Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15623
De la 07 Ianuarie 2003
122875690
Petru Bogatu:

Atenţie la Rusia după alegeri

  • 19 November 2010, 23:00
La această oră, Republica Moldova este ţinta unei agresiuni informaţionale mişeleşti dinspre Est. Rusia a lansat împotriva noastră un atac ucigător care nu întotdeauna se vede cu ochiul liber.
De ce Moscova a pus tunurile pe Chişinău?
Campania pentru alegerile din 28 noiembrie se derulează, de fapt, sub focul încrucişat al artileriei propagandistice a Moscovei. Ruşii au pus tunurile pe noi, chit că nu toată lumea remarcă acest lucru.
Dezlănţuit prin canalele oficiale ale Kremlinului, prin presa afiliată comuniştilor, dar şi printr-o serie de impostori obscuri, plasaţi cu abilitate în cursa electorală, presingul ruşilor culpabilizează cu dibăcie orice discuţie pe tema NATO sau a integrării europene. Se induce ideea că doar o revenire la matca imperială de altădată ar putea fi salvatoare pentru Republica Moldova.
Războiul psihologic este ca radiaţia. Invizibilă, aceasta calcă totul în picioare şi trece prin orice. Declanşează focul, dezmembrează solidul, dezintegrează lichidul, disipă aerul. Împletind aparenţele cu realitatea, amestecând adevărul cu ficţiunea, operaţiunea rusească de manipulare prin cuvânt are o putere de persuasiune devastatoare, stabilind adesea agenda publică a dezbaterilor electorale de la noi.
Astfel, partidele prooccidentale sunt silite să se apere, să se cantoneze în defensivă, ceea ce le pune în situaţia deloc favorabilă de a se justifica. De a demonstra că ele n-au nici coarne şi nici coadă.
Ascultaţi-i, de exemplu, pe ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov, pe ambasadorul Valeri Kuzmin sau pe deputatul Dumei de Stat Alexei Ostrovski. Citiţi articolele unor autori cunoscuţi din prestigioasele publicaţii moscovite de genul ziarelor „Izvestia", „Kommersant" sau „Rossiiskaia gazeta". Toţi împroaşcă în noi cu invective şi insinuări. Când vorbesc de liberali, democraţi sau români, cuvintele-cheie utilizate de ei sunt „fascist", „nazist", „extremist", „rusofob". Ghimpu e comparat cu Hitler, Filat, în viziunea lor, ar fi un „naţionalist mascat", iar Lupu - un „proocidental camuflat".
Hărţuiri postelectorale
La mijloc e o amplă campanie de dezinformare a populaţiei, de intoxicare a presei şi clasei politice. Oricât ar părea de paradoxal, obiectivul ei este nu atât scrutinul propriu-zis din 28 noiembrie, cât perioada postelectorală. Se pregăteşte, de fapt, terenul pentru ingerinţele diplomatice de după alegeri. Pentru hărţuirile politice ulterioare.
După votarea de la 28 noiembrie 2010, indiferent de rezultatul final al alegerilor parlamentare anticipate, ruşii vor pune presiune pe Chişinău. Vor interveni în culise, dar cu tupeul şi brutalitatea care-i caracterizează, pentru a impune cu de-a sila Republicii Moldova o coaliţie de centru-stânga.
Cum nu au posibilitatea să aducă la guvernare o marionetă ordinară, ei vor forţa o combinaţie de partide de dreapta şi de stânga. O atare soluţie le convine chiar mai mult decât un regim comunist monocolor, deoarece o coaliţie eterogenă şi amorfă va genera o guvernare slabă, sfâşiată de interminabile lupte intestine. Este clar că o putere pestriţă, încropită de forţe cu interese şi concepte diametral opuse, va fi lesne manipulată de Kremlin.
În consecinţă, menţinând aparenţele unei guvernări decente şi neextremiste, Moscova speră să anihileze aspiraţiile proeuropene ale populaţiei Republicii Moldova. Să descurajeze simpatiile proocidentale ale majorităţii partidelor democratice de la Chişinău.
Cu alte cuvinte, întrucât nu are cum să ne forţeze să jucăm împotriva Occidentului, Kremlinul ar vrea să nu jucăm deloc. Pentru asta trebuie să ne aducă într-o situaţie care pe tabla de şah se numeşte „pat", când jucătorul, deşi are la îndemână mai multe opţiuni, n-are voie să facă nicio mutare legală. Scopul ruşilor este, deci, să ne scoată din jocul internaţional şi să ne ţină suspendaţi între interesele divergente ale Estului şi Vestului.
Războiul geopolitic nu va înceta
Parcă-i văd pe unii naivi cum îmi reproşează că vremurile se schimbă. Că Rusia se deschide spre Occident. Că obiectivele lor în curând vor fi armonizate. Că începe o epocă de aur în care cu toţii vom trăi ca fraţii sub „acoperişul comun de la Vancouver la Vladivostok", după cum s-a exprimat recent Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO. Iluzii.
În ciuda înţelegerilor de la suprafaţă şi a problemelor ascunse sub covor, rivalitatea dintre Est şi Vest nu va dispărea. Resetarea relaţiilor cu Rusia nu a condus la democratizarea acesteia. Şi nu a făcut-o să renunţe la orgoliul ei de veacuri de a se constitui în cea de-a Treia Romă. Dimpotrivă.
Războiul geopolitic nu va înceta. Atâta doar că va continua cu alte mijloace. De aceea, Chişinăul, dacă nu vrea să fie strivit între ciocan şi nicovală, trebuie să se grăbească. Să reuşească să se pună la adăpostul occidental.
În aceste condiţii, la 28 noiembrie nu avem dreptul la eroare. Nu de alta, dar s-ar putea să nu mai avem timp s-o îndreptăm.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


L'hiver sur la ulitza
Horoscop
Punguţa cu doi bani
Valeriu Tabără vrea frunza pe fiecare produs agroalimentar românesc
Colonizarea Planetei Roşii trebuie sa înceapă cu astronauţi de peste 60 de an
Laicizarea accelerată a Occidentului
o dictatură care riscă să distrugă libertatea religioasă
Guvernul ar putea înjumătăţi perioada acordării indemnizaţiei pentru mamă
tu ai unde sa-ţi laşi copilul la un an?
Soacra lui Adrian Nastase a murit vineri dimineaţă
Lovitura de teatru în Ghencea
MM Stoica, noul manager general al Stelei
Despre companiile integrate: înfiinţaţi-le odată, să dea faliment
Mass-media despre tentativa de mituire lui Valentin Fatuloiu
Unul dintre cei mai activi jucători pe piaţa de capital
cercetat pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi infracţiuni privind piaţa de capital
Cercetat pentru tentativă de mituire cu un milion de euro
Săptămâna Educaţiei Globale la Corni
Cariera infracţională a spărgătorului recidivist din Flămânzi
a fost stopată pentru următorii 15 ani
Ţurcanu nu vrea ca viaţa sa privată să fie subiect public
Sărbătoare la Biserica Vovidenia din Botoşani
Directorul Camerei Agricole Botoşani va fi ales prin votul fermierilor
Pentru că i-a jignit oile, Ţurcanu se răzbună pe Ghiorghiţă
Medicul Tomozei îi urmează Ecaterinei Chihaia
Juristul Niţu face lucruri trăsnite
într-un proces cu Spitalul judeţean el este pârât şi reclamant
Tot mai mulţi elevi chiulesc de la ore, adăpostiţi prin baruri
Din preocupările juristului Victor Niţu
Profesorii caută antidot la agresivitatea elevilor
Blândului Georgescu i-a sărit muştarul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog