Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11820
De la 07 Ianuarie 2003
122583759
Petru Bogatu:

Primăvara arabă se ucrainizează iarna?

  • 24 January 2014, 23:00
Imagini de groază ne parvin din Ucraina. Canalul Euronews relatează de la Kiev că ciocnirile încep să îmbrace forma unor acţiuni militare.
Cocteiluri Molotov, baricade şi blindate
Martorii oculari sunt şi mai tranşanţi. Site-ul „Evromaidan" scrie, bunăoară, că în oraş miroase a praf de puşcă de parcă e un război în toată legea.
Centrul capitalei ucrainene e numai foc şi pară. Nici nu-ţi vine să crezi că e o confruntare reală la mijloc şi nu un film de acţiune.
La ora când scriu aceste rânduri, ostilităţile între protestatari şi forţele de ordine s-au soldat cu 5 morţi şi peste 300 de răniţi. Radio Svoboda transmite că în oraş se ridică peste tot noi baricade. Au loc lupte corp la corp. Pe străzile Kievului au apărut blindate.
Manifestanţii aruncă în direcţia forţelor de ordine cu cocteiluri Molotov. De cealaltă parte, miliţienii şi trupele de Interne ripostează virulent, trăgând cu gloanţe de cauciuc, folosind gaze lacrimogene şi lansând grenade asurzitoare.
Violenţe şi în provincie
Situaţia devine şi mai înspăimântătoare dacă aruncăm o privire în provincie. Încep să se creeze miliţii populare. Violenţele se extind rapid până şi în estul Ucrainei cu o populaţie preponderent filorusă. Ciocniri sângeroase, bunăoară, s-au înregistrat la Doneţk. În alt colţ al ţării, la Lvov, mii de oameni blochează de trei zile unităţile militare pentru a împiedica trimiterea lor în capitală împotriva manifestanţilor proeuropeni. De la muntele Hovârla şi până la Marea Neagră întreaga ţară fierbe.
Rezmeriţa din ţara vecină pare o decupare a evenimentelor de acum trei ani din Tunisia şi alte ţări din nordul Africii. Primăvara arabă se ucrainizează în plină iarnă.
Este uimitor cât de mult se aseamănă astăzi Ucraina anului 2014 cu Egiptul din 2011. Şi nu este vorba doar de amploarea protestelor.
Un nou episod al revoluţiei Twitter?
O similitudine simptomatică este folosirea reţelelor de socializare pentru organizarea revoltelor. Manifestanţii şi-au făcut zeci de site-uri sau bloguri care relatează în direct de la faţa locului. Comunicarea online înlesneşte o mobilizare exemplară a protestatarilor. Pare-se că suntem în mijlocul unui nou episod al revoluţiei Twitter.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, deja a ameninţat că va interveni în evenimentele de la Kiev. Dacă acest lucru se va întâmpla, vremurile lui Petliura şi Mahno de acum 95 de ani vor părea floare la ureche. Între Rusia şi Europa va apărea un crater ucrainean uriaş care va scuipa limbi de foc.
Tensiunile de astăzi le depăşesc cu mult, bineînţeles, pe cele de acum 10 ani care l-au adus la putere pe Victor Iuşcenko. Însă egiptizarea Ucrainei mai poate fi încă oprită dacă Ianukovici cedează şi anunţă alegeri anticipate. În caz contrar, nu văd cum mai pot fi îndreptate lucrurile. Ţara va fi cuprinsă de teroarea unui adevărat război civil.
Preşedintele ucrainean a purtat negocieri cu Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk şi Oleg Tiagniboc. Aceştia trei conturează vârful militant al opoziţiei ucrainene. Ei i-au dat lui Ianukovici un ultimatum de 24 de ore şi asta spune totul despre capacitatea de comunicare şi şansele de împăcare dintre părţile beligerante.
Oricum ar fi, Ucrainei îi este scris să fie de acum încolo altfel. Noi, vecinii ei de vest, vom simţi poate mai acut decât alţii această schimbare.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Poliţistul tomân şi maşina englezească
Horoscopul zilei
Consiliul Investitorilor Români a solicitat FMI si CE renunţarea sau amânarea cu un an a impozitului de 1,5% pe construcţiile speciale
Victor Ponta: Ministerul de Interne este coloana vertebrala a statului român
Dosarul I.C.A. - Dan Voiculescu: Curtea de Apel Bucureşti judecă apelul pe 7 martie
De ce a pierdut Mircea Badea procesul in primă instanţă cu Horia Georgescu
Victor Ponta confirmă că va solicita convocarea CSAT pentru demiterea
În ultimii doi ani, băncile au pierdut peste 7.100 de angajaţi
Sentinţele definitive in dosarul Poşta Română
Profesionalismul şi eficienţa lui Tudor Chiuariu în fruntea Comisiei juridice a Senatului nu au fost niciodată contestate
„Făcătura cu camionul”, încercare de discreditare a primarului de Copălău?
Botoşani: Fruntaşi şi codaşi în achitarea taxelor şi impozitelor locale
Obuz găsit la Stânceşti, Mihai Eminescu
Incendii provocate din neglijenţă
Partydul Kiss FM la Uvertura Mall
Presa-n gura lu' Rotundu - emisiunea din 24.01.2014
Tudor Chiuariu: Dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre fără probe. Voi face plângere la CEDO
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog