Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
2282
De la 07 Ianuarie 2003
77847320

Petru Bogatu: În grădina lui Ion toate păsările dorm

  • 13 November 2012, 23:00
Lumea este zguduită de scandaluri răsunătoare. Efectele lor se resimt peste tot. Se boţesc portrete celebre. Se compromit reputaţii impecabile. Cad capete înalte.
Puroaie pe măseaua patriei
În SUA, bravul general David Petraeus, eroul războaielor din Irak şi Afganistan, s-a retras din funcţia de director al CIA în urma unei relaţii extraconjugale date în vileag de FBI. Directorul general al BBC, George Entwistle, a demisionat, sâmbătă, după ce instituția sa a difuzat o anchetă jurnalistică în care a acuzat greșit de pedofilie un lord.
În România trei membri ai Guvernului au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate cu funcţia pe care o deţin. Până şi în Rusia a fost demis ministrul Apărării Anatoli Serdiukov, suspectat de complicitate la delapidări de miliarde.
O adevărată epidemie de demascări senzaţionale invadează marile scene ale lumii. Scandalul însă nu-i întotdeauna un lucru prost. Dimpotrivă. Adesea e ca un puroi la măsea. Doare, îţi poceşte figura, dar totodată atrage atenţia asupra unei inflamaţii maladive şi impune astfel un tratament grabnic.
E firesc să fie aşa. Ca tot omul, orice demnitar este imperfect. Puterea, după cum zic americanii, este potenţial coruptă şi stupidă. Iată de ce din când în când apare câte un puroi pe corpul patriei, fapt ce reclamă intervenţii medicale prompte.
Ca la noi la nimeni!
Persoane de o condiţie îndoielnică pe soclul puterii avem berechet şi prin părţile noastre. Din acest punct de vedere, nu ne deosebim cu nimic de restul lumii. Politicienii şmecheri, trândavi ori ignoranţi s-au lăţit cât ţine zarea.
Oriunde ţi-ai arunca privirea, vezi cum dau cu mucii în fasole. Nu-i zi de la Dumnezeu ca să nu calce prin străchini. Să nu sară peste cal. Să nu dea prin gropi. Să n-o ia razna. Să nu frece menta.
Ei şi ce? Aţi văzut să aibă de suferit vreunul dintre ei în urma oprobriului public? Să fim serioşi. Ca la noi la nimeni, vorba lui Mihai Eminescu.
Niciun dovleac din vârf nu se clatină. Toţi sunt bine mersi. Controversatul Donciu, noul şef al CNA, poate să se culce liniştit pe lauri.
Nici vânt rece nu-i ajunge Deputaţii se bat în Parlament ca orbii. Promovează în funcţii înalte persoane rău famate. Tergiversează adoptarea unor legi indispensabile. Miniştrii şofează beţi turtă prin capitală. În urma neglijenţei lor oamenii sunt striviţi de trenuri.
Mass-media face dezvăluiri şocante despre implicarea foştilor guvernanţi în fărădelegi trăsnite. Dar nici cei de azi adesea nu-s mai breji. Nu contenesc preluările ostile de acţiuni bancare, premierul sugerând că sunt implicaţi demnitari mult prea înalţi. Nimeni însă dintre ei nu face măcar entorsă. Nici vânt rece nu-i ajunge.
Până şi pregătirea Moscovei de război nu scoate sentimentul civic din amorţeală. Nu-l mobilizează. Ruşii ne ameninţă cu izbucnirea unui nou conflict şi aduc armament greu la Nistru de parcă ar pune la cale o nouă operaţie Iaşi-Chişinău.
Ne şantajează deschis cu preţul la gaze, cu datoriile de miliarde ale Tiraspolului. Creează adevărate bande de provocatori la Chişinău de genul PSD-ului lui Şelin. Au transformat PCRM-ul lui Voronin într-o coloană a cincea a Kremlinului. Iar noi nu încetăm să ne amuzăm pe seama glumelor lui idioate.
O absurdă zbatere kafkiană
Puzderia de fapte revoltătoare stârneşte, bineînţeles, o anumită curiozitate, agită până la un punct lumea. Ele nu sunt însă în stare să indigneze opinia publică de aşa manieră încât să se constituie în evenimente semnificative şi purificatoare. Orice zarvă, pe care presa noastră o cataloghează nemeritat ca fiind mare scandal, nu-i decât o furtună într-un pahar cu apă. O absurdă zbatere kafkiană. Toate se termină în coadă de peşte.
Se creează impresia că pe meleagurile noastre nu funcţionează legităţile naturii. Ce mai trebuie să ni se întâmple ca să avem şi noi parte de un scandal mai de Doamne ajută? Să pice cerul? Să vină apocalipsa mayaşilor?
Poporul doarme dus. Nu s-a trezit încă din somnul conştiinţei. Trăim în mare parte ca „Indiferenţii” din romanul lui Alberto Moravia cu acelaşi nume. Iar asta înseamnă că organismul nostru politic nu are imunitate. Se îmbolnăveşte la cea mai mică adiere de vânt.
După cum capitalismul nu e produsul antreprenorilor şi bogătaşilor, ci al consumatorilor, tot aşa şi democraţia nu este emanaţia birocraţilor şi guvernanţilor, ci a alegătorilor. Atâta timp cât cetăţeanul rămâne culcat pe o ureche, statul se strică de la cap.
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dilemă sexuală cu bani
Gastronomie: Castraveţi muraţi în saramură
Republica Moldova nu poate exista fără o umbrelă cum este NATO
Victor Ponta despre declaraţiile lui Traian Băsescu privind viitorul premier
Interesul naţional e definit de români la votul din 9 decembrie
Ucraina: Premierul cere opoziţiei să se alieze cu puterea
Victor Ponta interzice protestele la Oltchim pentru că sperie investitorii
Ziua informării Preventive marcată şi la Botoşani
Pompierii verific ă secţiile de votare
Trădarea portocaliilor
Ioan Rotundu
Moaştele Sfântului Andrei vor fi aduse la Biserica Vovidenia
Marşul tinerilor din USL
Groapa de gunoi de la Stăuceni, detalii şi costuri
Ţurcanu vrea să mute şedinţele CJ în fieful eminescian de la Ipoteşti
Grupul Şcolar Şendriceni nu-şi va plăti datoriile
Botoşani: Numărul asistenţilor medicali comunitari a scăzut îngrijorător
Facilităţi medicale şi recreative pregătite fostelor cadre militare
Trei medici sancţionaţi pentru nereguli la acordarea CM
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă