Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17210
De la 07 Ianuarie 2003
122877277

Petru Bogatu: „Macho” sau hoţ de buzunare?

  • 18 June 2013, 23:00
Un cetăţean american pretinde că a fost jefuit ziua în amiaza mare în unul din luxoasele saloane ale Kremlinului de un ins cu o constituţie atletică, care practică artele marţiale, vânătoarea, pilotajul, ambarcaţiunile cu vele, bărcile cu motor şi nu în ultimul rând politica mare. Pârâtorul mărturiseşte că inelul de aur sustras ar avea în opinia hoţului o forţa letală.
Îmblânzitor de leoparzi sau găinar?
Bănuiesc că pârâtul e în mare încurcătură la ora actuală. Nu mai pricepe nimic fără să se ducă la bar şi să-şi toarne măcar două degete de bourbon Kentucky. În treacăt fie spus, în ciuda antioccidentalismului său acerb, Vladimir Putin, căci el este cel acuzat de furt, nu bea votcă, ci doar vinuri franceze şi whisky american.
Preşedintele rus poate fi înţeles. De parcă divorţul de soţia sa Ludmila nu era destul, vine peste el un nou necaz. Un miliardar de peste ocean se înverşunează să-i demoleze cu tot dinadinsul imaginea de macho care ţine în şah America, iar prin cumul, îmblânzeşte leoparzi şi vânează peşti exotici în adâncurile oceanului. Antreprenorul american Rober Kraft afirmă că liderul de la Kremlin nu-i decât un hoţ de buzunare. Omul de afaceri se plânge că Vladimir Putin i-ar fi furat un inel de aur costând 25 mii de dolari.
Nu este vorba de o figură de stil, ci chiar de o pungăşie ordinară. De o escrocherie ca în filmul „The Sandpit Generals" de Hall Bartlett, când tâlharul, sub pretextul că vrea să cumpere o verighetă, şi-o pune pe deget, ca apoi s-o bage în buzunar şi să-şi ia tălpăşiţa fără să plătească.
Inelul care ucide
La mijloc, de fapt, e o poveste mai veche. O ţin minte din prin 2005, când făcuse înconjurul globului ştirea că Robert Kraft, patronul clubului de fotbal american „New England Patriots", a călătorit alături de mai mulţi oameni de afaceri occidentali în Rusia.
În timpul unei recepţii de la Kremlin, el i-a arătat lui Putin inelul de campion încrustat cu diamante. Rusul l-a dorit pe deget şi americanul s-a conformat. Businessmanul însă a rămas şocat când Putin i-a spus că ar putea ucide pe cineva cu acest inel. „Preşedintele rus, mărturisea patronul, l-a băgat în buzunar şi a plecat înconjurat de trei membri KGB".
Întors acasă în SUA, Kraft i-a cerut lui Putin să-i restituie bijuteria. Se prefigura un scandal internaţional imens. Cum însă administraţia Bush jr tocmai căuta căi de reconciliere cu Moscova, omului de afaceri i s-a sugerat s-o lase baltă. „În interesul relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite, ar fi mai bine să lăsaţi situaţia aşa cum este. Putin s-ar putea simţi jignit", i-ar fi spus un reprezentant al Casei Albe lui Kraft.
Iată însă că patronul clubului „New England Patriots" îşi reia acuzaţiile, spunând că Putin i-a furat inelul care simbolizează câştigarea trofeului Super Bowl. El tună şi fulgeră împotriva preşedintelui rus. Iar acest fapt nu are cum fi întâmplător.
Că Robert Kraft, la îndemnul Casei Albe, s-a lăsat păgubaş şi a tăcut din gură opt an de zile e un lucru de la sine înţeles. El nu-i un bate poduri, ci un mare mogul al lumii noi şi un investitor generos în sportul de performanţă. Averea patronului echipei „New England Patriots" este estimată la circa 3 miliarde de dolari. Iată de ce noua ieşire la rampă a acestui american putred de bogat, care nu obişnuieşte să se joace cu focul, este de-a dreptul uimitoare.
Faptul că îl acuză iar de furt pe unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei dă de gândit.
Cele mai bune afaceri, consideră Kraft, sunt de fapt acelea pe care nu le faci. Iar chestiunea cu inelul sustras de Putin, oricum ai întoarce-o, pare să fie o afacere extrem de periculoasă pe care este mai bine s-o eviţi. Dacă americanul sare, totuşi, în capul preşedintelui rus, înseamnă că are o plasă de protecţie temeinică pe care doar Casa Albă poate să i-o pună la dispoziţie.
De unde şi impresia că scandalul răvăşit de Kraft este preludiul unei întreprinderi mai complexe de discreditare a lui Putin. Liderul de la Kremlin, care aruncă mănuşa Occidentului pe toate planurile (scutul antirachetă, Siria, Iran, Georgia, ameninţările cu un nou război la Nistru, tentativele de resovietizare a Ucrainei şi fostului bloc sovietic etc.), s-ar putea să-i fi scos din sărite pe americani.
Pisica moartă din dulapul cu schelete
Cum Putin nu-i uşă de biserică, Robert Kraft a scos o primă pisică moartă din dulapul cu schelete al liderului rus. Nu-i exclus că vom asista în curând şi la alte dezvăluiri uluitoare.
Zice-se că, fiind viceprimar la Sanct-Petersburg, Putin avea o reputaţie dubioasă. A rulat, potrivit presei internaţionale, sume imense de bani negri, bizuindu-se pe crima organizată. S-a mai scris că ar fi avut relaţii strânse cu Vladimir Kumarin, liderul grupării mafiote Tambovskaia. Nu se dădea în lături însă şi de la găinării ordinare, fiind acuzat, de exemplu, că şi-ar fi plagiat teza de doctor în economie dintr-o veche broşură americană.
Oricum, faptul că l-a buzunărit pe Kraft e un lucru dovedit, chiar dacă Kremlinul susţine că americanul i-ar fi făcut inelul cadou. În SUA şi statele Uniunii Europene demnitarii care acceptă astfel de donaţii scumpe sunt traşi la răspundere penală şi se văd constrânşi să cunoască infernul închisorilor. Oricum ai da, ruşii n-au noroc. Dacă fostul lor preşedinte Elţin bea cât şapte şi era considerat alcoolic incurabil, actualul şef de stat e suspectat de cleptomanie penibilă.
Abilitatea cu care un cogeamite şef de stat şi-a însuşit un inel străin e demnă de apucăturile nu mai puţin celebrului escroc Mişka Iaponcik. Acest găinar de doi bani din cartierul Moldavanka al oraşului Odesa a ajuns regele pungaşilor, iar mai apoi comandant al unui regiment de penali din cadrul armatei roşii, unde şi-a găsit în mod logic obştescul sfârşit, fiind împuşcat într-o zi chiar de camarazii săi bolşevici.
Măi Vladimire, măi, ce făcuşi, băiete?
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Zoologică
PSD a votat alături de PDL în favoarea referendumului
Directorul CIA, lui Traian Băsescu: SIE si SRI sunt remarcabile
apreciem profesionalismul şi integritatea ofiţerilor români
Jurământul de supunere al lui Christine Lagarde faţă de Nicolas Sarkozy
dacă mă foloseşti, am nevoie de tine ca ghid şi ca susţinere
Traian Băsescu, îngrijorat de politizarea la care USL supune ICR
Crin Antonescu să dea dovadă de comportament responsabil
Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
Cum a ales guvernul Ponta fumurile lui Vosganian, în locul uscăciunii lui Nicolaescu
Vladimir Putin, izolat la summitul G8
Eu sunt un republican, chiar dacă am cumătră din familia regală
Secretarul general al CE cu ochii pe revizuirea Constituţiei României
Alune americane
Botoşani: Cele două pietre de moară ale administraţiei municipiului Dorohoi
Câştigătorii concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă
Suntem doar hârtia lor igienică
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog