Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13189
De la 07 Ianuarie 2003
122898838

Piaţa electrocasnicelor intră în prăbuşire

  • Spectrul falimentului revine în forţă
  • 12 January 2009, 23:00
Dan Ostahie, presedintele grupului Altex, cel mai mare retailer de electronice si electrocasnice din Romania, a anuntat ca va inchide unul dintre cele doua magazine detinute de retea in centrul comercial Unirea Shopping Center din Capitala.
"Nu stim inca daca vom inchide magazinul Media Galaxy sau Altex, important este ca va ramane unul si trebuie sa decidem impreuna cu cei de la Unirea. Am primit acordul sa iesim din unul dintre aceste spatii si vom decide care dintre ele va fi", a spus Dan Ostahie. Masura Altex vine la aproximativ doua luni dupa ce retailerul Flamingo a renuntat la spatiul detinut in magazinul Unirea din Capitala.
In mod evident, doua sunt ingredientele care era de asteptat sa loveasca piata retailului de electrocasnice din Romania, anuntand faptul ca, falimentul din 2008 al lantului Teknosa, este posibil sa aiba urmari de profil si in 2009.
In primul rand, extinderea haotica apreciez eu, facuta in 2007-2008, atunci cand, efectiv toate resursele retailerilor din domeniul electrocasnicelor au fost exclusiv orientate spre deschiderea de noi si noi locatii, greseala facuta si de banci, care acum a ajuns la scadenta. Doar ca, daca pentru banci plierea consta in inchiderea unor sedii de agentii, dai afara cateva zeci de angajati si gata, in domeniul retailului lucrurile sunt extrem de complicate, mai ales cum este in cazul Altex, intinderea mare a magazinelor, cantitatile impresionante de marfa, si numarul mai mare de angajati pe care il presupune operarea unor asemenea locatii.
In al doilea rand, era de asteptat aceasta stare de dificultate pentru retailerii autohtoni, si asta pentru ca, odata si odata trebuia sa vina scadenta reducerii la minimum a creditelor de consum, care au alimentat in ultimii 5 ani vanzarile de electrocasnice, pentru ca nu trebuie sa uitam ca aceste credite de consum au fost cele pe care s-a bazat cresterea unor grupuri precum Altex. Discutam cu un angajat al firmei Credex [ un IFN facut de Altex cu o banca ] si imi spunea ca sunt zile intregi in care nici macar nu se mai aseaza nimeni la masa sa intrebe macar care sunt conditiile de creditare.
In al treilea rand, problema este ca a trecut si ultimul val de vanzari. Si ma refer la Sarbatori. Odata cu Sfantul Ioan, perioada vanzarilor a apus, astfel incat urmeaza cel putin 2-3 luni de zile de declin major, rastimp in care, retailerii trebuie sa isi plateasca cheltuielile curente, chiriile pentru spatii, salarii, furnizorii, fara ca aceste pierderi sa fie acoperite din vanzarile realizate. Iar lipsa creditarii, nu afecteaza vanzarile multinationalelor ci, tot pe cele ale companiilor autohtone, asa cum este si Altex, si o spun, din pacate, eu fiind un fervent sustinator al companiilor romanesti. Pe fondul crizei economice, scaparea pare sa nu existe pentru piata electrocasnicelor, pentru ca, nici macar vanzarea actiunilor sau majorarea de capital pentru atragerea de finantare nu pare sa fie o optiune pentru acest final de an, fara sa mai vorbim sa greutatea obtinerii unui credit bancar in vederea platii datoriilor.
De ce cred eu ca este greu chiar si pentru Altex sa obtina un credit ? pentru ca, in primul rand, garantii puse pe stocuri de marfa sunt deja de domeniul trecutului, intrucat, paradoxal sau nu, PRETUL electrocasnicelor este intr-o prabusire accelerata. Daca in decembrie o plasma costa 4000 ron, acum se vinde la reduceri si cu 3600 ron, estimandu-se ca retailerii vor ajunge sa vanda in pierdere, sub pretul de achizitie, in goana disperata dupa bani, bani necesari platii furnizorilor pentru evitarea falimentului. Sigur, pe moment se pot obtine ceva bani, insa pe termen lung aceste pierderi, este posibil sa afecteze iremediabil compania, ajungandu-se la spectrul falimentului.
Statul roman ar putea sa intinda o mana de ajutor companiilor, permitandu-le sa se crediteze pe bugetul de stat prin amanarea platii datoriilor, nedublate de perceperea unor majorari de intarziere, insa, situatia este dramatica pentru ca bugetul de stat are nevoie urgenta de banii de la companii. Totul este ca ele sa reziste pana ce se va perfecta imprumutul financiar international pentru Romania, daca mai apuca sa ajunga acolo! (Iulian Urban)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Andreea Esca a petrecut alături de Chuck Berry
Simona Dichiseanu îşi prezintă iubitul la ”Happy Hour”
Trăistariu invitat să cânte şi să hălăduiască pe coclauri americane
Pensionarii pot lucra pe baza de PFA
Ţigări în valoare de 12.000 lei confiscate la Dorohoi
Trecere şi pescuit ilegal pe râul Prut
Protecţionism şi protectori
Seful Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor împotriva intereselor româneşti?
Incendii stinse cu operativitate
Horoscop
Prietenul şi centura de castitate
Este doxa de carte şi vrea să fie angajată
Comentariul comentariilor VI
(Ioan Rotundu)
Boacăna Elenei şi pedeapsa lui Băse
Asaltul asupra şefiei societăţii Apa Grup s-a transformat într-o luptă a titanilor
Lucrările la Sediul Direcţiei de Cultură vor fi inaugurate de Zilele Eminescu
Bahrin vrea o altă abordare a problemelor de la Protecţia Copilului
Cetăţenii de la case doresc contracte direct cu Urban Serv
Ordonanţa lui Boc închide Spitalul judeţean
Mamele nu se înghesuie la recalcularea indemnizaţiei de naştere
Cu un picior afară din birou, generalul Rusu continuă reforma din sistem
el este preocupat, în plină iarnă, ca şcolile să aibă frigidere
Alte trei săli de operaţii vor fi modernizate
Oferta locurilor de muncă nu satisface cererea
Putem s-o mierlim, scârnăviilor nu le pasă!
Ioan Rotundu
Putem s-o mierlim, scârnăviilor nu le pasă!
Ioan Rotundu
Revolta tramvaiştilor împotriva lui Comariţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog