Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14597
De la 07 Ianuarie 2003
113019094
Petru Grozavu:

Rusia, īn stradă la Chişinău

  • 1 June 2010, 23:00
Pentru 12-13 iunie, comuniştii au anunţat proteste masive la Chişinău, estimate de ei la circa douăzeci de mii de persoane. Ei nu neagă că vor cere demisia actualului regim de guvernare. Īntrebarea e, cum o vor face, pe cale paşnică sau violentă? Şi de ce două zile de protest şi nu una?
Ce se pune la cale: o repetare, īn formulă nouă, a scenariului din 6-7 aprilie-2009 de la Chişinău, o lovitură de stat, gen Bişkek, din 7 aprilie 2010, o repetiţie generală pentru o revoluţie mai tārzie sau deciziile urmează a fi luate ed-hok, īn dependenţă de capacitatea AIE de a face faţă provocărilor?
Comuniştii au furat prea mult ca să nu vrea īnapoi la guvernare, iar lumea este prea obsedată de sărăcia sa, ca să nu se lase provocată şi manipulată. Īn plus, la Chişinău, s-au plodit cu anii destule forţe politice, capabile să destabilizeze situaţia, iar Moscova a obţinut prea multă «dezlegare» după recucerirea Kievului, ca să nu vrea să se revanşeze şi īn spaţiul pruto-nistrean.
Varianta Ianukovici la Chişinău ar fi, poate, cea mai nevinovată soluţie pentru Moscova, īnsă pānă la ea e prea departe. La Chişinău, lucrurile cu anticipatele rămān īncă neclare. Dar chiar şi dacă se vor clarifica, puţin probabil ca ele să aibă loc mai devreme de septembrie 2011. Ar fi gata Rusia să intre īntr-un nou val de aşteptare, după ce Medvedev şi Ianukovici şi-au definit la Kiev īnteresele nu doar īn Transnistria, ci şi pānă la Prut? Sau va recurge la «varianta Bişkek»?
Chişinăul confundat cu Bişkekul Moscova, niciodată de la schimbarea regimului de guvernare la Chişinău, nu şi-a formulat deschis poziţia faţă de acest regim. Iniţial, a anunţat că va urmări «cu multă atenţie evoluţiile politice de la Chişinău», ca pānă la urmă să ne pomenim luaţi prin surprindere cu Declaraţia de la Kiev - un tārg brutal, negociat tālhăreşte, de unde şi replica premierului V. Filat la īntrevederea de la Sankt-Petersburg cu V. Putin: «toate declaraţiile care se fac cu referire la R. Moldova trebuie să fie consultate cu ţara noastră». Reproşul, evident, nu a plăcut. Reacţia Kremlinului vine trei zile mai tārziu, cīnd īntr-un interviu pentru un canal străin de televiziune, premierul Putin īmpinge Moldova, alături de Kīrgīzstan, pe acelaşi cāntar de instabilitate politică. «Suntem conştienţi că situaţia politică acolo (īn Moldova) nu este īncă stabilă. Poate nu este la fel de acută ca īn Kīrgīstan, dar am văzut că este aproape ca īn Kīrgīstan», spune Putin.
Nu ştiu cine i-a putut servi lui Putin acest «aproape ca īn Kīrgīzstan», dar comparaţia nu rezistă, e forţată. Bişkekul şi Chişinăul sunt situaţii total diferite. La Chişinău avem o schimbare a puterii prin alegeri democratice, īn celălat caz - o lovitură de stat. Alegerile īn R. Moldova ne aparţin, cazul Bişkek e unul inspirat şi sprijinit de Moscova. Fosta guvernare de la Bişkek este īn arest sau īn refugiu, la Chişinău aceasta stă īn parlament. Aşa că Kīrgīzstan şi Moldova nu pot fi comparabile, decāt īn cazul īn care se doreşte o similitudine intenţionată, provocată. Moscova forţează nota şi caută, probabil, să creeze impresia că este ameninţată de instabilităţi īn «vecinătatea imediată» pentru a putea interveni şi aplica la Chişinău, ca şi la Bişkek. modelul unei revoluţii populare.
Īn tot cazul, reevaluarea agendei politice a lunii mai ne arată foarte clar că pānă la ameninţarea Moldovei cu «varianta kīrgīză», Rusia a dat mai multe semnale că trece la ofensivă, inclusiv pe direcţia sud-est. Remarcăm aici declaraţia preşedintelui Medvedev că Rusia se pregăteşte de «un conflict, comparabil cu cel dea-l doilea război mondial», dezaprobarea de către Moscova a Parteneriatului Estic, prelungirea mandatului flotei militare ruse īn Crimeea, lansarea proiectului de construcţie a unor baze militare ruse pe teritoriul Ucrainei la frontiera cu Romānia,
Declaraţia Medvedev-Ianukovici de la Kiev şi, proaspăt de tot, egalarea, destul de periculoasă, a situaţiei din Kīrgīzstan cu cea din Moldova.
Ce ar putea urma? Depinde, pe cāt de deranjate se vor arăta de noua situaţie politică UE şi NATO, care au R. Moldova la frontiera lor directă, şi ce tactici şi strategii vor aplica īn raport cu Ucraina şi Rusia, după noul lor mariaj. Dar depinde şi de poziţia AIE, dacă va vrea să reziste īn continuare şi să exploateze cu abilitate atuurile pe care le are īn relaţiile cu cei doi: apartenenţa la CSI, neutralitatea militară, relaţiile cu UE, relaţiile cu Romānia, «problema Basarabiei», prezenţa militară rusă pe teritoriul R. Moldova, Tratatul de frontieră, problemele patrimoniale, arsenalul de politici umanitare īn R. Moldova etc.
Situaţia politică īn regiune, sub influenţa Rusiei, s-a schimbat pe durata ultimei luni atāt de mult, īncāt Chişinăul nu mai are cum să rămānă la vechile strategii şi practici de relaţie cu Moscova şi Kievul. Şi nu doar cu ei.
Pe 12 şi 13 iunie, Rusia, sub acoperirea PCRM, va ieşi īn stradă la Chişinău. Pentru repetiţie generală sau lovitură de graţie?
Petru Grozavu, http://www.zdg.md/
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Cu dublu īnţeles
Bucătăria Jurnalul: Pui cu dovlecei ş ardei
Prefectul i-a dibuit pe producătorii cu certificate falsificate
Protest cu Imnul Franţei īn Piaţa Revoluţiei
Grindină de miliarde
Tinerii fermieri şi īntreprinderile procesatoare vor putea accesa finanţări europene nerambursabilă
Plimbare cu tractorul terminată īn albia unui rāu
Romānul şi praştia
Liceeni din Botoşani premiaţi la etapa naţională
a Concursului de creativitate īn fizică şi tehnologii de la Constanţa
Sute de copii la Poliţia de Frontieră
Ziua Copilului sărbătorită alături de pompieri
Gospodărie incendiată de un rest de ţigară aprinsă
Acţiune culturală la biblioteca Dobārceni
Sebastian Vlădescu renunţă la jumătate dintre consilierii din minister
printre care şi Dan Bittman
Portugalia anunţă că va īnchide 900 de şcoli, pentru a reduce deficitul
Salariile scad cu 25% si la SRI, SIE, SPP, STS, Armata si Politie
Nu ştiam despre afacerile ginerelui meu
„Să fie interzise simbolurile şi noţiunea de comunist!”
Cum putem scăpa de maleficul Băsescu
Drumuri mai bune, poduri şi şcoli mai sănătoase īn cartierele din Flămānzi
Şcolile şi liceele vor fi ierarhizate după performanţele elevilor
Astăzi, inspectorul şcolar Năstruţ va fi condus pe ultimul drum
Evaluarea muncii cadrelor didactice se va face după legea veche
Analizele la Laboratorul Spitalului judeţean se plătesc
Războiul cumnatelor şi imoralitatea poliţistului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă