Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15345
De la 07 Ianuarie 2003
80841827
Petru Bogatu:

Nimeni nu-i nebun să dea jos Guvernul

  • 9 March 2011, 23:00
M-aş fi mirat eu să fi avut dreptate acei confraţi de condei care au taxat eşuarea ultimei şedinţe a Guvernului drept o tentativă de înlăturare a lui Vlad Filat de la putere. După ce sâmbătă miniştrii reprezentând PDM şi PL au refuzat să aprobe proiectul de buget pe motiv că nu ar avea "mandat de la partid", unii comentatori s-au grăbit să concluzioneze că la mijloc ar fi un complot menit să forţeze demisia premierului.
O conjuraţie imposibilă
Că mulţi şi-ar dori capotarea prim-ministrului nu încape discuţie. Liderul liberal-democrat s-a întărit enorm în ultimul timp, stârnind, probabil, gelozia concurenţilor. Potrivit sondajelor, de la o vreme, el se situează constant în fruntea topului popularităţii. În calitatea sa de şef al Guvernului, este la ora actuală singurul care deţine la vârf o putere politică şi administrativă pe cât de reală, pe atât de imensă.
Totodată, PLDM continuă să îşi extindă bazinul electoral. Şi vizita vicepreşedintelui american Joe Biden la Chişinău pică pentru Filat cum nu se poate mai bine, adăugându-i puncte preţioase în palmaresul politic.
În aceste condiţii, se creează impresia că liderii PDM şi PL prietenesc împotriva premierului. În orice caz, de mai mult timp se întrezăreşte o coabitare între Marian Lupu şi Mihai Ghimpu. Sâmbătă însă legătură cauzală între Partidul Democrat şi cel Liberal a sărit în ochi. Doi vicepremieri, liberalul Mihai Moldovanu şi democratul Valeriu Lazăr, acţionând cot la cot, au dat peste cap şedinţa Guvernului.
Acest atac la Filat, întreprins în mod organizat de toţi miniştrii PDM şi PL, i-a împins pe unii observatori politici să bănuiască o conspiraţie. O urzeală în culise menită să conducă la debarcarea premierului. Exagerare. Acest lucru este puţin probabil în actualele condiţii, întrucât demisia prim-ministrului ar provoca în mod automat căderea
Cabinetului. Iar cu asta nu te joci. E periculos. De pe urma căderii guvernului astăzi nu câştigă nimeni. În afară de Filat, fireşte, deoarece cabinetul său este în timpul de faţă practic de neînlocuit.
Nimeni nu-i nebun să dea jos guvernul
Nimeni în AIE nu ar risca acum să bată palma cu Voronin pentru a constitui o nouă majoritate parlamentară. Aşa fiind, în cazul în care cabinetul pică, Republica Moldova ar rămâne nu numai fără preşedinte, ci şi fără executiv. În consecinţă, s-ar declanşa o criză belgiană la pătrat. Vina pentru această situaţie va fi pusă pe seama celor care vor vota în Parlament moţiunea de cenzură.
Totuşi, orice s-ar întâmpla, ţara va continua să fie guvernată, până una-alta, de actualul cabinet Filat. Acesta va exista atâta timp, cât va fi nevoie pentru depăşirea crizei politice. În Belgia, de exemplu, un guvern provizoriu se află la putere aproape zece luni de zile. În aceste împrejurări, nimeni nu-i nebun să-l dea jos pe Vlad Filat acum. Sau poate este, totuşi, cineva?
Nu-mi vine a crede. Dezavantajele ar fi atât de mari pentru toţi actorii politici, încât nici unul dintre ei nu s-ar aventura să răstoarne barca astăzi. De unde şi impresia că fronda de sâmbătă a miniştrilor PDM şi PL a avut alte motive decât demiterea premierului. Care anume?
Vrând-nevrând, adevărul ni-l spune Valeriu Lazăr, ministrul Economiei. Într-un amplu interviu pentru Radio Europa Liberă, el caută să se dezvinovăţească pentru incidentul de sâmbătă, acreditând ideea că Partidul Democrat nu se opune votării proiectului de buget. Numai că agenda guvernului, afirmă el, este prea ambiţioasă. Premierul, consideră dl Lazăr, avansează prea multe subiecte de discuţie. De aceea, în opinia ministrului democrat, trebuie să ne grăbim încet. Să ne consultăm în Alianţă. Să nu dramatizăm lucrurile etc.
Din avalanşa de vorbe pe care le-a rostit Valeriu Lazăr pentru a-şi justifica poziţia în şedinţa de sâmbătă a Guvernului, se pot identifica, la o privire mai atentă, câteva elemente care dau în vileag, de fapt, adevăratul mobil al refuzului de a aproba proiectul de buget. Ministrul democrat se arată îngrijorat de "foarte multe idei revoluţionare" lansate de premier. Acestea i s-au părut atât de radicale, încât Lazăr a cerut dezbaterea lor în Consiliul AIE.
Democraţia cleptocraţiei
Noi "nu suntem de acord", spune ministrul Economiei, cu "o mică revoluţie în administrarea fiscală ", propusă de liberal-democraţi. Este vorba de introducerea unor metode indirecte de impozitare a persoanelor care îşi permit cheltuieli exorbitante.
Acest tip de fiscalitate, după cum recunoaşte chiar dl Lazăr, este recomandat de organismele financiare internaţionale şi a fost deja implementat în mai multe state ale fostului bloc sovietic. El urmează să descurajeze evaziunea fiscală şi e îndreptat preponderent împotriva oamenilor foarte bogaţi care, din varii motive, caută să-şi ascundă adevăratele venituri.
La noi cel mai mult ar avea de pătimit de pe urma "micii revoluţii fiscale" marii cleptocraţi care, deşi învârt miliarde, se dau drept nişte antreprenori modeşti din businessul de mijloc.
Aşa-zisele impozite indirecte au o pronunţată tentă antioligarhică şi trebuie să se constituie într-un mecanism fiscal de reacţie rapidă împotriva unor venituri exagerate şi fără acoperire legală. Şi cum în prim-planul scenei politice de la Chişinău s-au strecurat de la un timp încoace mai mulţi magnaţi controversaţi, ne bate gândul că tagma cleptocraţilor sus-puşi caută acum să înăbuşe în faşă "mica revoluţie fiscală".
Până aici lucrurile par să fie clare. O singură întrebare nu-mi dă pace. Ce caută Mihai Ghimpu şi liberalii săi în tabăra "contrarevoluţionarilor"?
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Primarul Flutur a împlinit un vis al botoşănenilor
vom avea un Aqua Magic în miniatură ce va fi amenajat în zona Cornişa
Nou director la Statistică de pe 15 martie
Modern Calor se poate lăuda cu clienţi importanţi
Ajutaţi Teatrul Vasilache!
Caricatura zilei
Lansarea volumului de reportaje Lumea lu= Rotundu
Din nou despre performanţele iubitorilor de frumos
Geoană, acuzat că ar discuta cu apropiaţi formarea unui nou partid
el riscă excluderea din PSD
La Senat a „dispărut# Legea privind exceptarea liderilor sindicali de la declararea averilor
Senatul şi Camera Deputaţilor şi-au luat liber de Ziua maghiarilor
Teiul din Leliceni, Harghita, a fost desemnat Arborele European al Anului
Un fleac, ne-au ciuruit. Dacă închideam ochii, credeam că vorbeşte Ponta
Deputatul PDL Bogdan Cantaragiu, audiat de procurorii DNA
De ce are nevoie aceasta tara? Nu de bani, ci de antreprenori
Rusia a exportat in 2010 armament în valoare de 8,6 miliarde de dolari.
principalii parteneri sint India, Algeria si China
Rusia intenţionează să construiască o uzină de lichefiere a gazelor naturale la Marea Neagra
O intervenţie militară în Libia poate declanşa al treilea război mondial
Foarte mulţi se vor reorienta după furtuna de la PDL
Bancul zilei: La bordel
Franţa, unul din pionii otraviti ai Moscovei in UE
Horoscop
La Botoşani avem mai puţini profesori chiulangii şi beţivi
19.000 de pensionari botoşăneni au primit pensii mărite
30 de cadre didactice au reuşit titularizarea
Profesorii iar cse pregătesc de grevă. A câta oară?
Invitaţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă