Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
1004
De la 07 Ianuarie 2003
68843016

Petru Bogatu: UE acceptă „divorţul civilizat” cu Transnistria?

  • 18 November 2013, 23:00
O declaraţie curioasă privind relaţia Chişinăului cu Tiraspolul, făcută recent de şeful delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, riscă să treacă neobservată. Or, mesajul demnitarului european n-ar trebui să ne scape, deoarece îndărătul lui nu-i exclus să se ascundă o spectaculoasă schimbare de poziţie a Occidentului în ceea ce priveşte căile de soluţionare a diferendului transnistrean.
Ce ascund cuvintele lui Tapiola?
Luând cuvântul în faţa studenţilor de la ASEM, reprezentantul UE la Chişinău a spus că, în urma parafării documentelor de la Vilnius, va deveni posibilă „soluţionarea problemei cu Transnistria, deoarece, la fel ca şi Republica Moldova, aceasta exportă produse pe piaţa europeană şi, din punctul de vedere al dezvoltării, toţi sunt egali". Parcă nimic deosebit. Dar la o privire mai atentă, în afirmaţiile lui Tapiola se întrezăresc accente noi.
Fiţi atenţi. Şeful delegaţiei UE vorbeşte nu despre soluţionarea problemei transnistrene, ci despre „soluţionarea problemei cu Transnistria", ceea ce e un pic altceva. Totodată, el subliniază că, din punctul de vedere al dezvoltării economice, ambele părţi, Chişinăul şi Tiraspolul, sunt egale. S-a avut în vedere că malul stâng are nevoie de piaţa europeană nu mai puţin decât malul drept. Şi totuşi...
Cuvintele lui, lăsând loc de interpretări, mă obligă să arunc o privire înapoi. În timpul nu prea îndepărtat.
La finele lunii octombrie, şeful administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a rostit un discurs în cadrul conferinței internaţionale „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean" de la Landshut (Germania), unde a reuşit să surprindă toată lumea. Cheia soluționării conflictului transnistrean, a declarat el, se ascunde într-un „divorț" oficial și civilizat, după modelul Cehiei și Slovaciei, Serbiei și Muntenegrului.
Un balon de încercare fabricat în Europa
Ideea nu este absolut nouă. Am mai auzit astfel de vorbe din gura liderului transnistrean. Până acum, el a sonorizat însă atare propuneri doar la Tiraspol sau la Moscova. Faptul că Şevciuk a vorbit despre un „divorţ civilizat" al enclavei secesioniste cu Republica Moldova în Germania, la o conferinţă internaţională, doar la prima vedere pare un gest tupeist.
În realitate, ieşirea aparent impertinentă a şefului administraţiei de la Tiraspol a fost, probabil, foarte riguros calculată. Liderul separatist a aruncat un balon de încercare uşor de identificat în UE, întrucât este de fabricaţie europeană. El a venit în Germania nu cu o idee năstruşnică din arsenalul lui Putin sau din panoplia tiraniilor orientale, ci cu una modernă, care pluteşte în aerul proaspăt şi curat al societăţilor deschise.
Vorba e că aşa-zisul „divorţ civilizat" în cadrul unui stat e o practică democratică occidentală. UE, de bună seamă, a experimentat acest procedeu de separare în cazul Serbiei şi Muntenegrului, iar precedentul a fost creat de dezmembrarea Cehoslovaciei în două state.
Separatismul cade pe un teren propice?
Toate acestea se pare că au creat o reacţie în lanţ. Despre „divorţul civilizat" al flamanzilor şi valonilor se discută în Belgia de ani buni. În Catalonia ia proporţii mişcarea pro-independenţă pentru desprinderea de Spania. Guvernul conservator de la Londra a acceptat un referendum pe tema separării Scoţiei de Regatul Unit ş.a.m.d.
Altfel spus, „divorţul civilizat" al unui teritoriu de restul statului din care face parte devine un instrument al democraţiilor europene. Separarea, ce-i drept, nu este acceptată în orice condiţii, ci doar în împrejurări speciale. Aceasta este posibilă în cazul unor conflicte violente, precum cel din Kosovo, în virtutea unor argumente istorice sau motivaţii etnice, ca în cazul Cehiei şi Slovaciei.
Oricum, apariţia unor tendinţe separatiste nu mai scoate din sărite o democraţie liberală. Statele occidentale nu se opun prin forţa armei, ca odinioară, ci caută să gestioneze tentaţiile secesioniste prin negocieri, dezbateri libere şi referendumuri.
Astfel stând lucrurile, ideea lui E. Şevciuk despre „divorţul civilizat" cade pe un teren propice. El le-a vorbit europenilor într-un limbaj pe care ei îl înţeleg foarte bine.
Kremlinul luptă pentru Transnistria cu armele europenilor
Este clar ca bună ziua că liderul separatist nu se exprimă în nume propriu. Ideea „divorţului civilizat" a fost cu siguranţă clocită la Moscova şi strecurată pe terenul UE.
Kremlinul încearcă să-i bată pe occidentali cu armele lor. Dacă voi consideraţi că „divorţul civilizat" este în principiu o modalitate democratică de secesiune, parcă le-ar spune Putin europenilor prin gura lui Şevciuk, de ce n-aţi accepta să discutaţi şi despre aplicarea metodei cu pricina în cazul Transnistriei?
S-ar putea ca afirmaţiile lui Tapiola despre „soluţionarea problemei cu Transnistria" să nu conţină niciun fel de dedesubturi şi suspiciunile noastre să nu aibă nicio justificare. Dar nici să ne autoliniştim la modul nepermis nu trebuie.
În condiţiile în care UE nu respinge posibilitatea unui „divorţ civilizat", cine poate pune mâna-n foc că aceasta nu va intra niciodată în jocul la prima vedere democratic, propus de ruşi pentru Transnistria? În orice caz, mingea, trimisă de Moscova, se află acum în terenul UE.
http://ziarulnational.md/

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Bancul zilei: Profesoara lui Bulişor
Gastronomie: Friptură de porc delicioasă
Preşedintele Hollande s-a prăbuşit în sondaje
Marine Le Pen ii cere să dizolve Adunarea Naţională
Guvernul a publicat Ordonanţa prin care majorează semnificativ impozitarea aplicată contribuabililor
Nagâţul Cosmin Andrei încă umblă drogat
Ioan Rotundu
Vremea se răceşte. Prognoza meteo până pe 1 decembrie
După ce a sponsorizat un forum in SUA, conducerea Complexului Energetic Oltenia trimite angajaţii în şomaj tehnic şi concedii fără plată
Crin Antonescu: Relaţia cu Partidul Conservator nu mai există
Furaje distruse într-un incendiu provocat
Incendii din neglijenţă
Mormolocii din opoziţia botoşăneană
Ioan Rotundu
Botoşani: Domnule preşedinte, daţi-i afară pe cei din conducerea Nova Apaserv
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă