Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27977
De la 07 Ianuarie 2003
111203305

Petru Bogatu: Capra cu trei iezi şi dreptul lupului la libera exprimare

  • 11 April 2014, 23:00
La ora când scriu aceste rânduri, canalul RTR Rossia încetează să fie retransmis în Letonia. Începând cu dimineaţa zilei de marţi, 8 aprilie 2014, în această ţară intră în vigoare decizia privind suspendarea pentru trei luni a difuzării postului moscovit.
Războiul informaţional împotriva Chişinăului
Televiziunea rusă este sancţionată pentru propagandă de război, informaţie tendenţioasă şi justificarea agresiunii împotriva unui stat suveran. Astfel, Letonia, ţară membră a Uniunii Europene, se alătură Lituaniei, un alt stat baltic, care a dispus anterior eliminarea oficiosului rus RTR.
Recent, şi Ucraina a luat măsuri punitive împotriva canalelor TV din Federaţia Rusă, încercând să contracareze războiul informaţional pe care îl poartă Kremlinul împotriva Kievului. Efectele vendetei mediatice, declanşate de Moscova, se resimt din plin şi la Chişinău.
24 de ore din 24, televiziunile ruse de stat scuipă megatone de venin şi ură în spaţiul informaţional de la noi. Republica Moldova, agresată mediatic de Moscova de ani buni, a devenit, în urmă anexării Crimeii, o ţinta predilectă a unei campanii furibunde de dezinformare a publicului şi de intoxicare a cercurilor politice.
Dacă e să dăm crezare televiziunilor ruse, societatea noastră ar fi supusă unui proces silit de fascizare, minoritatea rusofonă ar fi discriminată, iar autoproclamata republică nistreană s-ar sufoca în chingile unei blocade economice. Opiniei publice internaţionale, prin perorarea unor minciuni sfruntate, îi este prezentat astfel un tablou total distorsionat al realităţilor politice moldoveneşti.
De ce trebuie să urmăm exemplul Letoniei şi Lituaniei
Nu este de mirare faptul că, în această situaţie, există tot mai multe voci care îndeamnă să urmăm exemplul Lituaniei, Letoniei şi Ucrainei. Deputatul PLR, Ana Guţu, de exemplu, propune înlocuirea jurnalelor de ştiri ale televiziunilor ruse cu alte programe. Şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, răspunzând multiplelor solicitări ale cetăţenilor şi experţilor, examinează posibilitatea adoptării unor măsuri care ar proteja spaţiul informaţional autohton.
Nu mică mi-a fost mirarea însă când am aflat că unii colegi de breaslă şi reprezentanţi ai ONG-urilor de media se opun adoptării de sancţiuni împotriva televiziunilor ruse, invocând dreptul lor la libera exprimare. Se susţine cum că impunerea unor interdicţii asupra posturilor TV de la Moscova ar crea un precedent periculos şi ar fi în totală contradicţie cu standardele europene.
Eu îmi dau seama că presa este vaca sacră a democraţiei care nu trebuie atinsă. Numai că acest lucru este valabil în condiţii de normalitate care la ora actuala strălucesc prin absenţă. Afară e război.
Lumea se confruntă cu un atentat rusesc foarte periculos asupra ordinii mondiale. Tocmai de aceea, SUA şi UE ţin cu tot dinadinsul să pedepsească Moscova pentru invadarea brutală a Ucrainei.
Cinci argumente în favoarea sancţionării televiziunilor ruse
A invoca libertatea cuvântului în aceste împrejurări e ca şi cum capra cu trei iezi ar cere să fie respectat dreptul lupului de a-şi schimba vocea, ca acesta apoi să-i amăgească şi să-i halească odraslele când vor rămâne singure acasă. Există cel puţin cinci motive care îndreptăţesc sancţionarea, într-un cadru legal european, a canalelor ruseşti.
Primul. Cum la televiziunile ruse de stat nu există pluralism de opinie şi programe independente, ele au încetat să mai fie nişte instituţii media, coborând la umila condiţie de maşinării ordinare de spălare a creierului.
Al doilea. Posturile Pervîi Kanal, RTR, NTV şi altele încalcă grosolan prevederile Codului Audiovizualului din Republica Moldova, care obligă radiodifuzorii să respecte dreptul consumatorului la o informaţie obiectivă şi veridică.
Al treilea. Posturile TV din Federaţia Rusă justifică cotropirea şi anexarea teritoriului unui alt stat suveran.
Al patrulea. Emisiunile televiziunilor de stat de la Moscova conţin retorică şovină, instigare la intoleranţă etnică şi îndemnuri la separatism.
Al cincilea. Propaganda războiului, întreţinută de televiziunile ruse, aduce atingere intereselor naţionale de securitate.
În aceste circumstanţe, sancţionarea posturilor TV din Federaţia Rusă este o necesitate vitală. Ca să nu mai spun că interdicţiile impuse lor cadrează întocmai şi cu normele naţionale, şi cu standardele europene în materie de libertate a presei şi cuvântului.
Cine va tergiversa luarea unor măsuri de anihilare a propagandei de război a Rusiei, va deveni, cu voie sau fără voie, complicele forţelor din afară care ne doresc răul. Conduita acestuia va echivala cu refuzul de a da o mână de ajutor omului care s-a pomenit la mare nevoie.
Vocea Basarabiei

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă de cocoş
Bancul zilei: Confesiune amoroasă
Horoscopul zilei
Hillary Clinton, atacată cu un pantof in timpul unei conferinţe
Codruta Kovesi, şefa DNA, a primit premiul Ambasadei SUA care recompensează Femeile curajoase din întreaga lume
Victoria Nuland: În viitor, SUA se vor concentra pe lupta împotriva corupţiei în Balcani, Europa Centrală şi de Est
UE este decisă să ajute Ucraina să îşi plătească factura la gaze
Serghei Lavrov: Stabilitatea Europei, ameninţată de intensificarea sentimentelor anti-ruse în creştere
Deputatul PSD Ciprian Nica a colaborat cu Securitatea
De ce cad baronii
Alune americane
Liderii Sanitas sunt alarmaţi de dezastrul din Spitalul Județean Botoșani
Traian Apetrei rămâne director al teatrului Mihai Eminescu
Viceprimarul Cosmin Andrei se amuză pe seama tergiversărilor privind schimbarea sa din funcție
Senatorul botoșănean Viorel Grigoraș în sprijinul copiii cu dizabilităţi
Mihai Țurcanu, atac la social-democrații botoșăneni
Viceprimarul dorohoian Constantin Bursuc detronat de un tânăr de 28 de ani
Elevi învăţaţi de pompieri să-şi protejeze viaţa
Sărbătorile pascale, în bibliotecă
BMW cu documente false oprit din drumul spre Moldova
Crin Antonescu: Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos
Ucraina: Persoane înarmate au preluat controlul asupra unui comisariat de poliţie din estul ţării
Bogdan Aurescu, întâlniri la Casa Albă şi la Pentagon
oficialul MAE a pledat pentru sporirea prezenţei SUA şi NATO în estul Europei
Medici de la Spitalul Colentina, medaliaţi cu aur la Geneva
pentru realizarea unui simulator de înlăturare a litiazei renale
Medici de la Spitalul Colentina, medaliaţi cu aur la Geneva
pentru realizarea unui simulator de înlăturare a litiazei renale
UCRAINA Operaţiune "antiteroristă" lansată la Slaviansk, în estul ţării
"morţi şi răniţi" de ambele părţi (ministru)
Câtă influenţă are Rusia în economia României
Companiile-cheie, oligarhii şi situaţia lor la zi
Botoşani/Dorohoi: Cine şi de ce l-a sacrificat pe viceprimarul Bursuc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă