Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2224
De la 07 Ianuarie 2003
123164757
pnl

Pistolarii din Manoleasa

  • Ioan Rotundu
  • 7 August 2015, 23:00
Joi, 6 august, doi derbedei din localitatea Manoleasa, că altfel nu pot fi numiţi, şi-au pus pistoalele cu bile la centură şi au pornit spre satul Liveni pentru a-l împuşca pe un alt tânăr cu care intraseră în conflict. Lucian Galeru şi-a înfipt pistolul la centură, în partea din faţă, iar Alex Banaru şi-a înfipt pistolul la centură dar în partea din spate. Toată ziua de joi cei doi s-au plimbat pe uliţa mare a satului Manoleasa cu mers ţanţos de cowboy şi cu pistoalele la vedere
Cătălin Mănăstireanu, agentul şef de poliţie din comună, i-a văzut dar nu le-a zis nici pâs. Spre seară, cei doi au luat drumul satului Liveni pentru a-şi ciurui duşmanul, cum s-au exprimat către admiratorii care-i priveau plini de invidie cum îşi manevrează pistoalele.
La Liveni au ajuns pe când se înnoptase şi au intrat într-un bar. Aici era şi poliţistul de frontieră Alin Cuza. Întrebaţi de ce au pistoalele la ei, pistolarii s-au simţit ofensaţi şi au deschis focul asupra poliţistului. Cineva din bar a dat repede telefon la 112. De aici a fost anunţat agentul şef de Poliţie Manoleasa, Cătălin Mănăstireanu, care a pus girofarul maşinii în funcţiune şi s-a dus glonţ la Liveni.
Când a ajuns poliţistul Mănăstireanu, cei din bar ieşeau pe uşă cu mâinile ridicate iar pistolarii veneau din spatele lor cu pistolul în poziţie de tragere. Ce credeţi că a făcut poliţistul Mănăstireanu? Nimic!
Interesant este că şi poliţistul de frontieră Alin Cuza n-a depus plângere împotriva celor doi şi nici nu s-a dus la Medicina Legală pentru a scoate act cum că a fost rănit cu un pistol cu bile. Cu pistolul s-a tras şi în afara barului, în preajmă fiind copii care puteau fi răniţi. Nimic din toate acestea n-au determinat Poliţia să efectueze cercetările de rigoare, să confişte pistoalele celor doi şi să-i reţină în vederea arestării. Dimpotrivă, sunt voci care susţin că Poliţia ar fi încercat să muşamalizeze toată tărăşenia.
Cine sunt cei doi? Lucian Galeru este un derbedeu mai vechi şi cu mai multe infracţiuni comise cu ajutorul calculatorului, el fiind colaboratorul de bază al controversatului om de afaceri local Alexandru Boroleanu. Mama lui Galeru, Lucica, decedată nu de mult timp,şi ea consumatoare de alcool, a fost imobilizată la pat fiind bolnavă de osteoporoză. Fiul, Lucian, a fost angajat ca îngrijitorul său personal primind un salariu consistent.
După moartea mamei, Lucian s-a înregistrat cu pensie de handicap pe motiv că şi el este bolnav de osteoporoză. Cel puţin aşa mi-a confirmat primarul comunei Mircea Mihai. Iată un caz de pensie pe motiv de handicap care ar trebuie reverificat şi aflat în ce condiţii a fost pensionat derbedeul..
Alex Banaru este un derbedeu de clasă. El îşi bate mama şi tatăl ori de câte ori aceştia încearcă să-i facă observaţii. Sătenii nu-şi explică cum de cei doi derbedei au putut primi autorizaţie de port armă, chiar dacă nu letală. Însă autorizaţia nu putea fi eliberată fără o anchetă prealabilă din partea agentului şef de poliţie din comună. Cu toate că poliţiştii îi cunosc pe cei doi că sunt violenţi şi predispusi la infracţiuni, ei au avizat ca aceştia să primească autorizaţie de port-armă.
Scriam acum câteva zile un editorial intitulat „Moş Teacă de la Interne” prin care arătam că vicepremierul Gabriel Oprea, generalul ministru de Interne, vrea să majoreze pedeapsa pentru infracţiunea de ultraj asupra unui poliţist sau jandarm la cinci ani închisoare pe motiv că trebuie întărită autoritatea acestuia. Mai arăta moş Teacă de la Interne, cum l-am numit eu pe generalul – vicepremier şi ministru de Interne că o statistică internă confirmă peste 600 de infracţiuni de ultraj comise asupra poliţiştilor.
Problema este destul de gravă pentru că prin majorarea pedepsei la cinci ani închisoare pur şi simplu ne închide gura şi trebuie să acceptăm toate abuzurile poliţiştilor. Iar dacă vociferăm ne alegem cu cinci ani închisoare, că aşa vrea acest moş Teacă.
N-a spus însă Oprea câte sute de abuzuri au comis poliţiştii asupra noastră, poate mii, şi nici n-a cerut ca şi aceştia să fie pedepsiţi când fac abuz de putere. La Călăraşi doi poliţişti au violat o minoră instituţionalizată iar Oprea s-a lăudat că i-a dat afară din Poliţie. Dar n-a cerut majorarea pedepsei pentru poliţiştii care comit violuri. Un poliţist beat de la Poliţia Capitalei a rănit grav o femeie. Alţi 7 colegi l-au ajutat, falsificând cercetările. Au fost descoperiţi dar judecătorii au îndulcit faptele lor şi au trecut cu vederea că poliţistul beat a fost supus analizei de sânge la mai bine de o oră de la comiterea accidentului.
Repet, dacă ridicăm vocea la un poliţist, jandarm, procuror sau judecător pentru că ne nedreptăţesc, riscăm cinci ani de închisoare. Dar ei nu păţesc nimic dacă îşi bat joc de noi, ne fură dreptatea, ne pedepsesc nevinovaţi. Împotriva lor legea penală nu prevede sancţiunea ultrajului contra persoanei fizice. Muncim ca robii să plătim impozite şi taxe la stat ca ei să-şi ia salariile nesimţite şi tot noi suntem cei pedepsiţi de un moş Teacă precum Gabriel Oprea.
Când Oprea a anunţat că vrea majorarea pedepsei pentru ultraj mă aşteptam la o reacţie virulentă a societăţii civile, a mediei. Tăcere totală. Descoperim răul abia după ce ne-a fost făcut şi ţipăm în pustiu pentru că este prea târziu. Iar media, dacă nu se află în solda PSD, priveşte cu indiferenţă cum statul de drept se transformă într-un stat poliţienesc. Teama se instalează din nou asupra noastră, binecunoscută armă de guvernare a socialiştilor. Părerea mea!
8.08.2015

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nevasta descurcăreaţă
Horoscopul săptămânii 3 – 9 august 2015
Reţeta săptămânii: Peşte la grătar
Moş Teacă de la Interne
Ioan Rotundu
Comunicat de presă Fundaţia NICOARĂ Botoşani
Întoarce-te, Lviule, în mormânt!
În Munţii Apuseni. Plecarea
Ioan Rotundu
În Munţii Apuseni. Plecarea (II)
Ioan Rotundu
În Munţii Apuseni. Peşterile (III)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog