Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
11803
De la 07 Ianuarie 2003
76583620

Pierderile băncilor in trimestrul III, mai mari decât pe tot anul 2010

  • care sunt băncile cu profitul afectat
  • 20 November 2011, 23:00
Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare citate de Mediafax.
La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei.
Potrivit surselor citate, provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.
Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistem dupa active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, dupa ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).
Desi s-au mentinut in teritoriul pozitiv, unele banci din varful clasamentului au avut castiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele noua luni din 2010.
BRD - Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca, a inregistrat in primele noua luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), dupa standardele romanesti de contabilitate, in scadere cu 19% fata de castigul din perioada similara a anului trecut. In trimestrul al treilea, castigul BRD s-a limitat la 100 de milioane lei. Alte institutii de credit au revenit usor dupa ce anul trecut au anuntat rezultate foarte slabe.
UniCredit Tiriac Bank a anuntat un profit de 153 milioane lei (36,4 milioane euro) in primele noua luni, de la cateva milioane de lei in aceeasi perioada a anului trecut, cand au revizuit portofoliul si au constituit provizioane semnificative.
Banca Transilvania a avut un profit de 106,9 milioane de lei, cu 53% peste castigul din perioada similara a anului trecut, ca urmare a scaderii costurilor cu provizioanele.
Rezultatele tot mai slabe ale sistemului s-au reflectat mai ales in reteaua teritoriala, care a coborat cu 100 de unitati de la inceputul anului, de la 6.170 la 6.070 de sucursale si agentii, din care 40 au iesit din circuit in trimestrul al treilea.
La nivelul salariatilor ajustarea a fost mult mai putin abrupta, iesirile din sistem insumind 230 de angajati, de la 66.750 la 66.520 salariati. In primele sase luni, profitul sistemului bancar a scazut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, fata de 373 milioane lei in martie, pe fondul majorarii de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale bancilor cu rezultate negative.
In aceasta perioada, 22 de institutii de credit au raportat un profit insumat de 1,076 miliarde lei, cu 56% mai mult decat a fost obtinut la finalul primului trimestru din acest an. Aproximativ doua treimi din profit a fost concentrat in patru mari banci.
In acelasi timp, 20 de banci au inregistrat pierderi totale de 982 de milioane lei, de aproape trei ori mai mari decat cele inregistrate in primul trimestru.
Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Budincă de vişini
Bancul zilei: Şiretenia moşului
Oficialii CE, ridiculizaţi după ce au decis că apa nu împiedică deshidratarea
Biblie microscopică editată in Buzău, la un pas de Cartea Recordurilor
Eolienele sunt o ruşine, sunt total inutile şi nu merg niciodată
Ministrul Apărării din Israel, evaziv cu privire la posibilitatea atacării Iranului
Ponta: A început executarea silita a PSD
Ne fac viaţa un iad!
Ioan Rotundu
Botoşani: Deşi-i dus cu sorcova, nevastă-sa-l vrea primar
Eveniment educativ la „Dimitrie Negreanu”
Azi, Hram la Vovidenia
Directorii PDL care au tras chiulul pierd sprijinul partidului
Educaţie prin şah
PSD va rămâne fără pomeni electorale
Primarii PDL fac cu ochiul PSD-ului
este convins preşedintele Marcu
Regrete ale aleşilor, la biserica Vovidenia
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu - Postul Crăciunului
Operatorii de telefonie mobilă mai răi ca râia
Ministerul Educaţiei vrea să mai reducă din birocraţie
Botoşani: Judeţul are un deficit de 600 cadre medicale
La Călăraşi, scandal între primnărie şi conducerile de şcoli
Urban Serv şi Unitcom amanet
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă