Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14498
De la 07 Ianuarie 2003
122874565

Petru Bogatu: Hess, Rogozin, duba şi misterele lunii mai

  • 14 May 2014, 23:00
Moto: Un adevărat intelectual rus niciodată nu bea votca direct din sticlă dacă are la îndemână o cutie goală de conserve. Folclor urban
Dacă istoria se repetă, întâi ca tragedie, apoi ca farsă într-un context diferit, cu noi protagonişti şi cu un alt deznodământ, călătoria din luna mai a vicepremierului rus Dmitri Rogozin nu avea cum fi evitată. Sosirea sa în Republica Moldova a fost o fatalitate şi trebuie privită ca atare.
Avatarul vicefuhrerului
Dacă mai mulţi politicieni, analişti şi scriitori, de la ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, până la autorul acestor rânduri, l-au comparat pe Putin cu Hitler pentru asemănările izbitoare între anexarea rusă a Crimeii în 2014 şi alipirea Sudeţilor la Germania în 1938, aceste similitudini trebuiau să aibă o continuare. Pentru că ceea ce a fost, va mai fi, nu-i aşa?
Dacă fuhrerul, istoriceşte vorbind, s-a reîncarnat în actualul preşedinte rus, şi vicefuhrerul urma să-şi găsească un avatar la Moscova. Şi de bună seamă, Rudolf Hess, adjunctul lui Hitler, s-a întrupat în vicepremierul Dmitri Rogozin.
Zborul celui dintâi are o groază de tangenţe cu escapada celui de-al doilea. Hess, în 1941, a intrat în spaţiul aerian al unei Europe ostile şi a aterizat în Marea Britanie cu care Germania se afla în stare de război. Rogozin, în 2014, a survolat fraudulos spaţiul aerian închis pentru Moscova în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, aterizând în Republica Moldova, care anterior îi dăduse de înţeles că sosirea lui nu este dorită.
În aceeaşi zi de 10 mai
Pare o coincidenţă ciudată timpul în care au călătorit cei doi. Avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin a fost reţinut la Chişinău în ziua de 10 mai. După un zbor din Germania spre Albion, Rudolf Hess fusese arestat tot la 10 mai, în Scoţia.
Şi cum Putin pare a fi un epigon silitor al lui Hitler, aventura lui Rogozin în Republica Moldova nu-i decât o plagiere a zborului lui Hess în Marea Britanie. Atâta doar că tragedia personală a neamţului s-a convertit peste ani într-o comedie bufă a rusului cu picnic, pescuit şi tentative caraghioase de a o tăia din aerogară pe ascuns.
Colaboratorul lui Hitler, precum se ştie, a fost interogat, condamnat şi încarcerat până la sfârşitul vieţii. Colaboratorul lui Putin fusese blocat pe aeroportul Chişinău, avionul lui fu perchiziţionat, fiind confiscate nişte liste cu semnături în favoarea independenţei Transnistriei.
Ursul a luat-o la sănătoasa precum un iepure
De ici încolo începe circul. Ca să scape basma curată, Rogozin l-a părăsit pe ministrul rus al Culturii, Medinski, cel care făcea parte din delegaţia sa, şi a dat bir cu fugiţii, aidoma unui escroc ordinar. Ursul a luat-o la sănătoasa precum un iepure. Ksenia Sobceak compară dispariţia ruşinoasă din aeroportul Chişinău a vicepremierului rus cu evadarea din închisoare a unui ocnaş învechit în rele, care îşi foloseşte însoţitorii pe post de conservă. Adică, în calitate de carne proaspătă, tocmai bună de preparat pentru a nu muri de foame în Taiga.
Ajuns acasă, la Moscova, Rogozin s-a dedat la ameninţări. Şeful său, premierul Dmitri Medvedev, îi ţine isonul. Ambii anunţă pedepse cumplite pentru România şi Republica Moldova.
Liderul de la Bucureşti, Traian Băsescu, consideră că astfel de afirmaţii poate face doar un ins care a dat peste cap câteva sticle de votcă. Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, şi prim-ministrul Iurie Leancă sunt de părerea că elucubraţiile oficialului rus nu reprezintă poziţia oficială a Moscovei.
Le fuge pământul de sub picioare
Eu zic, totuşi, că reprezintă. N-are cum fi altfel, de vreme ce prim-ministrul Medvedev îi ia apărarea.
Mai mult decât atât. Vicepremierul rus, prin peripeţiile sale jenante, a făcut o prezentare mondială sugestivă a infamiei, laşităţii şi degradării morale a întregii clase conducătoare de la Moscova.
Pe de altă parte, Rogozin e un ins vrednic de compasiune. Cu preţul propriei umilinţe, el le-a arătat lui Putin, Medvedev şi celorlalţi înalţi kaghebişti oploşiţi după zidurile Kremlinului că, dincolo de hotarele Rusiei, lor efectiv le fuge pământul de sub picioare. Li s-au închis toate cărările. De acum încolo, ei pot călători în Europa doar cu duba.
Vocea Basarabiei

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Lecţie de credinţă
„Echipaj de pompieri” – concurs destinat copiilor cu CES
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Ponta: managerii cu liderii sindicali, o sa puna Posta pe butuci
Perchezitii la 49 de sucursale Omniasig
uane Butcher: Joe Biden vine si pentru continuarea combaterii coruptiei, e pacat ca progresele "sa se piarda"
Legislatia UE care a determinat Romania sa blocheze spatiul aerian petru Rogozin
Serghei Lavrov: Ucraina este in pragul unui razboi civil
Seminarul Național de AIKIDO AIKIKAI la Botoşani
PSD: Guvernul Ponta repară nedreptățile regimului Băsescu-Boc (P)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog