Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
3444
De la 07 Ianuarie 2003
68391380
Petru Bogatu:

Monstruoasa coaliţie Voronin-Roşca

  • 13 January 2016, 23:00
Titlul de mai sus nu insinuează că ex-preşedintele comunist şi fostul lider PPCD ar fi pe cale să revină în forţă, ci descoperă doar că perfidul lor joc de putere recidivează. Reapare cu mulţi actori noi, ce-i drept, dar încadraţi în aceleaşi tipare vechi, scrie Petru Bogatu în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.
Istoria se repetă
Ce a fost va mai fi şi ce s-a făcut se va mai face, spune Eclesiastul. Nu este nimic nou sub Soare. Oricum ai da, istoria se repetă. Prima oară ca tragedie, a doua oară ca farsă.
Noua majoritate parlamentară, încropită de tripleta Plahotniuc-Lupu-Candu, este de fapt o vrăjeală menită să perieze o emanaţie a Partidului Comuniştilor prin alierea cu un pretins lider al cauzei româneşti din stânga Prutului. Asistăm, de fapt, la reeditarea schemei PCRM-PPCD din 2005-2009.
Asemănarea dintre dubletele Plahotniuc-Ghimpu şi Voronin-Roşca nu este poate perfectă în ceea ce priveşte forma. Totuşi, din punctul de vedere al conţinutului şi scopurilor urmărite, similitudinile sunt uluitoare.
Judecaţi şi singuri. Nucleul noii guvernări este constituit din Marian Lupu şi grupul său paraşutat în PDM direct din PCRM. Aripa Diacov din acelaşi partid l-a votat în 2005 pe Voronin împreună cu Iu. Roşca.
Acest conglomerat toxic a fost întărit recent cu două treimi din grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor. Şi, în sfârşit, Păpuşarul de azi al teatrului de marionete din vârful piramidei era şi în deceniul trecut sforarul numărul 1 al regimului comunist.
Scorpionul şi broasca
Aidoma cuplului Voronin-Roşca, tandemul Plahotniuc-Ghimpu e un amestec de complicitate, corupţie, sete comună de parvenire şi constrângeri exercitate de oligarh asupra liderului liberal. Alierea dintre ei în actualele condiţii pare să fie letală pentru PL.
E ca o cooperare dintre scorpion şi broască. Ca să treacă o apă mare, cel dintâi a rugat-o pe cea de-a doua să-l ia în spate. De îndată însă ce-a urcat şi a ajuns la mijlocul râului, a înţepat-o, pentru ca asta îi este firea. Astfel, pretinsa nouă majoritate parlamentară e formată dintr-un vampir care, după cum bine se vede, suge sângele altor partide (PCRM, PLDM), şi un cadavru politic a cărui fantomă ne va da târcoale până la proximele alegeri.
Cum nu au nicio şansă să se legitimeze la putere prin votul popular, PDM şi PL, ca şi altădată PCRM şi PPCD, vor aluneca pe toboganul autoritarismului. Monstruoasa coaliţie va căuta să-şi perpetueze dominaţia prin înăsprirea regimului şi reprimarea adversarilor politici.
Cazul Leancă
Există însă şi diferenţe. Ca şi acum zece ani, când Roşca l-a ademenit pe Oleg Serebrean să i se alăture pentru a-l murdări şi pe el şi a polua cât mai mult cu putinţă segmentul de dreapta al eşichierului politic, acelaşi lucru l-au încercat astăzi Plahotniuc şi Ghimpu în privinţa lui Iurie Leancă şi a partidului său.
Pasienţa însă nu le-a reuşit deocamdată. Şi nici nu-i de mirare. PPEM este finanţat de fundaţia creştin-democrată Konrad Adenauer din Germania care cere sfărâmarea sistemului oligarhic de la Chişinău.
Rămâne de văzut, ce-i drept, cât va rezista Leancă, care pare să aibă destule schelete în dulap, presiunii pe care o pune Partidul Democrat. Cedarea lui în faţa lui Plahotniuc echivalează pentru el cu un suicid, deoarece partidul său s-a născut ca o disidenţă anti-sistem şi de aceea cârdăşia cu cleptocraţia îl va omorî pe loc.
O putere zdrenţuită
Oricum , refuzul PPEM de a intra în monstruoasa coaliţie dovedeşte o dată în plus că partenerii de dezvoltare resping ferm orice tentativa de conservare a sistemului ticăloşit prin mimarea unei alianţe proeuropene. Şi asta e defectul ei congenital.
Spre deosebire de perechea Voronin-Roşca care un timp a dus cu zăhărelul Occidentul, duetul Plahotniuc-Ghimpu este indezirabil şi în Europa, şi peste Ocean. Va fi perceput din capul locului şi pe plan intern, şi pe cel extern drept un regim odios lipsit de orice credibilitate.
Încropită din zdrenţele unor entităţi politice sfâşiate, noua putere ce se prefigurează la orizont nu va fi mai trainică decât anteriul lui Arvinte. Peticită după ce i s-a tăiat din mâneci şi recroită după ce i s-a tăiat din coate, se ţine numai în firele putrede de care trage Plahotniuc. Şi dacă aţele se rup?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” prezintă
Pretul petrolului creste pentru prima data in ultimele 8 zile
Balanta de plati: deficit de peste un miliard de euro
Ancheta la un liceu, dupa ce un profesor a propus "dreptul profesorului de a purta arma in scoala"
Proiectele de acte normative adoptate în şedinţa Guvernului României
din 13 ianuarie, ora 10.00
PROGRAMUL PRIMULUI-MINISTRU DACIAN CIOLOŞ
în perioada 14 – 16 ianuarie
MAE: In ultimii 5 ani s-au inregistrat 13 "cazuri Bodnariu" in Norvegia
Dan Suciu: La mijlocul lunii februarie vom avea o noua forma a proiectului Legii salarizarii bugetare
Ministru rus: Perioada preturilor reduse la petrol ar putea dura decenii
Un proeminent analist rus si critic al lui Putin a fost gasit mort in apartamentului sau de la Moscova
Politia turca a retinut primul suspect dupa atentatul sinucigas din centrul Istanbulului.
Oficial turc: Terorismul, principala problema cu care se confrunta omenirea in acest
Uniunea Europeana lanseaza o ancheta fara precedent impotriva Poloniei,
dupa modificarile controversate privind functionarea Curtii Constitutionale
Horoscopul zilei de 14.01.2016
Bancul zilei: Romantism românesc
Reţeta zilei: Tocăniţă de pui cu piure şi caşcaval
CEDO: E legal ca angajatorul sa iti citeasca discutiile personale.
Cazul unui roman care a vorbit cu logodnica pe Messenger
Botoşani: Misterele acţiunii popeşti a protopopului Leonte
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă