală a ripostat sec şi a pus pe fugă inamicul. Ostilităţile au durat însă până în luna iulie, chit că regimul sovietic de la Budapesta putea fi înfrânt mult mai înainte.
Din păcate, înaintarea trupelor române a fost oprită printr-o decizie a Consiliului Suprem Aliat al Antantei. Datorită acestui fapt, Bela Kun câştigă timp şi începe să invadeze Slovacia. Trupele bolşevizate ale Ungariei s-au apropiat în a doua jumătate a lunii mai 1919 de Bratislava, riscând să facă astfel joncţiune cu Armata Roşie din Ucraina. Maghiarii instalează la 16 iunie Republica Sovietică Slovacă, anunţând cu surle şi trâmbiţe că de la acest cap de pod se va propaga triumfător în toată lumea revoluţia mondială care, după Marx, era indispensabilă pentru victoria definitivă a comunismului pe glob.
Reorganizată și consolidată, armata ungară declanșează la 20 iulie 1919 atacul împotriva unităților române staționate de-a lungul Tisei. După câteva zile de retrageri tactice, armata română a contraatacat fulgerător, strivind redutele inamicului. În consecinţă, la 1 august cade oraşul Mezokovesdl, la 2 august este ocupat orașul Cegled. Armata ungară se dezintegrează şi se dizolvă. La 4 august 1919 trupele române intră în capitala ungară Budapesta. Liderul comunist Béla Kun fuge la Viena, unde este arestat.
Cu vreo jumătate de secol înainte de aceste evenimente, Marx şi Engels au catalogat poporul român ca fiind prin natura sa inerent „reacţionar”, vinovat de înfrângerea revoluţiei de la 1848. Intuiţia, trebuie să recunoaştem, nu i-a înşelat.
Românii au stins în 1919 focul revoluţiei mondiale pe care Lenin şi Troţki, în conformitate cu învăţăturile marxiste, au încercat să-l aprindă în Ungaria pentru a incendia toată planeta. Se vede că suntem un neam sănătos, eminamente antimarxist, antiutopic şi antirevoluţionar. Românii sunt efectiv o naţiune PRO bunul simţ.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Cocoşul lovit şi omul cinstit
Grec bogat, vând insulă. Accept variante, asigur discretie
Credinţa în Dumnezeu este iî declin în întreaga lume
cu excepţia Rusiei, Sloveniei şi Israelului
Cum va fi vremea joi şi vineri în ţară şi în Bucureşti
Ne dorim ca maghiara să devină limbă oficială la nivel regional
Tensiuni în USL din cauza unei candidaturi de sector
PSD şi PNL se ameninţă reciproc cu ruperea protocolului
Botoşani: Municipiul va fi înţesat cu camere video
Sarmale şi vin de Sfântul Gheorghe pentru botoşăneni
Jandarmii au intervenit pentru un câine periculos
Astăzi încep Zilele Botoşaniului - programul festivităţilor
Concediat ca medic, vrea primarul Botoşanilor
Medici de la Spitalul SF. Spiridon din Iaşi vor colabora cu UPU Botoşani
Oficialii sistemului sanitar vor mai mulţi medici la ţară
Adolescenţi ajunşi la spital după chefuri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă