Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8328
De la 07 Ianuarie 2003
122580267

Petru Bogatu: A cui, totuşi, este Publica TV?

  • 14 September 2010, 23:00
Ca orice televiziune care se respectă, Publica TV este, desigur, o afacere. Dar a cui este aceasta în definitiv? Întrebarea este retorică doar în aparenţă.
A investit când îi sufla vântul în buzunare
La prima vedere, lucrurile sunt clare. Fondatorul oficial al Televiziunii Publica TV este Sorin Ovidiu Vântu. Că e o investiţie românească a trustului Realitatea-Caţavencu ne-o atestă actele. Acest fapt îl confirmă şi mogulul de la Bucureşti. La urma urmei, nici Publica TV nu ascunde că anume SOV este patronul ei oficial. Dar cum stau lucrurile în realitate? Ce spun faptele? Puse cap la cap, acestea ne obligă să fim sceptici. Să nu-l credem pe cuvânt pe SOV. Să punem la îndoială pretenţia sa că anume el ar fi adevăratul stăpân al televiziunii de ştiri de la Moldexpo.
Bănuiam din capul locului că ceva nu-i curat cu investiţia lui SOV în Basarabia. El a venit la Chişinău în a doua jumătate a anului trecut, când devenise limpede că afacerile sale nu mai merg strună. Imperiul său mediatic se prăbuşea. În 2009, şi-au suspendat activitatea ori au dat faliment mai multe publicaţii print care aparţineau trustului Realitatea Caţavencu. Printre ele se numărau şi ziare de tradiţie precum „Cotidianul" sau „Ziua".
Se vedea de la o poştă că lui Vântu îi suflă vântul prin buzunare. Era greu de crezut că în aceste împrejurări el se va încumeta să investească într-o nouă televiziune. Că se va duce pe aripi de vânt în Basarabia pentru a băga 5 milioane de dolari într-o afacere nesigură care nu are cum să-i aducă un profit imediat.
Din vara lui 2009, Vântu nu mai finanţează nimic
Odată cu arestarea lui SOV acum câteva zile, lucrurile au început să se lămurească, iar suspiciunile noastre de odinioară să se confirme. Surse din cadrul trustului Realitatea TV spun, potrivit cotidianului „Evenimentul Zilei", că SOV l-a finanţat doar până în lunile mai-iunie 2009. După asta însă se pare că s-a retras.
„În momentul în care a început să mai renunţe la finanţare, scrie „Evenimentul Zilei" în numărul de ieri, au apărut şi problemele - salarii neplătite şi întârzieri majore. Angajaţii s-au trezit că întârzie la plata creditelor şi trebuie să se roage de proprietari să plătească mai târziu chiria şi întreţinerea. În căutarea unui job mai sigur, mai mulţi au sărit în barca mogulului Dan Voiculescu".
SOV ducea o acută lipsă de lichidităţi şi, ca să poată achita măcar salariile, se vedea silit să împrumute pe unde apucă. Potrivit tabloidului "Cancan", jurnalistul Bogdan Chirieac, de exemplu, a creditat trustul Realitatea-Caţavencu cu o sumă între 500.000 şi un milion de euro.
Realitatea-i posomorâtă
Aşadar, televiziunea patronată de SOV a avut serioase probleme financiare cel puţin din vara lui 2009. De atunci pe Vântu îl bătea vântul. Realitatea de la Realitatea TV era pe cât de posomorâtă, pe atât de chinuitoare. Putea el să se aventureze în aceste condiţii într-o afacere risipitoare în Republica Moldova? Să arunce bani-n vânt? Să fim serioşi. Se pare că investiţia sa din anul trecut este un mare bluf.
Mă bate gândul că SOV din capul locului n-a fost decât o interfaţă între opinia publică din Basarabia şi oamenii de afaceri care au vrut să-şi tragă o televiziune la Chişinău fără însă a ieşi la rampă. Reputaţia îndoielnică şi criza de prestigiu îi împiedica, probabil, să iasă la vedere. De mogulul de la Bucureşti a fost nevoie pentru a se conferi o imagine şi o credibilitate românească noului canal TV. Astfel stând lucrurile, cui anume a servit implicarea înşelătoare a lui Vântu pe piaţa audiovizualului din Basarabia? Dincotro oare bate vântul?
E la mintea oricui că dinspre Est. Pentru că redistribuirea masivă de proprietăţi pe piaţa audiovizualului de la noi a început odată cu eliminarea din Republica Moldova a canalului TVR1. Astfel, informaţia dinspre Vest a fost limitată. De Vântu a fost nevoie pentru a sustrage atenţia de la acest fapt.
Cui concret, deci, foloseşte asta? În căutarea răspunsului la această întrebare, haideţi să vedem cine dintre magnaţii de la Chişinău se simte la televiziunea lui SOV ca acasă. Sau, mai exact vorbind, cine dintre ei intră direct în emisiunile de la Publica TV chiar de-acasă. Aţi văzut? V-aţi amintit? O.K. Concluziile le trageţi singuri.
Jurnal.md
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, miercuri, 15 septembrie
Invitaţie la un mare eveniment agricol al judeţului Botoşani
Bancul zilei: Tăcerea episcopului
Educaţia din faţa blocului
Un radical american, autointitulat "Osama bin Laden creştin"
a fost arestat de FBI
De pesate 15 ani se tratează cu ceai de păducel
COMUNICAT DE PRESA - Oficiul de Poştă
Participaţi la Sǎptǎmâna Mondialǎ a Spaţiului Cosmic: 4-10 Octombrie 2010
Flutur, albeaţa din ochii social-democraţilor
Abandonaţi în evul mediu
Ioan Rotundu
Conducta de apă de la Leorda, „victima” alunecărilor de teren
Săptămâna Mobilităţii Europene la Botoşani
Adolescenta fugită dintr-un centru de plasament şi prinsă de jandarmi
Oierii unguri vin în transhumanţă la Târgul de la Popăuţi
Alegeri în UNPR
Senatorul Câmpanu bravează pe seama coplăţii din sistemul sanitar
Protecţia Copilului are de acum şi director economic
Comuniştii portocalii din IŞJ crează diversiuni pe seama profesorilor
aceasta pentru a masca dramele produse părinţilor şi mai ales elevilor
Farmaciştilor iar li se promit bani pe plăţile restante
Condiţie lingvistică pentru şeful DSP
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog